Monday, July 12, 2010

irfan dan homework

Bila ambil irfan kat sekolah hari khamis, selalu jer risau bila dia bawak balik fail sekolah. Bukan apa, bila irfan bawak balik fail, maksudnya ada la kerja sekolah yang dia kena siapkan masa weekend. Dengan kata lain, bertambah laa lagi satu tugas saya. Kena pastikan yang irfan siapkan kerja sekolah yang diberikan. Sekali fikir, kesian pulak budak budak zaman sekarang. Umur baru lima tahun, dah kena bawak balik kerja sekolah kat rumah. Tapi nak buat macam mana. Kita kena la ikut peredaran zaman. Kalau tak ikut, lagi la kesian kat anak anak.

Memang agak mencabar nak pujuk irfan siapkan kerja sekolah. Kalau dapat sikit, ok lagi. Tapi kalau dapat sampai 4 5 muka surat, kadang kadang tu kesabaran dah capai tahap maksimum. Macam macam kaedah psikologi kanak kanak kena guna. Paling lama pun, irfan boleh concentrate lima minit jer buat homework. Lepas tu, mula la dia beri macam macam alasan. Irfan dah penat, dah lapar, dah mengantuk, nak main dulu dan macam macam lagi. Nampak gaya, kena cari lagi banyak buku parenting supaya lebih bijak menangani dolak dalih anak anak.

Tapi, dalam duk tension nak suruh irfan buat kerja sekolah, sempat lagi snap beberapa keping gambar. Saja nak abadikan dalam blog ni supaya irfan boleh tengok bila dia dah besar. Nanti mesti dia akan faham kenapa umi asyik duk suruh siapkan homework. Jom kita layan pics yang ada...

isi kandungan dalam fail sekolah
tak lupa pensil warna dan kotak pensil
irfan sedang tekun buat kerja sekolah
aisyah pun join sama
close up
sempat lagi posing bila sedar sedang umi tangkap gambar
dari tak pakai baju, sempat lagi pakai baju sbb nak posing :)
Apa apa pun, umi doakan semoga anak anak umi akan berjaya di dunia dan akhirat, Insya Allah!

2 comments:

  1. Irfan ni tau pn maluuu! hehe

    ReplyDelete
  2. hahaha... tu la pasal. mcm tau jer umi dia snap gambar nak upload dlm blog.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails