Tak rugi buat kek ni. Ingatkan boleh la bertahan hingga hari Ahad. Boleh bawa bekal masa bowling tournament (yg tu harap sempat cerita dalam entry akan datang). Tapi memang harapan tinggal harapan aje la. Sekejap jer licin. Maklum la, lepas masak jer... tinggal lagi suku utk makan sebelah malam. Sebelum tidur pun, Danish makan lagi kek yang dia buat ni. Memang malam tu jugak tamat riwayat kek ni.
Bila dapat sambutan menggalakkan dari anak-anak, haruslah simpan resepi kat blog sendiri. Bahan-bahan pun memang selalu ada kat dapur. Siapa yang berminat nak cuba pun dialu-alukan :)
Kek minyak kalerful |
Resepi asal dari MyResepi... Terima kasih kemma81 berkongsi resepi mudah dan cepat ni :)
Bahan-bahan:
5 biji telur dibasuh hingga besih
3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sude besar ovellete
1 cawan minyak masak (saya guna minyak matahari - yg tu jer ada kat rumah)
1 cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
perasa yang disukai - pisang/nenas (saya cuma lebihkan perasa vanilla - mmg suka dgn bau vanilla yg wangi)
Cara-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang (dalam 15 minit).
2. Bila telur dah kembang, masukkan ovelette, esen vanilla dan susu pekat. Pukul lagi hingga rata.
3. Masukan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi sekadar untuk adunan bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan gandum dan gaul lagi hingga rata.
5. Kemudian bahagiakan adunan kepada 3 bahagian dan bancuh menggunakan warna kegemaran. Bagi kes saya, guna warna biru dan merah sebab yang tu jer ada kat dapur.
6. Lenser loyang dgn sedikit mentega (saya guna spring foam non stick, jadi saya skip langkah ni).
7. Part yang paling seronok utk melapiskan adunan secara berselang seli. Ambil satu senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah loyang. Mula la melapis berselang seli dengan warna-warna yang ada hingga habis.
8. Bakar pada suhu 170 celcius (saya guna Gas 4) selama 45 minit atau sehingga kek masak.
Makan panas-panas pun sodap musim sejuk ni.
Selamat mencuba :)
Macam mudah jer... nak cuba buat la nnt. terliur tengok u guys punya yang kalerful ni.
ReplyDeletecuba la mama JJ… senang sgt :)
Deletedatang balik sini menatap wajah kek yang gebu ni... aduhhh sedapnya.
DeleteGlamer tau kek gebu ai ni… masak la satu, hidangkan utk MIL :)
Deletebaru buat kek pisang ari nie..pernah buat kek coklat kukus punguna minyak jgk..yg nie blom pernah lg..mcm menarik tambah2 pelangi gitu..:)
ReplyDeleteAda masa cuba yg ni pulak… mmg berbaloi :)
Deletemcm mudah juga nak buatnya kan Nur...bahan2 pun senang... izin nak copy ye..hehe
ReplyDeletedah copy tu, jangan lupa cuba tau :)
DeleteMeriah warnanya..patutla cepat je licin.. kena buat lagilah utk Ahad ni..
ReplyDeleteMereka lagi suka sbb hasil tangan sendiri.. danish duk ulang ayat yg sama jer… "Kek ni adik yg buat"… hihihi
DeleteTengok bahan macam mudah jer Nur... boleh juga main masak2 dgn anak 3 orang ni :)
ReplyDeleteYup, mmg resepi sgt sgt mudah :)
DeleteSeronok la budak2 dapat main masak2 :)
bahan² mcm mudah jer.. saya pun baru terbaca resepi kek minyak ni... tp resepi akak ni lg mudah.. nnt bleh cuba..
ReplyDeletecuba jangan tak cuba tau :)
Deletemacam mudah jer buat kek ni..nampak pon sedap
ReplyDeleteHa ah, mudah dan sedap :)
Deleteperkh mmg sgt menggoda lah kek akak nih... udahla kaler lawo... rasa comfirm sedap nih
ReplyDeleteTu jer kaler yg ada kat rumah… Next time Aisyah kata dia nak buat kaler purple pulak (biru+merah=purple)…
Deletesalam perkenalan dari saya..
ReplyDeletesimple resepi..n kaler full..bole try ni :)
Thanks kak Roha singgah sini….
Deletecuba tau :)
Lawanya...n nmpk sedap...n semestinya sedap sbb licin cpt
ReplyDeleteamboi tanteknya kek kak nur..tergoda ai..nnti boleh la try.
ReplyDeleteSalam Nurbijen,
ReplyDeleteNi baru betul kek minyak!! Memang gebus gebas! Mak Aji nak balas dendam lagi dengan kek ni, tengoklah esok lusa!
macam senang je kan kak, eta ni gayat betol bab baking kek ni. nk try lah
ReplyDeleteassalam, cantik belang2nya...macam kek pelangi...
ReplyDeleteCantik keknya.. menjadi. Sedih bila kena pantang telur, byk benda tak boleh nk buat.
ReplyDeletemenjadi sungguh rupa kek tuu
ReplyDeleteMmg KA Pun kalau bab2 baking kek ni, bila xde margerine ke apa benda je, selalu replace je dgn minyak masak tu.. mmg hasilnyer x mengecewakan... tq resepi ni boleh dicuba, nampak cantik & sedap keknyer !
ReplyDeleteTiba2 rasa nak membaking la pulak...nampak sedap.
ReplyDeleteEh, itu ke gambar kek kalerful yang anak-anak Nur buat aritu? Wah, marbeles nampaknya. Memang sedaplah dihidang dengan secawan kopi gitu.
ReplyDeleteSedap nampaknya,skrg nie kak Nurul tgk di FB pun ramai yg post dah buat kek minyak nie,nak buat jugaklah suatu masa nanti....
ReplyDeleteMacam cantik je rupa bentuk kek tu Bijen,.... macam nak buat je...hehe tapi tulahkan anak anak bukannya makan sangat pun huhu
ReplyDeleteSaya selalu tgk kwn dok post kek ni kat wall fb dia,rajin sgt dia buat,utk minum ptgpun buat kek ni,katanya blh guna apa2 kaler yg kita suka...patut la...mudah juga caranya...
ReplyDeleteantara banyak2 kek,kek marble yg paling sedap kan..nk buat pun senang
ReplyDeleteBrape sebiji lau jual ni kak
ReplyDeleteAkak tak jual dik… utk makan anak-beranak boleh la… belum rajin utk komersilkan… hihihi
DeleteYumm... sedap la tgk kek nie,... kalau da kesempatan nak cuba...
ReplyDeleteYumm... sedap la tgk kek nie,... kalau da kesempatan nak cuba...
ReplyDeletesalam kak dah wat dah resepi ni mmg sedap.. tp kek akak cantik cam kukus saya punya kecoklatan sket ... nape yer kak ..
ReplyDeleteSorry, baru sedar komen Mayang…
DeleteRasanya suhu oven terleboh panas kot…. cuba kurangkan sikit :)
Sedapnya tgk kek ni sis...
ReplyDeleteadunan warnanya sangat menarik.. ;)
Mmg sedap dik… Cuba buat tau…
DeleteWarna tu guna jer yg ada kat dapur… tak sangka, harmoni juga gabungan kaler merah dan biru.. hihihi
mohon share resepi ye...tq....
ReplyDeletewarna warni sunggguh kek dalam tu...membuatkan diriku yang dalam pantang ni terliur...hehehe;p
ReplyDeleteklu tak letak ovellte tu bole x
ReplyDeleteTak letak ovalette, kek jadi kurang gebu...
DeleteKek nie kukus ke bakar kak?nampak tekstur cam kukus je..
ReplyDeleteKek ni saya bakar... Mungkin sbb letak ovalette, tu yang nampak gebu macam kukus....
Delete