Donut antara kuih kegemaran Irfan. Bila tahu yang Irfan suka makan donut, beberapa kali juga saya cuba masak donut tapi asyik dapat hasil yg mengecewakan. Bagusnya Irfan bila dapat makan donut, dia tetap pandai ambil hati saya. Sambil makan, sambil puji.... "Erm, sedapnya donut ummi". Biarpun donut yg saya buat keras kejung :(
Masa krismas sale tahun lepas, sempat juga saya rembat seketul Bread maker (BM). Mata terus terbeliak luas bila tengok sale BM less than half price. Terfikir utk beli BM bagi membantu saya buat donut utk Irfan. Dah dapat BM kat dapur, mula la google resepi utk buat donut. Saya cari resepi yang guna susu segar sbb stok susu segar sentiasa ada dalam fridge.
Google pun google, dapat la resepi dari MyResepi perkongsian SkyBlue. Mohon share resepi kat sini yer :)
Bahan-bahan:
1/4 cawan air suam*
1 1/2 cawan susu segar*
1/3 cawan butter*
2 biji telur
1 sudu kecil garam
5 cawan tepung
1/2 cawan gula kastor
3 1/2 sudu kecil yis segera (saya guna satu paket yis yg 7g)
Minyak utk menggoreng
Cara-cara:
1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yg besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3. Tutup mangkuk dengan kain lembap atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda.
4. Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Terapkan guna acuan donut.
5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 nimit atau sehingga naik dua kalii ganda.
6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7. Toskan minyak, salut donut dgn gula kastor semasa donut masih panas.
Kalau guna breadmaker...
1. Panaskan bahan bertanda * selama seminit dalam microwave.
2. Masukkan bahan * dikuti bahan2 lain mengikut urutan dan pilih setting dough.
3. Kemudian, boleh ikut langkah 4 dan seterusnya mcm kat atas.
Kadang2 lepas terap, saya terus goreng. Donut akan jadi kurang gebu. Kena la bersabar tunggu donut naik dua kali ganda baru goreng tau :)
Utk satu adunan ni, banyak juga donut yang saya dapat sebab guna acuan donut yg kecil molek. Jadi saya cuma masak sekejap bagi matikan yis sebelum simpan dalam fridge dan boleh la goreng bila2 masa nak makan donut :)
Masa krismas sale tahun lepas, sempat juga saya rembat seketul Bread maker (BM). Mata terus terbeliak luas bila tengok sale BM less than half price. Terfikir utk beli BM bagi membantu saya buat donut utk Irfan. Dah dapat BM kat dapur, mula la google resepi utk buat donut. Saya cari resepi yang guna susu segar sbb stok susu segar sentiasa ada dalam fridge.
Google pun google, dapat la resepi dari MyResepi perkongsian SkyBlue. Mohon share resepi kat sini yer :)
Bahan-bahan:
1/4 cawan air suam*
1 1/2 cawan susu segar*
1/3 cawan butter*
2 biji telur
1 sudu kecil garam
5 cawan tepung
1/2 cawan gula kastor
3 1/2 sudu kecil yis segera (saya guna satu paket yis yg 7g)
Minyak utk menggoreng
Cara-cara:
1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yg besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3. Tutup mangkuk dengan kain lembap atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda.
4. Taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai dan canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Terapkan guna acuan donut.
5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 nimit atau sehingga naik dua kalii ganda.
6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7. Toskan minyak, salut donut dgn gula kastor semasa donut masih panas.
Kalau guna breadmaker...
1. Panaskan bahan bertanda * selama seminit dalam microwave.
2. Masukkan bahan * dikuti bahan2 lain mengikut urutan dan pilih setting dough.
3. Kemudian, boleh ikut langkah 4 dan seterusnya mcm kat atas.
Kadang2 lepas terap, saya terus goreng. Donut akan jadi kurang gebu. Kena la bersabar tunggu donut naik dua kali ganda baru goreng tau :)
Utk satu adunan ni, banyak juga donut yang saya dapat sebab guna acuan donut yg kecil molek. Jadi saya cuma masak sekejap bagi matikan yis sebelum simpan dalam fridge dan boleh la goreng bila2 masa nak makan donut :)
Donut gebu... |