Thursday, May 26, 2016

Pengalaman bersalin baby Aina *Part1*

Pagi ni buka komputer sebab nak buat slide.
Duk baca artikel berkenaan, tapi mood tak dapat.
Jadi buka la blog dulu.
Mana tahu, idea nak buat slide datang mencurah lepas ni :)

Tengok pada tajuk, siap ada part lagi.
Ha, memang panjang nak tulis pasal pengalaman bersalin kali ni.
Pengalaman ke-4 yang cukup berbeza dengan kakak dan abang2.
Tapi memang setiap pengalaman bersalin tak sama.
Rasanya yang pengalaman bersalin Irfan dan Aisyah dah tulis kat blog ni.
Cuma pengalaman bersalinkan Danish yang belum sempat tulis lagi.
Kira tak ape kot, baby Aina potong que yer Abang Danish... hehehe..
Bukan apa, ummi takut nanti lupa!

31 Mac 2016
Jam 8.00 pagi
Pagi ni sampai ofis macam biasa. Lepas hantar anak-anak ke sekolah, terus masuk office. Sangat eksited punch in sebab hari ni merupakan hari terakhir punch in sebelum cuti bersalin pada minggu depan.

Pagi ni juga ada mesyuarat school pukul 9. Sebelum pergi ke mesyuarat, terfikir nak buat surat permohonan untuk dapat female doctor bila bersalin nanti. Baru jer taip alamat dan tajuk surat, kawan dah datang ketuk bilik untuk pergi meeting. So, cepat2 ke bilik meeting secara berjemaah :)

Dah la bilik meeting tingkat tiga, jadi panjat la tangga ke tingkat tiga. Masa naik tangga tu ada kawan tegur, "Eh, gagah lagi akak naik tangga. Tak nampak penat pun. Saya yg mengandung lapan bulan ni dah rasa semput."

"Memang la kena semangat. Ni kan meeting terakhir sebelum cuti tiga bulan."

Ya, memang pagi tu rasa sihat dan bertenaga lain macam. Hormon happy sebab tak sabar nak cuti agaknya :)

11.00 pagi
Seperti biasa, lepas meeting ada la makan-makan sikit. Kebetulan pagi ni dihidangkan mee goreng basah yg super sedap, keropok dan air teh. Makan sampai bertambah sebab mee yg marbeles tu :)

Masa makan tu, tiba2 datang idea spontan. Terajak kawan pergi Baby Fair yang akan berlangsung tiga hari. Kalau pergi hujung minggu, sah2 orang ramai. Jadi saya cuma bergurau dengan CT cakap nak ke baby fair. Tak sangka dapat respon positif. Jadi kami terus message husband masing2 minta izin.

Lepas makan, pergi office check surat. Sempat la sembang dengan beberapa staf office. Inform mereka yg saya akan mula cuti bersalin. Akan jumpa semula lepas raya nanti. Jangan pula rindu-rinduan... usik saya. Alang2 tu, sempat la kami bermaaf maafan. Dah macam gaya nak raya pun ada :)

1.00 petang
Tiba di baby Fair. Lepas parking kereta, nampak orang minum air kelapa. Apa lagi, terus cari kedai air kelapa. Alhamdulillah, nikmatnya dapat minum air kelapa dalam cuaca yang panas.

Tanpa berlengah terus ke dewan pameran Baby Fair. Masuk jer, nampak orang sedang beratur nak redeem door gift. Alang2 que tak panjang, kami pun join beratur juga. Lepas dapat kupon door gift, kami pun mula berjalan di booth yang terhampir.

Saya rembat 3 helai baju baby di booth yang pertama. Booth yang kedua tak beli apa2. Berkenan kat bantal baby, tapi harga macam agak mahal. Then beredar ke booth yang ketiga. Kedai yang jual barangan untuk ibu dan bayi. Di booth tu, saya berkenan dengan tungku herba. Jadi rembat la satu tungku herba.

Lepas jer bayar tungku herba tu, kami nak beredar ke booth yg seterusnya. Tiba-tiba terdengar satu bunyi, "Pop!". Argh sudah, terasa kaki basah dan tengok kat bawah lantai ada air jernih bertakung. Saya terus pegang tangan CT dan cakap, "CT, air ketuban dah pecah!"

Nasib baik kawan saya bukan jenis yang panik. "Takpe kak, kita ke INTAN skrang."

Jadi beredar la kami dari baby Fair ke kereta. Bila sampai kat kereta baru contact hubby, maklumkan yang mungkin dah nak bersalin. Yang kelakarnya, suara hubby macam blur jer bila saya beritahu yg air ketuban dah pecah. Kebetulan hubby pula terlibat dengan perkhemahan sekolah. Kira dekat sikit tempat perkhemahan tu dengan rumah.

Beg baby saya dah lama siapkan. Cuma beg saya yang asyik bertangguh jer nak buat. Jadi pesan la kat hubby supaya siapkan beg untuk saya sekali. 

Tapi, sampai di INTAN, doktor kata dia tak berani ambil kes saya. Kena rujuk ke hospital besar HSNZ juga. Kenapa? Kita sambung dalam entry lain la pula yer...

Belanja satu gambar Aina yang makin montel!

I

INTAN: Pusat Perubatan Intan, klinik bersalin swasta

NuKilaN:
 

12 comments:

  1. Hehehe...ingatkan INTAN tu Institut Tadbiran Awam Negara. Dok la fikir kot kat INTAN tu ada klinik ke apa ke... hehehe

    Waaaa... comelnya Aina. :)

    ReplyDelete
  2. Ha'ah sama ngan kak chik ingat INTAN ada Spital bersalinh..

    Montelnya Aina.

    ReplyDelete
  3. Laaa...suspennya..cepat2 sambung kalo tak tak nak kawan...hehehe..
    yer lah ingatkan INTAN tuh cam yg kat KL ni..pusat latihan..heheh..explain sket intan tuh gapo?

    ReplyDelete
  4. Bulatnya Ainaaaaa...geram tengok rasa nak cium cium pipi montel tu....
    Yelah mak rasa pun sebab semangat happy nak bercuti esoknya tu yg yg jadi bertenaga tu. Tak rasa sakit langsung ye Bijen? BOleh gitu pulak ek

    ReplyDelete
  5. tengah shopping ketuban pecah..hehehe semangat tu tak sakit ke masa ketuban dah pecah tu, haish tak sabar nak tunggu sambungan

    ReplyDelete
  6. Huhuhu...kita pulak yang nervous! Tak sabar nak tunggu sambungan cerita ni.

    Ini memang betul-betul berbezalah nampaknya ya, Nur!

    ReplyDelete
  7. Sy pun igt INTAN tu tempat yg kita dok kursus..hospital bersalin rupanya.pecah ketuban dekat baby fair agaknya macam mana ye keadaannya.hehe..kita tggu next part

    ReplyDelete
  8. baby Aina yg montel..geram tgk baby ni..

    ReplyDelete
  9. Amboi..
    Memang bolat sungguh pipi Aina tu..
    Rasa nak gigit jer ni.. kalau dapat kat auntie..

    Nur cepat lah sambung entri..
    Tak sabar nak tahu ni..

    ReplyDelete
  10. Huish, suspen ni... ya Allah tak dapat bayang macam mana bila air ketuban pecah tu. Saya masa Alisya dulu dah cukup bulan pun masih pegi ofis... orang yang tengok saya pun cakap gagah lagi saya turun naik ofis. Rupanya Alisya saya tak nak keluar, lewat 2 minggu dari due date... hahhaha

    ReplyDelete
  11. Comeynye baby aina.....gerammmmm nak cium cium..hihi

    ReplyDelete
  12. Ingatkan apa lah INTAN tu... hehehe... Ok, nak baca part 2 pulak ☺

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails