Tuesday, August 5, 2014

Habis dituai

Raya tahun lepas, kami sempat pergi picking blackcurrant di raya yang pertama.
Saya pernah post pasal blackcurrant yg mula berbuah dalam entry "Currant".
Sempat snap gambar blackcurrant yg masih hijau...
Beria kami bawa supik (beg plastik) utk isi blackcurrant.
Tapi malangnya, sikit sgt buah blackcurrant yang masih tinggal.
Ada la beberapa biji yang berbaki.
Kesian pulak kat anak2.
Tak sangka cepat boleh habis.
Mungkin sbb tahun ni pihak universiti ada letak nama pokok buah2 kat sekitar uni.

Tapi kekecewaan anak-anak terubat bila dapat petik dua buah ni...
Tak sangka, ada juga buah raspberry di taman uni...
Juga buah blueberries...
Petik dan terus makan... nyum nyum!

NuKilaN:
 

19 comments:

  1. Buah macam ini pun ada akak yea.hehehe.. Suka baca ayat supik tu ;-)

    ReplyDelete
  2. Dah musim memetik buah2 tempatan sana lagi ya.. cepat masa berlalu ya. Rasa macam baru je baca entry Nur sebelum ni..

    ReplyDelete
  3. waaa..bestnya akak buah2 tu..nt wat blk msia ye..fresh punya...hihi

    ReplyDelete
  4. hari tu akak beli blue berry kat Sogo.. anak2 kureng pula nak makan.. jenuh nak habiskan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. blueberry tu buat jem pun sedap... letak atas cheesecake... sodap!

      Delete
  5. dapat jugak merasa hasil petikan yer. i pulak macam terasa2 lembut rsapbery dalam mulut ni ha.

    ReplyDelete
  6. Bestnya dapat picking berries kt uni ummi, tak payah pegi jauh2 kan :)

    Nway, tekak izu ni leh terima strawberry je, sbb tak masam sgt mcm yg lain2 tu kot hihi

    ReplyDelete
  7. mesti sedap gila buah fresh yg dipetik terus makan..nikmatnya hidup!

    ReplyDelete
  8. Segar tu.. Makan gitu k wat jus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan fresh gitu pun sedap kak...

      Delete
  9. tak apa lah..sekurang2nya masih ada sedikit sbg rezeki,kan..

    ReplyDelete
  10. alahai bestnyer kak... naper takde tanam stoberi lg apa lah segala mcm buah bery2 kt serkitar uni tuh kak.... syok betul kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strawberry pun ada dana... tapi tu lah, tak sempat nak petik dah habis.. mmg mcm jenis buah buahan tempatan sini yg pihak universiti tanam :)

      Delete
  11. Alahai terliur tengok buah raspberry tu. Kalau dapat petik sendiri rasa macam nak simpan je selagi boleh, sayang nak makan :)

    ReplyDelete
  12. sungguh terliur melihatkan buah2 tuh dkala posa2 begini...petiklah lebih sket raspberry tuh...kirim kat sini...heheh

    ReplyDelete
  13. Untung dapat petik dan makan Bijen.... Okje ni cuma nampak kat botol ribena aje hehe..... jarang betul nampak buah buah tu real...huhu

    ReplyDelete
  14. wahh... seronok dpt memetik buah2 ni semua.. buah raspberry tu belum pernah kamek makan... hehe

    ReplyDelete
  15. Sedapnya nampak buah2 tu semua... nmpk fresh sgt....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails