Dah lupa bila beli frozen salmon ni. Dengan harga tiga pound lebih, dapat empat ketul frozen salmon. Kat sini ajelah merasa nak makan salmon. Balik nanti dah tak pandang salmon sebab dah ada ikan kembung, ikan jaket atau ikan tenggiri yang jauh lebih sedap dari salmon ni.
Mula2 kena masak salmon dulu. Senang aje kaedahnya....
Bahan-bahan:
Isi salmon
*Serbuk lada putih
*Serbuk lada hitam
*Garam
*Mixed herbs
*Daun rosemary
Perapkan salmon dengan bahan perap bertanda * selama 5-10 minit.
Kemudian bakar hingga masak.
Balik balikkan isi ikan supaya masak dengan sekata.
Hasilnya...
Bahan untuk sos lemon:
Setengah biji bawang holland di potong dadu
Satu sudu besae tepung gandum
3 sudu besar butter
Hirisan lemon (sebiji)
200 mlm susu segar
Mixed herbs
Garam
Cairkan butter. Tumiskan bawang holland hingga layu.
Masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati.
Kemudian tuangkan susu dan kacau hingga sebati.
Masukkan lemon, mixed herbs dan perasakan dengan garam.
Masak sos hingga kepekatan yang dikehendaki.
Bila dah cukup rasa, dah cukup pekat, tutukan api dan curahkan atas ikan yang dah dibakar tadi.
Taraa, siap untuk di"ngap"!
hehehe salmon ngn ikan kembong sedap kembong ke kak? salmon kn ikan mahal
ReplyDeletetp kan, yelah akak kt sana senang jumpa salmon dh jemu agaknya kn hhehhehe
sedap nengok resepi akak tu
Ikan kembong kita rasa juga manis2... tu yang baut rasa rindu masa kat sana...
DeleteMasa mula2 balik M'sia, anak2 akak duk pulun makan ikan jer... mereka pun rindu dgn ikan2 Msia agaknya... Ingatkan kita yg yer yag duk rindu rinduan... kikiki
Sana kalau time sale, murah sgt salmon... tapi tu la, tak berapa best nak makan dgn nasi.. kena perah lemon byk2 biar hilang hanyir ikan... huhuhu
permisi min numpang share ya :)
ReplyDeleteHayyy guys...
sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
di DEWAPK agen judi terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^