Sunday, July 21, 2013

Resepi singgang daging kelantan

Singgang daging adalah antara makanan kegemaran saya. Kalau masa raya haji, memang tak rasa jemu makan singgang daging hari-hari.Gabungan rasa masam, manis, dan masin singgang buatkan saya tak jemu makan dengan nasi yang panas.

Bila google resepi, rupanya macam-macam cara orang masak singgang daging. Singgang daging orang kelantan dan orang terengganu pun dah berbeza. Tapi dua dua saya suka.

Hari ni nak share resepi singgang daging yang ummi saya selalu masak. Resepi yang sangat simple, cepat dan membuka selera.


Bahan-bahan:
1/2 kg daging (kat sini saya guna daging kambing)
1 inchi lengkuas (diketuk -lebihkan pun takpe kalau suka)
2 sudu besar ketumbar (tumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 keping asam gelugur
2 biji lada kering (potong sesuka hati)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:

Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk. Rebuslah hingga daging empuk. Perasakan garam. Siap untuk dihidang bersama nasi panas. Kalau ada budu, memang pasti makan bertambah-tambah.

Selamat mencuba :)


NuKilaN:
 

50 comments:

  1. Pherghhh!!!!singgang daging from kelate to UK....terliur plok. Kros bln Posa ni x post lagi n3 masak2. Takut ore terliur

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppss.... harapnya takde la terliur dgn singgang ni.... lagipun gambar saya biasa jer, takde yg special pun tgk gambar singgang tu... lain la gambar kak ros, tgk gambar pun dah meleleh air liur.... sungguh professional :)

      Delete
    2. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete
  2. cuma akak sorang suka makan daging singgang, jadi memang tak masak le, kalau tulang, memang buat sup jerlah

    sesekali jumpa, memang makan abis2an, ore kata apa, kemaruk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo gitu pulak.. nasib baik anak2 makan singgang jugak... kalau tak, sah2 kemaruk macam UA juga.... hihihi

      Delete
    2. Kalu akak punya resepi, ada penambahan halia dan bawang merah, yang lain tu sama..

      Delete
  3. kene buat ni.petang ni boleh makan masa berbuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila.. sekali sekala berbuka dgn singgang daging :)

      Delete
  4. saya pun biasa buat,kalau guna daging yg ada lemak2 sikit tu lagi sedap hehe..ianya tak menjemukan....lagi dok perangat,lagi sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun guna yang campur... tu yang nampak berminyak, padahal tak letak minyak... setuju sgt kak, lagi perangat lagi sedap!

      Delete
  5. ya Allah...sedapnya!!!terliur betul...
    pos sikit sini kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppps, sorry... ada juga yg terliur... kalau PARAm kat kelantan, ada jual... hihihih

      Delete
  6. tunggu raya haji la nk makan cam gini...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? tapi kalau sini, raya haji pun kena masak sendiri.... hihihi.. so masak aje la bila2 masa teringin nak makan :)

      Delete
  7. sedap nie nur singgang daging..mak sy pun sll buat camni jgk cuma rsnya tak letak lada kering jer..teliur lak nengok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang pantang pun boleh makan juga singgang ni... ha ah, saya pun kadang2 letak, kadang2 tak letak lada kering tu... biasa MIL suka masak letak lada kering, saya pun jadi terikut0ikut jugak :)

      Delete
  8. Feveret sayo jugok ni nur.....meme kalu rayo aji tuh, gulai2 tok pande pong.......hadap singge jah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gulai cepat muak, singgang make hari2 pun takpo :)

      Delete
  9. Lama betul tak makan ni. Dulu arwah nenek selalu buat time raya haji. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak makan, meh la datang jalan Bradford :)

      Delete
  10. Bunda suke juga makan singgang ni...kalu makan kat lua selalu order singgang ikan kembung...sedap jugak..sebab bunda pun kurang makan daging..

    Salam Ramadhan dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgang ikan saya kurang sikit... tapi kalau singgang daging, laju jer makan bertambah.... hihihi

      Delete
  11. Selamat pagi&salam ramadhan # 13
    rasanya m3h x pernah mkn singgang lg..kalo pindang pernah le..
    nmpak menarik..tq share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. belah pantai timur jer yg glamer dgn singgah.. sedap tau singgang ni, nanti cuba lah :)

      Delete
  12. Sedapnya kak Nur, tak payah tumis ek..nti bolehla try..Tq for sharing! Izu mmg suka resepi simple2 ni hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah tumis Izu... rebus jer semua sekali.... simple dan sedap (pada tekak kami orang pantai timur ni...)

      Delete
  13. adehhhh pagi ni lak saya baca entry ni.... telan air liur ja la he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, sorry sgt2 Lia... Ingatkan singgang saya tu tak menggoda pun... ada juga yg telan air liur... maafkan tuan tanah.... huhuhu

      Delete
  14. salam kak..resepi simple ni..makan waktu berpantang pun sesuai ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Fizah... masa pantangkan Aisyah, hari2 beli singgang daging kat PARAm... hiihihi

      Delete
  15. Alamak! sedappp nampak..
    sy pernah makan singgang daging ni masa pegi Kelantan dulu umah kawan sy..mmg sedap lah Nur...nyum!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, Atie pun suka ke? mmg sedap, kan? nanti boleh la cuba masak sendiri pula :)

      Delete
  16. Betul..kalau balik raya haji rumah mertua di Kelantan wajib ada menu nie..thank you for sharing Nur. Nak buat jugaklah hari ni. Memang tengah tercari2 menu apa untuk berbuka hari ni....btw Nur asal T'ganu ke Kelantan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. Ooo, keluarga mertua kat kelantan rupanya...
      Saya asal kelantan, tapi kerja kat terengganu :)

      Delete
  17. Mmg simple je resepi tu....rasa je belum pernah......hehe mcm teringin pulak!Lain dgn singgang ikan yeh Bijen masak dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, cara masak singgang daging dan singgang ikan lain sikit... kalau singgang ikan tak letak ketumbar... nanti ada masa saya letak resepi singgang ikan pula...

      Delete
  18. Mudah je bhn n cara masaknya.. boleh try ni... thanks nur share resipi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah jer NK... tapi kena sgt dgn selera saya...
      sama-sama :)

      Delete
  19. Aduhai sedapnya singgang. X pandai buat singgang lain selain dr versi sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun biasa buat versi ni jer.. tak pernah lagi cuba resepi lain...

      Delete
  20. ai, syoknya kalau saya pun pandai buat singgang daging. selalu kalau try, tak jadi... tu yg malas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer try guna respi ni pula... jadi punya la.... mmg senang, cepat dan mudah... cuma kalau kombinasi bahan2 x seimbang, singgang rasa "lecah".

      Delete
  21. sedapnyer.. nak try buat la petang nie..hehehe

    ReplyDelete
  22. salam akak,

    terima kasih untuk resepi ni. suka! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama… saya lagi suka dapat berkongsi :)

      Delete
  23. Salam Nur,

    Ni singgang versi Kelantan ke Terengganu? Mak Aji biasa guna cili api yang dipatah-patahkan untuk menggantikan cili keing tu. Yang lain sama ja. Nak kena try Nur punya versi ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni singgang versi kelantan Mak Aji… tapi dah mix cara mak saya dan cara mak mertua masak.. kalau mak saya masak, mmg tak letak pun lada kering.. tu pun dah rasa mabeles… mak mertua pula suka letak lada kering, rasa pun sedap jugak dan kaler singgang nampak lagi menarik... Tu yg saya pun terikut-ikut masak singgang letak cili kering :)

      Delete
  24. Lama2 tak buat singgang daging ni sy kdg2 lupa bahan2 dia...google tadi, terus jumpa resepi ni.
    Tq sis Nur..petang ni nak singgang daging utk berbuka ;)
    http://www.vitaminderias.com

    ReplyDelete
  25. Selamat Hari Raya Aidiladha. Hari ni nak singgang daging korbanlah... ish..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails