Monday, March 31, 2014

Kapal terbang

Saya panggil kuih ni kapal terbang, tapi en hubby panggil kuih ni lidah buaya. Ada yang panggil kerepek tiram. Mommies pulak panggil dgn nama apa? Mana-mana pun ok jer, yg pasti kami mmg suka dgn kuih ni. Sedap dan ralit utk kudapan :)

Ni la padahnya bila tergoda dgn gambar dari blog mommies. Gigih saya pun cuba buat sendiri. Tak susah nak buat rupanya. Ada step by step dari blog HaSue pulak tu. Jelas dan mudah cara penerangannya. Dapat la makan kuih kapal terbang sepuas hati ni dalam cuaca dingin Bradford :)

Yang buatkan lagi senang, saya suruh pembantu di dapur utk ulikan doh. Eh siapa pembantu saya tu? Hihihi, siapa lagi kalau bukan Bread Maker (BM). Sesuai sgt ada BM kat dapur utk orang yg tak berapa pandai uli doh mcm saya ni :)

NuKilaN:
 

17 comments:

  1. Keluarga kakak dan org kampung kakak pun panggil lidah buaya Nur.
    Kalau kenduri kawin buat sampai berkilo-kilo.

    ReplyDelete
  2. Cantik pula akak tengok kalernya.. pandai Nur buat..

    ReplyDelete
  3. Selalu buat zaman sekolah menengah dulu..

    ReplyDelete
  4. sampai jugak kapal terbang ni ke Bradford yer.. hehehe sedap kan kunyah2 sambil ngopi.

    ReplyDelete
  5. hihi...bentuk pun dah nak sama ngan kapaltrbg!akak pun suka mkn kerepek ni..pandai Nur buat yea..

    ReplyDelete
  6. akak panggil kuih kapak terbang jugak....ada yg kecik2 saiznya...sekali ngap ja..

    ReplyDelete
  7. sy panggil kuih tiram kot..rsnya dok kat sini br pandai makan menda nie..hehehe..
    kalau sekali goreng tuh cepat jer kan beresnya..:)

    ReplyDelete
  8. sedap kuih ni.. kalau ada kenduri kendara mesti ada kuih ni untuk dihidang masa orang sibuk buat kerja... :) tapi tak tahu nak panggil apa.. tahu makan je..

    ReplyDelete
  9. dana panggil kuih tiram, tp mak mertua org kerteh panggil kapal terbang... mule2 pelik jgk ingtkan dia main2 hehehe

    ReplyDelete
  10. ada tgok jugak resipi mcm mudah..
    nak nguli nya tu mcm payah..

    ReplyDelete
  11. sedapnyer...kiteorang peminat kuih tiram ni jugek...tetibe teringin lak makan kuih ni...

    ReplyDelete
  12. Mcm mcm nampaknya kuih yg jadi lepas ada pembantu ni hehe...
    Okje panggil kuih lidah kucing kot haha....mcm mcm nama dah keluar hehe...

    ReplyDelete
  13. Kita panggil lidah buaya. Memang suka kuih ni. Sedap aje bila dikudap sampai terlupa nak berhenti. Apatah lagi kalau sambil menonton TV sambil melakukan exercise mulut. Tapi, tak pernah pulak buat sendiri kat KL ni, Nur. Kira orang jauh nun di Bradford tu memang hebatlah sejak ada BM ni ye :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails