Thursday, August 29, 2013

Tapai beras versi Bradford

Alhamdulillah, raya tahun ni sempat buat tapai beras. Nasib baik sempat kirim ragi kat adik ipar utk pos sekali dgn baju melayu anak-anak. Dapatlah jamu tapai utk tetamu masa buat open house raya ke-empat hari tu.

Daun getah atau daun pisang takde, so gantikan dengan bekas ni aje la. Nasib baik sempat snap gambar dua tapai yang terakhir buat kenangan....
Kalau buat dalam daun, air tapai boleh mengalir keluar. Buat dalam bekas, banyak pula air tapai yang bertakung dalam bekas. Ke sebab terlebih ragi ni?
Untuk buat tapai ni, saya cuma guna 2 cawan beras pulut. Risau nak buat banyak takut tak menjadi. Lagipun saya main belasah jer tanak pulut tu (nak kukus pulut tak pandai). Dua cawan beras pulut tanak dengan dua cawan air. Saya guna suku jer ragi yg bulat kecil tu. Lupa pula nak bilang dapat berapa bekas.

Saya ada baca dalam blog mana ntah yang kata kena hidupkan dulu ragi sekejap dalam microwave. Entah macam mana terlebih masa sikit, terus ragi tu bau hangit. Tapi main belasah juga guna yg tu sbb sayang nak buang ragi yg import jauh nun dari M'sia. Part yang hangit tu jer saya buang sikit.

Saya letak dalam periuk besar dan bungkus dengan kain selimut. Suami pun tegur, "Kenapa tak guna kain sarung jer...". Saya pun tanya kenapa? Tak boleh ke guna selimut. Dia jawab, "Ntah la, tgk mek biasa peram guna kain sarung". Mek takpe la kain sarung banyak, saya cuma ada beberapa helai jer. Jadi proceed juga bungkus dgn kain selimut. Lagipun kat sini tak guna kain selimut. Even musim panas pun, kami tetap tidur dalam duvet...

Masa nak buka periuk lepas peram tu, bukan main berdebar lagi takut tapai tak masak. Alhamdulillah, boleh la makan buat hilang rindu :)

Tengok gambar-gambar ni, rasa nak makan tapai lagi. Kena beli beras pulut la nampak gayanya....

NuKilaN:
 

44 comments:

  1. nampak cam sedap jer gayanya..

    oh ya, kalu masuk dlm bekas cenggitu, biasanya akak tak bungkus2 daa, in shaa allah menjadi, janji pulut tu masak tanpa punyai kerak @ tak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ** maksudnya pulut tu kena masak betul2

      Delete
    2. Thanks kak Tini... tips yg bermakna... lagi senang la nak buat kalau tak perlu bungkus... boleh cuba lagi ni :)

      Delete
  2. saya suka tapai ubi, tapai beras suka jugak .. tp biasa² jer.. kalau kat luar negara mesti ssh nak jumpa ubikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jer ubi kat sini... tapi mahal la sikit....

      Delete
  3. kalau dah merantau semua benda dibuat yeh Bijen...Suka gak makan tapai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... nak makan, kena pepandai la masak sendiri...

      Delete
  4. wahhh tapai. mak & abah sy suke tapai hehe

    ReplyDelete
  5. Akak pun suka tapai pulut dari tapai ubi Nur... tengok menjadi tapai tu Nur boleh buat lagi lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka dua2... tu la, ada masa nak buat lagi...

      Delete
  6. haza suka tapai pulut.. sedapnye k.nur...

    ReplyDelete
  7. Kata org nak buat tapai byk 'pantang larang'. Silap buat tak mrnjadi. Dah buat menjadi tu kira terer dah tu nur :-)

    * saya tak suka tapai pulut sbb rasa manisnya cam perit tekak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... disebabkan banyak pantang larang, takut juga nak cuba.. tapi cuba beranikan buat sbb teringin nak makan... xde la terer sgt, main belasah jer... nasib baik jadi :)
      Orang kata, tapai yg jenis perit tu sbb terlebih ragi... Alhamdulillah, yg saya buat ni rasa ok jer... sbb tu kejap jer licin kot... lepas makan satu, nak lagi satu.... hihihi

      Delete
  8. sy suka juga tapai Nur..klu di hidang mmg sy akan makan..hehe..cuma nak buat sndiri tu msh belum yakin...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yakin sbb senang nak cari... kalau Atie pun duk Bradford, rasanya automatik pandai buat tapai jugak :)

      Delete
  9. spesel ni kak... btnyer nun jauh dr malaysia... dana tapai pulut kurang pandai mkn tp kalu tapai ubi mmg feveret forever

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, jauh ragi terbang ke Bradford... betul kata dana, mmg spesel :)

      Delete
  10. spesel ni kak... btnyer nun jauh dr malaysia... dana tapai pulut kurang pandai mkn tp kalu tapai ubi mmg feveret forever

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah... lagi spesel sbb made in bradford with love... hehehe... akak dua2 suka...

      Delete
  11. pandainya nur..sy pernah sekali cuba buat tapai ubikayu..tp tak menjadi..naik fungus adelah..tak berair pun...tah mana silapnyer...mungkin ragi lama kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kot.. ragi tu peranan besar kalau buat tapai... cuba la tapai beras pula... mana tahu menjadi :)

      Delete
  12. Pandainya nur.sy yg kat malaysia pun tak pandai wat tapai hihi.tulah bila dok negara org lebih bdikari n rajin buat mcm2 sebab tekak rasa nak mkn n susah nak dptkan.bagus2! !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, dah nak makan, pepandai ler buat sendiri.. nak kukus tak pandai, main tanak jer.. nasib baik menjadi :)

      Delete
  13. Salam nur

    Slmt hari ry..

    Sy suka sgt tapai tp x tau nk buat sendiri..beli je..paling suka tapai ubi kayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tapai ubi kayu, saya suka yg goreng....
      btw, slamat hari raya wir :)

      Delete
  14. Selamat Hari Raya Kak Nur! Hihi tak sempat nak wish sbb bizi duk makan kat open house. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya, Farah.. amboi, beraya sakan yer...

      Delete
  15. Pandainye kak nur..*clap..clap!

    Tapai ni feveret saya tau.Lama dah tak mkn. Teringat dulu kecik2 slalu beli kat pasar tani. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya biasa cari tapai ni masa raya jer... tu yg teringat nak buat masa raya hari tu :)

      Delete
  16. Rajin sungguh. Alhamdulillah menjadi.

    ReplyDelete
  17. Memang saya kagum dengan kegigihan nur ni.. tak terasa asing di perantauan...seronokla tetamu yang datang dapat makan tapai ye...

    Duvet tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, kalau AN pun duduk kat Bradford ni, mesti akan buat benda yg sama.. entah2 lagi expert dari saya kot... ekekekeek
      Duvet tu macam comforter la....

      Delete
  18. orang susah nak dapat punyalah gigih nak buat kita yang kat sini tak buatpunkan.. syukur dapat gak menghilangkan rasa rindu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana tak buat pun, senang nak dapat... Tu la, Alhamdulillah.... hilang rindu :)

      Delete
  19. Bravo!!! Bkan senang nak buat tapai sampai menjadi tau, even experts pun kadang2 beras buka nak makan tengok beras sebijik2 lagi. haaa well done u. Hehehe sayang la kan nak guna sarung bungkus nyer, I pun ada sehelai jer kain sarung simpan sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak terangkat bakul read ur comment... hahaha, kebetulan jer tu, jgn puji lebih2 :)
      Kan? mmg sayang nak guna bungkus dgn kain sarung... hihihi

      Delete
  20. Kire ok la akak pndai buat..sy lgsg xtau

    ReplyDelete
  21. hahahah kelakar lak baca jawapan nur kat encik hubby tu... hihihi... tapi betulkan... kita2 ni tak banyak kain sarung... kalau ada pun time berpantang je pakai... ahhahah

    pandai nur buat tapai... saya tak reti... plus tak makan tapai... hehehe (tapi tah kenapa terliur pulak tgk gambar ni... grrr)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, saya mula2 ingatkan ada pantang larang apa la tak boleh guna selimut... kalau tak jadi, mmg selimut tu la jadi penyebabnya... hahaha... so bila menjadi means tak kisah la nak bungkus dgn apa pun... mcm umialya kata, tak bungkus pun xpe sbb guna bekas :)
      Rugi tak makan tapai.... ada reserach mengatakan yg tapai ni adalah sejenis makanan anti-cancer :)

      Delete
  22. hihihi, sama la... saya pun suka perah jugak...

    ReplyDelete