Wednesday, October 10, 2018

Pastry Fruit Cake

Akhirnya, tercapai juga hasrat nak baking kek fruity viral ni...
Rasanya, sedap lah.. masam masam buah dan manis kek.
Sekali makan satu slice, tup tup tak tahu dah telan berapa slice.
Agak berhantu juga rupanya.

Tempek resepi kat sini.
Senang nak rujuk :)

Bahan-bahan:
4 1/2 cawan tepung
1 sudu besar baking powder
250 gram butter
2 cawan gula kastor (sy kurangkan sikit gula jadi 1 3/4 cwn)
12 sudu besar susu segar (lupa nak sukat berapa ml)
2 sudu kecil cuka
2 sudu besar sunquick
6 biji telur
Buah-buahan segar (kalau boleh pilih buah yang masam dan tak berair. Saya guna kiwi, stoberi dan naga)


Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
2. Satukan susu segar, cuka dan sunquick dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Satukan butter dan gula kastor. Pukul hingga kembang.
4. Masukkan campuran dalam langkah 2 ke dalam adunan butter+gula yang telah putih gebu.
5. Masukkan telur satu per satu ke dalam aduann.
6. Akhir sekali masukkan campuran tepung yg telah diayak tadi.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang 12'x12' dan susun buah buahan segar ikut kreativi masing2.
8. Bakar dalam oven 180 degree selama 50 minit.

Selamat mencuba :)

NuKilaN:
 

Wednesday, September 26, 2018

WW ::: Telatah anak-anak


Sambutan birthday August baby: Irfan dan Aisyah
Atas: Sambutan birthday Irfan (9/8/18)
Bawah: Sambutan birthday Aisyah (22/8/18)

 Pagi2 dan ambil giliran riba adik baby :)

Kali pertama Firas shopping ke Mydin..
 Adik main kat playgym, Aina pun main sama.. ni ke jeles agaknya :)

Sunday, September 23, 2018

Adik Aina

Salam all..
Agaknya, ada lagi ke yang sudi baca blog ni?
Makin lama, makin malas pula nak update blog.

Salah satu sebab, dah tak dapat nak update blog guna phone.
Phone yg saya guna dari tahun 2013 dah merajuk.
Masalah pada skrin jer, boleh jer guna lagi.
Tapi rasa tak syok bila ambil gambar.
Tak puas tengok gambar guna phone yang berbalam balam.
Jadi beberapa bulan lepas dah selamat lamar phone baru.
Tapi tak tahu mcm mana nak upload gambar dalam blog guna phone.
Tulis blog tanpa gambar adalah sangat tidak best.
Tu yang blog byk terabai..
Hahaha.. bukan main panjang lagi alasannya (^___^)

Ok la, berbalik pada tajuk.
Dah lama nak cerita pasal adik Aina sebenarnya.
Alhamdulillah, Aina dah naik pangat kakak dua bulan lepas (21/7/18).
Dia dapat adik lelaki :)


Sedikit biodata adik baby:
Nama: Ahmad Firas
Berat lahir: 2.8 kg
Masa lahir: Sabtu. 21/7/18, jam 10.30 malam
Tempat lahir: Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu

Alhamdulillah, proses bersalinkan baby Firas pun dipermudahkan walau pagi Jumaat lagi dah masuk wad. Kali ni ketuban darah. Jadi pengalaman tu agak berbeza. Ada masa nanti saya buat catatan kat blog, Insya Allah :)

Sama juga macam Aina, Firas kene prolong jaundis.
Sebulan lebih juga baru hilang kuningnya.
Juga berangan nak buat entry khas berkaitan jaundis Firas.

Tempek juga gambar Firas masa umurnya sebulan.

Tapi bila dua bulan, dah semakin bulat..


Ok la.. hingga jumpa lagi di lain entry :)

NuKilaN:
 

Thursday, July 19, 2018

Aktiviti Taska Aina

Mula tahun ni, taska Aina banyak lakukan aktiviti walau dia baru dua tahun.
Jadi nak letak kat blog supaya tak hilang.
Juga sebagai kenangan.

Aktiviti 1
Tema: Main perananb dengan tema raya
Aina belajar buat biskut cornflakes... Nyum nyum!



Aktiviti 2
Tema: Pemakanan
Aina belajar buat pisang coklat :)


Aktiviti 3
Tema: Pergerakan tangan
Aina belajar memasukkan butang ke dalam botol..
Good for motor skills :)




Aktiviti 4
Tema: Sosio Emosi
Aina and friends main air.. Seronok sngat nampak Aina dapat main air :)



Aktiviti 5
Tema: Awal Matematik
Aina and friends menyusun kotak dari saiz kecil hingga yg besar


Aktiviti 6
Tema: Haiwan di laut
Aina buat handprint crab
 Aina: Cantik tak ketam saya?
 Masih lagi tema haiwan di laut, tapi mengenal warna haiwan...

Aktiviti 7
Tema: Touch me!
Aktiviti deria pemahaman dan persekitaran..


Aktiviti 8: Kolaj Ikan...
Aina berada dalm group 1 dan 2 tahun..
Advanced sungguh budak2 zaman skrang, mcm2 aktiviti ada di taska..
Patut la Aina suka sangat bila hantar ke taska :)

NuKilaN:
 

Tuesday, July 17, 2018

Sambutan ringkas: Aina 2 tahun

Salam mommies...

Lamanya tak update blog.
Last entry cerita pasal birthday Aina yang dia celebrate kat Taska.
Abang2 dan kakak Aina beberapa kali juga duk tanya bila nak celebrate kat rumah.
Selepas bertangguh lebih dua bulan, baru sempat nak potong kek.
Huhuhu, kesian kat dia.

Jadi hari ni, kita update dulu gambar Aina potong kek sempena hari lahirnya yg kedua.
Aina yang dah big girl.. Budak banyak cakap ni :)
Danish yg suka sangat nyakat Aina..
Sekarang ni bukan senang nak snap gambar mereka berempat...
Aina dengan kek Fozen.
Dia dah kena demam "Let It Go."

Cukup la tiga gambar untuk entry ni.
Gambar raya, entah bila boleh update.
Mood masih lagi lemau.
Tengok la, kot2 bila cuti bersalin nanti rajin sikit update blog.
Ya, jangan terkejut.
Adik baby dah pun 38 weeks.
Orang kata, dah sampai masa... tunggu masa jer utk sambut orang baru.
Doakan saya yer..
Semoga dipermudahkan urusan untuk bersalin nanti :)

NuKilaN:
 

Tuesday, April 10, 2018

Happy belated birthday, Aina

Hari Sabtu, 31/3 yang lepas, Aina dah cukup 2 tahun.
Kebetulan Taska Aina dah buat sambutan sekali harung utk anak2 yang lahir dari bulan January hingga Mac pada hari Khamis 29 Mac 18.
Cikgu2 dan anak2 asuhan Taska Al-Kautsar.
 Aina potong kek..
Cikgu juga ada sediakan hadiah utk anak2 yang celebrate birthday.
Ke hulu ke hilir duk bawa hadiah birthday dia..
Ada gaya pensyarah cilik tak?
Baju dan tangan Aina putih2 sebab dia duk main bedak.

Kami tak sempat lagi nak celebrate birthday Aina.
Nasib baik dia belum tahu lagi pasal birthday celebration.
Cuma Danish la asyik duk tanya, bila nak celebrate birthday Aina?
Nanti la, tunggu abang Irfan balik dari asrama.

Buat Aina,
Moga membesar dengan sihat dan ceria selalu.
Jadi anak solehah buat ummi dan abah.
Jadi adik yang patuh dan mendengar kata buat abang2 dan kakak.
Juga kakak yang baik dan penyayang buat adik, eh!


Tuesday, March 27, 2018

Mengigau


Nikmatnya tengok Aina tidur dalam gambar ni.
Beberapa hari ni, entah kenapa susah sgt nak lelapkan mata bila malam.
Badan penat.
Minda pun penat.
Tapi bila dah sedia nak tidur, susah pula nak lelapkan mata.
Mungkin terlalu banyak yang duk fikir dalam kepala untuk tugasan esok hari.

Pusing kiri tak kena.
Pusing kanan pun tak kena.
Sambil tengok Aina yang sedang lena dibuai mimpi, alahai, best nyer tgk dia tidur.

Tengok jam dinding dah pukul 1.30 pagi.
Mata masih lagi tak boleh lelap.
Tiba-tiba, Aina yang masih terpejam matanya bersuara...

A: Ummi..
U: Iya...
A: Satu.. Dua...

Saya pun sambung..
U: Tiga
A: Apat (Empat)
U: Lima
A: Anam (Enam)
U: Tujuh
A: Lapan
U: Sembilan
A: Sepuluh... Pandai! (siap puji diri sendiri tak tahan tu).
U: Yeay, Aina pandai.. Siapa pandai angkat tangan..
A: Tak nak.. Ngantuk..
U: Kalau ngantuk, tidur lah...

Terus dia senyap seribu bahasa. Mata tak buka, tapi dapat kira sampai 10..

Hahaha.. best juga layan anak yang mengigau. Ingatkan dia panggil UMMI sebab nak minta susu, rupanya prektis mengira ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Nota ummi,
Hari Sabtu ni, Aina akan cukup 2 tahun. Rasa mcm baru lagi.. tup2 dah nak masuk dua tahuun.

NuKilaN:
 

Tuesday, February 20, 2018

Happy birthday Danish

Dah lama tak update blog.
Dalam 2 bulan tak menulis, byk yg nak cerita sebenarnya.
Tapi bila buka jer blog, tak tahu nak mula kat mana.

Sempena special day hari ni, rajinkan juga utk menulis.
Kenangan buat anak2.

Hari ni birthday Danish yg ke 8.
Simple celebration dah buat hari Ahad lepas.


Kemudian bawa birthday boy beli hadiah.
Senyum lebar dia bila jumpa hadiah yang diidamkan.
Tapi tak boleh guna lagi, balik sekolah nanti baru boleh buka bungkusan hadiah.

Itu aje la yg nak update.
Harapnya next entry bukan lg dua bulan... Huhuhu
Related Posts with Thumbnails