Monday, November 29, 2010

bubur nasi

Dah lama nak buat entry pasal ni.
Untuk rujukan pada masa akan datang.

Cara saya menyediakan bubur nasi untuk si comel, danish :)

Mula mula ambil dalam tiga sudu beras

kemudian basuh beras dengan bersih
masukkan beras dan air dalam kuantiti yang mencukupi ke dalam blender
(biasanya, kalau 3 sudu beras + 3 mug air)

blend beras dalam 1 hingga 2 minit
(sehingga beras betul betul hancur)
Masukkan adunan dalam periuk
Masak campuran dengan api sederhana dengan mengacau perlahan lahan
Masak dan kacau sehingga menjadi likat

Apabila dah cukup likat, boleh perlahankan api
biarkan mendidih sehingga beras masak
Bila beras dah masak, tutup api dan bubur nasi sedia utk dihidang.
Tapi, masa danish berumur 6 bulan, saya tapis dulu bubur yang dah masak supaya tekstur bubur lebih lembut.

Selamat mencuba :)

NuKilaN:
 

5 comments:

  1. salamss nur,

    waaaahh bgsnya cara masakan bubur nie:):)

    ReplyDelete
  2. kak mija: hehehe, kena kreatif sbb nak jimat masa :)

    umialya: kena rajin sbb nak yang terbaik utk anak2 kan... betul x?

    ReplyDelete
  3. oo..mcm tu ek baini wat bubur nasi..shima pulak masak sekali beras yg dibasuh dgn air,,tambah ayam cincang ngan carrot cincang..bila dah masak, sejuk br blender..hari2 buat sbb ieman makan banyak la nih..tp tukar2 sayur n la..takut dia jemu..

    ReplyDelete
  4. hehehe, sbb nak cepat punya pasal. dlm 10 minit dah siap kalau masak tak banyak. saya tak terus masukkan sayur sbb takut cepat basi. biasa sy masukkan puri sayur bila dah sedia nak makan :)

    ReplyDelete