Saturday, April 20, 2013

Resepi kek pisang

Atas permintaan mommies, saya tempek resepi kek pisang yang kami anak-anak beranak cuba minggu lepas. Saya pun tak tahu dah berapa kali cuba masak kek pisang, tapi cubaan kali ni memang puas hati.

Saya dapat resepi dari blog SedetikIlham, tapi resepi asal adalah dari Periuk Tanah. Minta izin copy gambar dan resepi kat sini yer :)

Rupa kek pisang dari Sedetik Ilham
Hasil dari blog periuk tanah

Dah tgk gambar, jom kita intai resepi pula...

Resepi kek pisang...

Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah. (saya guna Gas 4).
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak. (Saya bakar 30 minit sebab buat bentuk muffin)
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.

Ni pula hasil yang anak-anak buat...
buat dalam bentuk cupcake 
Sedia untuk makan :)

Selamat mencuba buat buat Farah, IF, dan Yati :)
NuKilaN:
 

13 comments:

  1. lame betul PC tak berblog walking...tetiba datang sini nampak kek pisang!nyum2....boleh buat bekal sambil berblogwalking....hihihi;p

    ReplyDelete
  2. buat lebih sikit, boleh bawa pergi bercuti... hehehe, tapi duk M'sia boleh beli jer :)

    ReplyDelete
  3. ya allah terharunya..
    hihi akk bg jgak resepi ni..
    balik k.l nanti IF try yeah.. lps tu tepek kat belog. hihi tq very much..

    ReplyDelete
  4. Thank u thank u, macam ada harapan untuk saya cuba buat.

    ReplyDelete
  5. tq nur.mmg nampak sedap la muffin pisang tu hehe.pandai nur n kids1

    ReplyDelete
  6. IF: Ok, bila dah cuba jangan lupa tepek hasilnya :)

    Nastyna: Most welcome, mmg mudah sangat... tak rugi kalau cuba :)

    TJ: Hehehe, Ida tak heran... bila2 masa jer boleh makan.. kat sini, kalau tak buat sendiri, tak merasa ler gamaknya :)

    ReplyDelete
  7. mmg rajin nur ni..tu yang buat kek dan muffin sdiri..
    ada sedara saya terpaksa ke luar negaara, 4 bulan setengah makan maggi, sandwich dan kebab... mmg malas nak masak alasannya, mungkin kalau makan nasi pun beberapa kali je katanya, tu pun bila terjumpa kedai yg halal, juga bukan masak sdiri..

    ReplyDelete
  8. sedapnya nengok kek pisang nie...rs tang nie jgk nak cari pisang nak balik buat kek nie..heheh jgn marah...:)

    ReplyDelete
  9. Aisy: Alahai, 4 bulan tak makan nasi? Kalau kami anak beranak, mmg perut nasi.... pergi bercuti hari tu pun anak2 minta nasi, tapi kesian pula rasa bila terpaksa makan megi.... hehehe, nasib baik mereka tak complain :)

    ummuaidan: auw, mcm tu sekali penangannya.. ala, menikmati suasana pantai lagi best... enjoy ur weekend there :)

    ReplyDelete
  10. NoEn: Saya pula surrender bab jahit menjahit... hehehe

    NK: Nyum nyum...

    ReplyDelete
  11. sedpnyeee..sye tak pandai buat kek T_T makan pndai ;)

    ReplyDelete
  12. Tak pandai buat tak pe, senang nak cari :)

    ReplyDelete