Akhirnya sempat juga petik blackcurrant utk dibuat jus hari Jumaat lepas. Dah banyak buah blackcurrant yang warna hitam.
Tak banyak pun yang saya petik. Kena bawa askar-askar, baru boleh dapat banyak kot. Lepas petik, basuh bersih-bersih dan masukkan dalam periuk bersama air yang mencukupi.
Rebuslah hingga menggelegak.
Bila menggelegak, tutupkan api biarkan suam sedikit. Kemudian tapiskan dan masukkan gula secukup rasa. Sejukkan dalam peti sejuk. Sangat sedap diminum bila sejuk. Tiap kali minum, Danish mesti kata, "Ermmm, seddddappp!".
Nota ummi,
Mood nak berblog entah ke mana. Blog walking pun tak de idea nak tinggal jejak. Ni pun publish entry yang ada dalam draf. Faham-faham aje la bila lepas ni blog makin kurang entry baru- mood dah ke Laut China Selatan!
NuKilaN:
mood rindukan kg halaman kot, mklm le bulan ramadhan..
ReplyDeletehihihi, pandai pun UA ni...
Deletexperlu blend ke buah tu lps d masak? sy ingtkan kena blend he3
ReplyDeletetak perlu... buah terus hancur bile rebus :)
DeleteSelamat menjalani ibadah pUasa utk Nur dan fmly....
ReplyDeleteThanks MP :)
Deletenie petik kat ner nie ..hehhe?
ReplyDeletetakper mood nak berpuasa beribdah tu yg pentingnya mesti tinggi :)
Tempat biasa , taman sekitar uni, hihihi
Deletesedapnya dapat minum air bc yang fresh.
ReplyDeletekat sini belia ribena je hehhee
Rasa macam tak percaya pun ada.... sbb boleh buat Ribena sendiri... hihihi
Deletewah! nampak sedap je bila diminum fresh2 tu...
ReplyDeletebiasalah Nur..sy pun kekadang pandia malas & blur...hehe
Tu la.. normal la kan ada turun naik mood tu :)
Deletewah sedapnya minum fresh2 gitu!macam mana puasa di tempat orang nur?mesti rindu nak balik kg kan.saya pun rindu kat awak.nur email address awak kat saya.nak hantar kad raya hehe.tjtma22@yahoo.com
ReplyDeleteKalau tak silap saya pernah inbox address kat FB ida... cer check kat situ.. tapi tak payah la susah2...
Deletemencabar la juga puasa kat sini... kena lagi kuat semangat
tak pernah lg jumpa buah blackcurrent kat sini. Boleh makan fresh ke?
ReplyDeletemakan fresh tak sedap.. masam
DeleteUntunglaaaaa boleh petik2 buat air . Kt sini xde pun..hihi
ReplyDeletexpe, kat sana ada pasar ramadhan even xde blackcurrant pun :)
DeleteTak blend ke buah tu Bijen?....
ReplyDeleteOKje pun sama...malas nak berblog tapi sayangkan teman teman....huhu
Tak, sbb semua dah hancur bila rebus... jus tapis utk ambil jusnya....
DeleteWah, saying juga Okje kat saya.. hihihihi
Haruslah bukan senang ni dapat teman sebaik Bijen ni...
Deletesalam ramadhan yg ke 8 kak nur..mcm mana keadaan berpuasa di sana..
ReplyDeleteMencabar la juga puasa tahun ni... panas jer memanjang... dugaan....
Deleteooo.macam ni buah blakcurrant segar ye.... alahai best sangat tu
ReplyDeleteha ah.. rasa pun sama jer dgn ribena
Deletebest nya dpt yg fresh kan.....kak maaf ye klu ada salah dan silap selama kite kenal ....selamat berbuka ....bye
ReplyDeleteTgk gmbr yg menggelegak tu pun dah terliur... hm... sedapnya...
ReplyDelete