Sunday, September 24, 2017

Cari benda tersembunyi

Semalam masa sedang santai2 dengan anak2, tiba2 dengar bunyi riuh rendah dari luar rumah.
Bila jenguk luar jendela, nampak pokok jambu goyang2.
Kemudian, Aisyah jerit, "Ummi, banyaknya burung!"
Rupanya ada beberapa ekor burung enggang @Hornbill.
Rasanya yg ni spesis Enggang Belulang.
Betulkan saya jika salah :)

Kata Aisyah lagi, "Ummi, cepat la ambil gambar."
Saya layankan ajer.
Terus capai iPad dan snap beberapa gambar.

Mommies yang bijaksana, cuba teka ada berapa hornbil dalam gambar kat bawah?

Semalam juga baru explore fungsi2 bagi dalam iPad bila guna iOS11.
Best tau, gambar "Live" yg kita ambil sebelum ni buat buat video dalam satu saat.


Baru tahu, rupanya gambar pada iPad/iPhone yg guna setting "Live", ia akan rakam gambar 1.5 saat sebelum, da 1.5 saat selepas gambar disnap.
Jadi, kita bukan sekadar dapat gambar yang statik, tapi gambar berserta suara dan pergerakan.
The captured photos come alive.
Totally awesome :)

NuKilaN:
 

7 comments:

  1. ala tak dpt tgk yg video tuh kak, tak kuar kt pc dana nih... yelah sana sini kene block...

    bt masa ni mcm nmpak 4 ekor hornbill.... kt umah mil dana di kerteh pun selalu ada hornbill nih... dia mmg berpasangan kan... klu musim buah mmg laju je dia dtg

    ReplyDelete
  2. Nampak macam dua ke tiga ya. Tetiba hornbill salah hinggap kat depan rumah, rugilah Nur kalau tak ambil gambar ^_^

    ReplyDelete
  3. burung ni dok tepi laut sja kot...kak pernah nmpk sekali masa dkt pulau pangkor...dia mai hinggap atas bumbung chelet. x sempat nk ambil gmbar

    ReplyDelete
  4. 4 ekor campur yg bertenggek kat wire tu. Amacam? Betul tak? hihi...
    Wah...cenggini punya gaya Aina dah tak payah pergi zoo dah ni.

    Namanya pun lecturer ye Bijen... darah lecturer tu tetap mengalir dlm entri hihi

    ReplyDelete
  5. Takyah gi Sarawak ek, Kiki..
    Burung ni susah nak jumpa ni, rezeki lah tu dia singgah kt pokok depan umh Bijen( eh, boleh ke akk panggil camni? )
    Nmpk mcm Ada 4 ekor tu.

    ReplyDelete
  6. Teka ni ada hadiah tak nur? πŸ˜€πŸ˜„

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails