Monday, July 1, 2013

Resepi keledek goreng

Kali pertama goreng ubi keledek...
Letak resepi kat blog supaya senang nak rujuk lain kali..


Dapat resepi ni dari Hana's Family dengan sedikit pengubahsuaian... Mohon share kat sini yer....

Bahan-bahan (anggaran):
2 ketul ubi keledek (saiz besar)
2 cwn tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh gula
1 biji telur
1 cawan air
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam


Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kecuali air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang dikehendaki. Rehatkan seketika.
2. Buang kulit keledek dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
3. Panaskan minyak secara deep fryer. Bila dah cukup panas, celupkan keledek dalam adunan tepung dan goreng hingga masak. Siap!

Selamat mencuba!

Nota ummi,
Keledek goreng makanan kegemaran saya bila balik kerja. Selalu beli RM1 sekali dgn goreng pisang. Tapi skrang semua buat sendiri... Nikmatnya merantau negara orang :)

NuKilaN:
 

13 comments:

  1. selalu dgr, ramai bler merantau, smua jadi pandai masak... adkh sy pon kena merantau, baru pandai masak he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Lia... kalau nak makan, kena la masak.... nak kata pandai tak la, tapi kena la dgn selera :)

      Delete
  2. Dulu masa kerja suka jugak beli keledek ni Bijen....Tapi dia goreng mcm french fries tu...sedap jugak...cicah ngan sambal kicap

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, kat warung biasa goring jenis panjang... ni kes malas potong pjg2... hihihi

      Delete
  3. lama x makan keledek goreng, padahal balik lalu jer kedai yang jual keledek ... suka makan cicah dgn sambal kicap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah pula cicah dgn sambal kicap... makan mcm tu jer :)

      Delete
  4. keledek isinya kaler oren mmg sedap digoreng..manis dan gebu...yg ungu sedap direbus,kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo, macam tu ke... kena cari yg kaler oren la kalau nak goring... saya main belasah jer...

      Delete
  5. Tapi kan Nur itulah bertuahnya bila berada diperantauan akan jadi more independent dan gigih. Lagi yg terbaik jadi pandai. Bagus kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb tu saya suka post pasal resepi... balik M'sia nanti boleh tgk banyak mana yg saya boleh masak... ekekekke

      Delete
  6. Mujur ada keledek kat sana. Apalah rasa keledek diorg ya. Sama je ke? Suka juga. Lemak2 manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya sama aje kot dgn keledek kat M'sia :)
      cuma org sini panggil sweet potatoes, kita panggil ubi keledek.... kalau ore kelate panggil ubi stelo.... hihihi

      Delete
  7. waa..sedap tu kak nur..lme btl x mkn keledek goreng..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails