Apa lagi, terus membaking hari Ahad lepas.
Macam biasa, buka resepi kek marbel kat blog sendiri bila nak buat kek ni.
Macam biasa, buka resepi kek marbel kat blog sendiri bila nak buat kek ni.
Ingatkan semua bahan dah ada, tup3 tepung naik sendiri dah habis.
Buat juga lah dgn gantikan self raising flour dgn plain flour ditambah baking powder dan soda bikarbonat sesuka hati.
Suka hati jer tuang tanpa sukat baking powder dan soda bikarbonat tu... huhuhu.
Suka hati jer tuang tanpa sukat baking powder dan soda bikarbonat tu... huhuhu.
Siap adun, inilah kejadian kek marble saya sebelum bakar...
Jadi kena lebihkan masa membakar sikit.
Dah syak dah... ni mesti terlebih tuang soda bikarbonat atau pun baking powder.
Itu lah, pandai sangat berlagak ala-ala Masterchef... dush!
Dah syak dah... ni mesti terlebih tuang soda bikarbonat atau pun baking powder.
Itu lah, pandai sangat berlagak ala-ala Masterchef... dush!
Tak sempat tunggu sejuk, terus potong...
Ini lah hasilnya....
Dah hilang rasa lemak butter tu.
Pengajaran utk diri sendiri ... lain kali kena RAJIN sukat soda bikarbonat dan baking powder tu. Letak setengah sudu teh pun dah cukup.
hahahaha melebih2 naik dia ni. I pun tak pandai bab bab baking powder ngan baking soda.. tapi since I guna hanya baking powder semata, so dah sedikit mesra la boleh bajet2 dah sikit. sooo.. pahit tu sebab terlalu "garing" la tu kan. nnt buat lagi.. I pun sejuk2 ni duk tingat2 jer kek ni.
ReplyDeleteMak kalau tengok kek mmg kurang terliurnya hehe....so mmg tak akan membaking ler gamaknya walaupun self raising flour tu berlebih dlm kabinet tu, lebih Raya .....Kalau dekat boleh jer tepung.....dapatlah jugak mak Jilap rasa kek marble....Adat adatlah yer......dah pinjam tepung haruslah dapat kek sebuku dua hehe...
ReplyDeleteSo? Habis ke tidak kek tu?.
kalau wat kek @ muffin, akak tak suka soda bikarbonat, cukup dengan baking powder..
ReplyDeleteHa..hw.. kita org puan ni rajin save resipi, tp pyh nk ikut
ReplyDeletedulu2 akak dok ingat soda bikarbonat dan baking powder tu sama fungsinya...hehe..
ReplyDeleteKembang sangat ye Nur.. alah..tapi mesti habis gak tu..hehe... eh! sy tak tahu plak yg baking powder & soda tu berbeza erk?? hahaha (mmg failed sy ni)..
ReplyDeletepahit hilang kalau cicah air kopi he3
ReplyDeletehaha..dpt gak pengajarannya!xpe Nur,at least bleh mkn byk..
ReplyDeleteTerlebih gebu lah pulak .... kalau terasa pahit, cuba taburkan icing sugar ... mungkin ok sikit rasanya :)
ReplyDeleteah nampak cantik dah marble tuk wpun merekah..mmg kalau guna baking soda kena hati2..sy sll takut terpahit kalau terlebih..
ReplyDeletehahahhahaha kalu tgk rupe dh gebus tuh kak, tp kadang terlebih soda bikarbonat mmg jadi pahit sikit... takpe pasni beli je tepung naik sendiri heheheh
ReplyDeletesoda bikarbonat memang semacam sikit rasa dia kalau terlebih letak
ReplyDeletedia macam rasa kapur kuat based pada pengalaman sendiri
tak mengapa, dapat pengajaran dah lepas ni
Saya bab kek marble ni kurang sedikit. Kalau buat pun haruslah seluruh adunan kek tu saya je yang menangis-nangis kena perabihkan. So takdalah pengalaman kek terlebih over-over naiknya cam ni. Kalau tak pahit, okey juga kan. Janji habis dimakan!
ReplyDelete