Sebelum ni, saya rasa macam rumit jer nak masak nasi kerabu. Rasa mcm banyak benda jer nak kena buat. Kena rebus ikan, lepas tu asingkan isi dan tulang, kena goreng kelapa, dan mcm2 lagi la. Masa kat M'sia, memang tak pernah rasa pun nak cuba masak nasi kerabu sebab dah set dalam kepala, SUSAH dan RUMIT! Lagi pun, kalau nak makan memang senang jer nak cari nasi kerabu yg sedap2 sekitar rumah.
Tapi bila dah kena lontar kat negara orang ni, mesti lah rindu nak makan nasi kerabu. Sah-sah tak de orang yang jual nasi kerabu kat kedai. Nak tak nak, saya cuba juga belajar masak nasi kerabu. Haa, persepsi saya pun dah mula berubah. Bukan susah pun nak masak nasi kerabu. Lagi-lagi, kat sini banyak gantikan dengan bahan-bahan yang segera. Ikan ganti dengan ikan salmon dalam tin, kelapa pula guna yg jenis "dessicated coconut" dan santan juga guna yg segera dalam tin. Kelentang kelentung kat dapur, satu jam nasi kerabu dah sedia terhidang :)
Dah lama sebenarnya nak share resepi nasi kerabu kat sini. Walau dah berkali kali cuba masak, hari ni baru rasa confident nak kongsi kat blog sendiri. Hasil try and error, kena la dengan tekak kami sekeluarga. Open house raya kali ni pun saya cuma hidangkan nasi kerabu. Seronok tengok tetamu makan bertambah. Sambal tumis dan sambal ikan pun licin hingga ke titisan terakhir. Senang nak cuci pinggan mangkuk lepas habis majlis :)
Berbalik pada nasi kerabu. Bagi saya, bahan utama yg wajib utk nasi kerabu adalah sambal ikan dan sambal tumis. Sambal tumis seeloknya sediakkan lebih awal. Nak makan utk sarapan pagi, lagi sedap kalau kita buat sebelah malam. Sambal tumis ni, lagi kita perangat lagi la bertambah sedap :)
Resepi asal saya rujuk Nasi Kerabu Kelantan yan terlajar sedap dari
AzieKitchen. Dari situ saya sesuaikan dgn bahan-bahan yg ada kat sini.
Mula-mula kita tgk cara nak buat sambal tumis...
Bahan-bahan utk sambal tumis:
#1 biji bawang holland
#1 biji bawang merah besar
#4-5 ulas bawang putih
#1/2 inci halia
1-2 sudu besar serbuk cili
1 cawan air
1 tin santan (400 ml)
2 - 3 batang serai (serai kat sini mahal, jadi saya guna dua batang jer)
2 keping asam keping
1/2 kerek nise (gula melaka)
1-2 sudu besar gula*
2 sudu kecil garam *
2 sudu besar budu (saya gantikan dengan sos ikan)
Minyak masak utk menumis (dlm 1/2 cawan)
* adalah kuantiti anggaran
Cara nak buat sambal tumis...
1. Potong kecil2 bahan bertanda # dan masukkan dalam chopper berserta dgn serbuk cili.
2. Kisarkan sehingga halus.
3. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air. Lepas tu masukkan santan dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan serai, asam keping. Bila mendidih, masukkan sos ikan, gula melaka, gula dan garam. Kacau hingga pecah minyak dan kepekatan yg dikehendaki. Kalau terlalu pekat, boleh tambahkan air.
5. Bila rasa dah cukup, tutupkan api. Siap!
Bak kata kak Azie, kuah sambal tumis ni biarkan sedikit masin.
Ni pula bahan-bahan utk buat sambal ikan....
Bahan-bahan:
1 tin pink salmon
2 cawan dessicated coconut ( saya guna yg jenis "Fine")
*1/2 atau 1 biji bawang holland (bergantung pd saiz bawang dan kuantiti kelapa)
*2 batang serai
*2 sudu besar gula
*2 sudu kecil garam
*1 sudu kecil serbuk lada hitam
Cara nak buat sambal ikan...
1. Mula-mula sagai kelapa hingga keperang-perangan (jangan sampai hitam pulak). Hingga warna mcm gambar la lebih kurang. Ketepikan -Bahan A
2. Asingkan kulit dan tulang ikan. Lenyekkan isi ikan. Ketepikan - Bahan B
3. Masukkan semua bahan bertanda ke dalam chopper. Kisar hingga lumat - Bahan C
4. Gaulkan bahan-bahan A, B dan C hingga sebati dan sesuaikan rasa. Siap!
Kata kak Azie lagi, sambal ikan ni kena manis sikit.
Utk masak nasi pula...
Basuh beras dan masukkan air seperti biasa. Saya letakkan sedikit pewarna biru (boleh juga guna kunyit), sedikit garam dan sebatang serai yg dititik. Masaklah nasi seperti biasa.
Selain tu, saya juga sediakan sambal merah utk mereka yg suka pedas.
Saya blend cili merah, cili padi, garam, gula, sedikit air dan sedikit jus lemon.
Boleh la hidangkan dengan ayam bakar/ayam goreng, takde keropok jadi saya ganti dgn ikan bilis, timun yang dipotong panjang. Tapi kalau pekena dengan daging/kambing bakar lagi la terangkat. Disebabkan anak-anak tak suka makan taugeh dan kacang panjang, jadi saya cuma gantikan dengan lettuce. Sedap juga makan nasi kerabu dengan lettuce rupanya :)
Tiada dalam gambar nasi dan sambal cili. Gambar ni yang dah lama, yg gambar terkini masa open house tak sempat nak snap. Macam biasa, selalu lupa nak snap gambar makanan bila buat majlis makan-makan.