Saturday, July 27, 2013

Picking time!

Ni sebenarnya aktiviti anak-anak hujung minggu lepas. Kebetulan cuaca cantik dan tak berapa panas, saya pun ajak anak-anak ke universiti utk memetik buah blackcurrant.

Aisyah dengan hasil blackcurrantnya.
 Saya kata kena pilih yang kaler hitam jer. Bukan main patuh lagi dia. Beria pilih satu-satu blackcurrant yang kaler hitam.
Dari segugus blackcurrant ni, Aisyah terus asingkan tangkai dan buah. Cermat betul anak dara ni buat kerja :)

Meh kita tgk telatah Danish pula...
 Jangan harap nak minta Danish posing, langsung tak layan. Sibuk duk picking blackcurrant.
 Baru jer saya nak zoom gambar blackcurrant ni...
 Tiba-tiba ada tangan kecil yang mengganggu....
 Yang tu juga dia berkenan nak picking.
Sekarang kita tgk telatah Irfan pula...
 Jumpa tak cari mana Irfan?
 Sampai ke tengah Irfan cari.
Nasib baik Irfan sporting bila disuruh posing.

Banyak juga hasil yang mereka dapat. Masing-masing dengan plastik sendiri, maka semua sekali ada tiga plastik. Yang Irfan paling banyak sebab dia picking sekali dengan tangkai (Danish pun sama). Jenuh juga nak mengasingkan tangkai dan buah bila balik ke rumah.

Alhamdulillah, sepanjang minngu ni memang dapat berbuka dengan homemade air Ribena :)

NuKilaN:
 

22 comments:

  1. Alahai..bestya..boleh petik mcm tu je..masa ni anak2 tu sedang berpuasakan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang puasa Irfan jer... dua orang lagi tu puasa yang yok.. hihihi

      Delete
    2. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete
  2. Suke tengok Aisyah.. Tenang and sangat wanita melayu terakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Lynd... cuma belum lengkap, tudung belum lekat... hihihi

      Delete
  3. Replies
    1. tak manis pun... cuma fresh sbb petik sendiri... rangup jer bila gigit tu :)

      Delete
  4. Wah...syoknya petik sdiri... Ada ke yang masuk mulut masa petik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya takde kot yang masuk mulut... lagipun mereka dah tahu yg buah tu utk buat air, masam kalau nak makan lagu tu

      Delete
  5. seronoknya tgk budak2 ni memetik buah..
    mesti sedap ni..fresh lagi kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas buat air, rasa macam air ribena yg kita selalu minum tu la.. budak2 suka sgt minum air ribena ni :)

      Delete
  6. suka tengok Aisyah nur..:)
    buah ni sapa yg tanam nur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks MR...
      Tukang kebun universiti kot yang tanam... sbb kami petik kawasan universiti :)

      Delete
  7. Nasib baik tak sambil kutip sambil masuk mulut :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak2 tak suka makan buah ni fresh sbb masam... bila buat air pun masih lagi rasa masam, tapi boleh cover bila letak gula :)

      Delete
  8. ni mesti buah kat area skolah tukan kak nur? masak dah. selain buat jus, boleh buat ape lagi ya blackcurrant tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, pandai neni... mesti selalu singgah sini sebab dah boleh agak :)
      Erm, ada juga yang letak atas pavlova... sesuai dgn rasa manis pavlova tu... nak letak atas cheese cake pun boleh jugak :)

      Delete
  9. Aisyah kan best friend mama...haruslah cermat macam mama...nasib tak mengikut auntie ni Aisyah hehe boleh lintang pukang jadinya haha

    ReplyDelete
  10. Seronoknyaaaa...sedap tu air ribena...fresh lagi tu......

    ReplyDelete
  11. tanam sendiri ke tu kak..seronok tgk ank2 petik buah

    ReplyDelete
  12. Wow best sangat, this one of JJ's fav, rasanya kalau dapat kat dia pokok tu mau bergayut whole day tak nak lepas.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails