Tuesday, September 9, 2014

Apple picking

Pengalaman kali pertama ke ladang epal yg sgt mengujakan!
Sebelum ni cuma bawa anak-anak picking kat taman universiti jer.
Tak sangka tahun ni ada rezeki utk bawa anak2 picking epal sebelum balik M'sia tahun depan.

Ni harga utk picking epal tu...
Tapi hanya epal jenis Katy jer yg boleh ready utk picking walau ada lagi beberapa jenis epal lain dekat ladang tu.
Anak2 dara yg dah tak sabar nak petik epal...
 Lagi pemandangan pokok epal...
 Kawasan ni banyak epal jenis hijau... dah terbayang bayang apple pie bila tgk epal ni... Tapi sayangkan belum boleh petik... petik gambar aje lah dulu buat kenangan..
 Aisyah bergambar dgn epal jenis Fiesta... Juga epal jenis hijau...
Off topic kejap... Nak mengumpat pasal anak dara ni.. Entah fesyen rambut apa yg dia buat tu. Sekarang ni susah sgt saya nak ikat rambut dia. Semua dia nak buat sendiri. Mungkin fesyen rambut yg saya buat dah outdated. Asyik "Pony Tail" aje yg tahu. Tapi bila dia buat sendiri, nampak kelakar pun ada. Tapi si ummi kena redho aje lah... Anak dara dah makin besar katakan... Biar dia bereksperimen sendiri, yer dak???

Danish pun tak lepas peluang utk melamar si Katy...
 Hah tengok lah.... masing-masing dah sangat teruja duk petik epal2 yang sedang masak meranum tuh...
 Tak ketinggalan dak danish ni... Nasib baik pokok epal tu rendang sajork...
Sambil petik, sambil makan... aummm... nyum nyum... Haih, tgk si Khaleef kunyah epal ni pun rasa nak ke sana lagi....
 Another view from different angle....
 Ada jugak gambar Irfan.. Ehsan dari FB kak Fauziah...
Selain epal, ada jugak pear kat sana.. Yang tu lain entry lah yer.. Stay tuned!

NuKilaN:
 

18 comments:

  1. I pun geram nengok epal2 tu rendang berbuah, kalau la boleh tanam kat umah (masalahnya bila ada dah tak pandang pun, nafsu jer semua ni hahaha).

    Comel apa pesen rambut aisyah buat, usahkan dia... si jj yang kecik ni pun asal I tocang or ikat, mesti dia buka balik, berserabai.

    ReplyDelete
  2. Wah..seronoknya petik dan makan terus epal yang segar dari ladang tu..

    Buah2 yang kat tanah tu macam mana pulak ya? Banyak sangat kat sana ya, dah macam buah rambutan kita yang ada kat tanah bila dah musim..

    ReplyDelete
  3. Bestnya tengok pokok2 epal yang merendang tu. Petik dan makan kat situ juga, mesti rasa fresh dan rangup gitu 😊

    ReplyDelete
  4. seronoknya dpt petik sambil kunyah..fresh epal mesti manis gila..beruntunglah awk dan anak2 dpt rasai pengalaman camni..geram tgok epal2 tu semua..menggoda sungguh

    ReplyDelete
  5. twrbayang keranggupan,kesegaran dan manisnya epal fresh tu...
    yg jatuh tu dia org buat apa...??

    ReplyDelete
  6. Bestnya ..! bilalah ktrg nak pegi apple picking ni? hope this weekend we can go before back for good this Nov..hehehe. Thanks for this entry, Kak Nur. it's like a sweet reminder for me...hehehe.

    ReplyDelete
  7. Kitaorang petik stroberi jer Bijen...... itu pun 3 tahun sekali haha....
    Banyaknya apple yg jatuh tu...... tu tak boleh makan ke Bijen....Ke busuk dah.....
    Inilah yang kata ngumpat anak dara awak tu .....Redho ajelah kita yek dengan perangai anak memasing hihi

    ReplyDelete
  8. alahai bestnyer kak.... seronok tgk 3beradik tuh.... dana pun teruja udahla pokoknyer rendang mcm apa... tgk apple yg ggr tuh pun dh geram sesangat..

    ok lah tu kak pesen rambut anak dara, biasalah bdk2 perempuan kan... dulu masa kecik2 pun dana biasa bt gitu gk heheheh

    ReplyDelete
  9. wah.. bersepah epal..
    macam buah mokte..
    hahaha..
    kalau kita buat mokte picking kat sini okey dah.. alah..pokok mokte tinggi plk..
    alah comel apa anak dara awak.. biarlah dia nak fesyen rambut cam na pun.. kita mana tau yg tgah in sekrg.. hah

    ReplyDelete
  10. waduuhhh seronoknya dapat petik epal sendiri ni kan NUr... banyak plak tu nak petik..rambang mata di buatnya... pernah bercita2 nak kerja petik epal kat New Zealand dgn member2 dulu..hahaha
    kakak Aisyah dah besar lah Ummi..tu yg nak ikat rambut sndiri dah..hihi..bior lah dia...

    ReplyDelete
  11. Bestnya tengok apple bertaburan kat kaki. Rasa macam nak rembat masuk beg plastik bawa balik rumah jek! Nasib baik jauh ....

    Pernah juga tengok apple bergayutan kat pokok, rasa macam pelik sangat, teruja bangat :) Bestkan.... kalau dapat petik lagilah ohsem rasanya!

    Nak off topic gak - si Aisyah dah besar, dah cun...biarlah dia nak eksperimen apa pun janji tak memudaratkan. Tak lama lagi boleh share make up dengan anaklah nampaknya, Nur!

    ReplyDelete
  12. Wow seronoknya....geram tgk buah2 apple tu....

    ReplyDelete
  13. aduuhh..geram banget nengok epal tu nur!terasa dah kemanisan epal fresh tu..nyum..nyum..

    ReplyDelete
  14. walaupun akak tak makan epal merah tapi bila tengok byk macam tu..hisshh..geram je..epal hijau..pehh...suka3..

    ReplyDelete
  15. Wah... bestnya petik epal pulak... fresh2 tu... lg la sedap kunyah....

    ReplyDelete
  16. Salam Nur,

    Mak Aji adalah petik epal sendiri di Malang, Indonesia. Diberi kebenaran petik setiap sorang beberapa biji. Kalau lebih drp tu kena timbang, bayar. Petik strawberi juga ada. Apa yang banyak sangat epal merah2 kat tanah tu, yang dah busuk ke? Sayangnya!

    ReplyDelete
  17. Wahhh seronoknya petik epal. Kite suke sgt epal sejak preggy ni. Ari2 dua bijik mesti mkn. Nyumnyum

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails