Tuesday, July 16, 2013

Cara masak air blackcurrant

Akhirnya sempat juga petik blackcurrant utk dibuat jus hari Jumaat lepas. Dah banyak buah blackcurrant yang warna hitam.
Tak banyak pun yang saya petik. Kena bawa askar-askar, baru boleh dapat banyak kot. Lepas petik, basuh bersih-bersih dan masukkan dalam periuk bersama air yang mencukupi.
Rebuslah hingga menggelegak.
Bila menggelegak, tutupkan api biarkan suam sedikit. Kemudian tapiskan dan masukkan gula secukup rasa. Sejukkan dalam peti sejuk. Sangat sedap diminum bila sejuk. Tiap kali minum, Danish mesti kata, "Ermmm, seddddappp!".

Nota ummi,
Mood nak berblog entah ke mana. Blog walking pun tak de idea nak tinggal jejak. Ni pun publish entry yang ada dalam draf. Faham-faham aje la bila lepas ni blog makin kurang entry baru- mood dah ke Laut China Selatan!

NuKilaN:

27 comments:

  1. mood rindukan kg halaman kot, mklm le bulan ramadhan..

    ReplyDelete
  2. xperlu blend ke buah tu lps d masak? sy ingtkan kena blend he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu... buah terus hancur bile rebus :)

      Delete
  3. Selamat menjalani ibadah pUasa utk Nur dan fmly....

    ReplyDelete
  4. nie petik kat ner nie ..hehhe?
    takper mood nak berpuasa beribdah tu yg pentingnya mesti tinggi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat biasa , taman sekitar uni, hihihi

      Delete
  5. sedapnya dapat minum air bc yang fresh.
    kat sini belia ribena je hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa macam tak percaya pun ada.... sbb boleh buat Ribena sendiri... hihihi

      Delete
  6. wah! nampak sedap je bila diminum fresh2 tu...
    biasalah Nur..sy pun kekadang pandia malas & blur...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. normal la kan ada turun naik mood tu :)

      Delete
  7. wah sedapnya minum fresh2 gitu!macam mana puasa di tempat orang nur?mesti rindu nak balik kg kan.saya pun rindu kat awak.nur email address awak kat saya.nak hantar kad raya hehe.tjtma22@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap saya pernah inbox address kat FB ida... cer check kat situ.. tapi tak payah la susah2...
      mencabar la juga puasa kat sini... kena lagi kuat semangat

      Delete
  8. tak pernah lg jumpa buah blackcurrent kat sini. Boleh makan fresh ke?

    ReplyDelete
  9. Untunglaaaaa boleh petik2 buat air . Kt sini xde pun..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, kat sana ada pasar ramadhan even xde blackcurrant pun :)

      Delete
  10. Tak blend ke buah tu Bijen?....
    OKje pun sama...malas nak berblog tapi sayangkan teman teman....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, sbb semua dah hancur bila rebus... jus tapis utk ambil jusnya....
      Wah, saying juga Okje kat saya.. hihihihi

      Delete
    2. Haruslah bukan senang ni dapat teman sebaik Bijen ni...

      Delete
  11. salam ramadhan yg ke 8 kak nur..mcm mana keadaan berpuasa di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mencabar la juga puasa tahun ni... panas jer memanjang... dugaan....

      Delete
  12. ooo.macam ni buah blakcurrant segar ye.... alahai best sangat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. rasa pun sama jer dgn ribena

      Delete
  13. best nya dpt yg fresh kan.....kak maaf ye klu ada salah dan silap selama kite kenal ....selamat berbuka ....bye

    ReplyDelete
  14. Tgk gmbr yg menggelegak tu pun dah terliur... hm... sedapnya...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails