Mula2, buangkan kulit+bulu jagung hingga bersih.
Kemudian potong jagung mengikut saiz yang disukai. Kalau jagung besar, saya suka potong empat. Kalau jagung kecil, potong tiga pun dah memadai...
Lepas tu, sapukan butter pada sekeliling permukaan jagung dan letakkan dalam loyang utk dibakar.
Bungkus lebih kurang mcm ni... |
Sedap dimakan panas-panas :)
Nyum nyum, siap utk dimakan! |
Nota ummi,
Anak-anak suka makan jagung. Skrang ni musim jagung kot sebab boleh dapat 4 btg dgn harga sepound. Tapi, skrang baru saya perasan yg Danish mcm alahan dgn jagung. Lepas makan jagung2 bakar tu, terus dapat lelah. Kena pantang jagung la lepas ni....
Naim pun cukup gemar makan jagung.. tapi yang rebus.. selalunya saya beli je di pasar malam..
ReplyDeleteKalau rajin lain kali boleh buat cara nur ni pulak...
kat sini xde pasar mlm :(
DeleteMusim la kot kan sini pun saya tengok kat pasar murah2 jugak jual. Lastime saya ada beli, lama terperuk dalam peti tak tau nak buat apa. Hmmm pasni boleh la cuba bakar ur style ni.
ReplyDeletesenang bakar lagu ni... senang dan sedap :)
Deletecantiknya isi jagung..
ReplyDeletebesar2... penuh dgn jus masa gigit tu :)
Deletebestnyer kak... tak penah try bt jagung bkr gini selalu rebus or bt bubur je...
ReplyDeletesaya ni mmg suka buat benda cepat... kalau rebus, ambil masa jugak :)
DeleteSedap jagung bakar tu Nur... akak anak beranak memang suka jagung, alhamdulillah tak ada pulak budak2 tu alah makan jagung... kesian Danish... cepat sembuh ye :)
ReplyDeletesaya pun baru jer perasan... Alhamdulillah, skrang dah ok :)
Deletebr tau ada yg alah ngan jagung....elakkan yer pasni..cian dia
ReplyDeletesaya baru tahu... ingatkan alah kat pisang jer, jagung pun a big no jugak utk Danish :(
Deletekami pun 1 family suka jagung.. paling suka jagung mayonis..sllu nya jagung bakar kami beli....
ReplyDeletekesian danish..alahan plak ya...
salam nur….hehe!!!tmp kami ni hari2 ada org jual jagung. btw kros suka bakar gitu je biar ada hitam2 sikit (tanpa tutup dgn coil la) tapi budak2 ni klu yg hitam2 dah xnak. pasni blh la kros try cara nur ni plak utk 3A layan jagung bakar
ReplyDeletesedapnya jagung bakar, biasa sy buat letak marjerin lps bakar..
ReplyDeletesiannyer danish nanti takleh mkn jagunglah plak
wah jagung lah..suka tau makan jagung ni nur..anak2 pun suka makan..sll sy main kukus je..nanti d try main bakar pla
ReplyDeleteSedap. Tp tulah kalau danish lelah, auntie pula senang nak sakit tekak lepas mkn. Kalau tak letak butter takpe pula
ReplyDeleteJarang masak sendiri selalu beli je hehe...
ReplyDeleteOoo jagung ni pun alah utk org lelah yeh Bijen...
saya pun suka jagung bakar.. tp x pernah letak aluminium .. lps letak mentega .. sy bakar dgn pemangang ajaib
ReplyDelete