Monday, October 22, 2018

Lemau

Makin lama, makin tak tahu nak taip apa bila ada depan keyboard.
Entah la, mood menulis tu memang takdek.

Letak gambar anak2 aje lah buat modal update blog.
Gambar pula dah outdated!
Tapi layan aje lah... huhuhu

First trip Firas melawat Aeon Kota Bharu..


Ni la Aina yang makin banyak cakap.
Ada ker dia pi pakai topi adik dia.
Berangan nak jadi baby katanya.
Rambut tu, yg betul yer.. bukan palsu.
Curly sungguh rambut si Aina ni :)

Ni kat Tesco Kota Bharu...
 Juga first visit Firas ke sana...

Ni masa makan sebelum hantar Irfan ke asrama..
Amboi, bukan main lagi sorang satu order ABC dan bingsu.
Last2, memang tinggal mcm tu jer.
Tak habis.. huhuhu, tak baik la membazir.
Lain kali kena share lah.. jenuh nak habiskan.

Wednesday, October 10, 2018

Pastry Fruit Cake

Akhirnya, tercapai juga hasrat nak baking kek fruity viral ni...
Rasanya, sedap lah.. masam masam buah dan manis kek.
Sekali makan satu slice, tup tup tak tahu dah telan berapa slice.
Agak berhantu juga rupanya.

Tempek resepi kat sini.
Senang nak rujuk :)

Bahan-bahan:
4 1/2 cawan tepung
1 sudu besar baking powder
250 gram butter
2 cawan gula kastor (sy kurangkan sikit gula jadi 1 3/4 cwn)
12 sudu besar susu segar (lupa nak sukat berapa ml)
2 sudu kecil cuka
2 sudu besar sunquick
6 biji telur
Buah-buahan segar (kalau boleh pilih buah yang masam dan tak berair. Saya guna kiwi, stoberi dan naga)


Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
2. Satukan susu segar, cuka dan sunquick dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Satukan butter dan gula kastor. Pukul hingga kembang.
4. Masukkan campuran dalam langkah 2 ke dalam adunan butter+gula yang telah putih gebu.
5. Masukkan telur satu per satu ke dalam aduann.
6. Akhir sekali masukkan campuran tepung yg telah diayak tadi.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang 12'x12' dan susun buah buahan segar ikut kreativi masing2.
8. Bakar dalam oven 180 degree selama 50 minit.

Selamat mencuba :)

NuKilaN: