Wednesday, August 18, 2010

jom masak sup lobak putih

Salam ramadhan kawan- kawan,

Hari ni saya nak share resepi sup lobak putih. Resepinya sangat mudah dan ringkas. Jom kita intai bahan bahan yg diperlukan....

dua ulas bawang merah (dimayang)
dua ulas bawang putih (dimayang)
sepaket sup bunjut adabi
sebatang lobak putih

dan beberapa ketul isi + tulang ayam
saya suka potong kecil kecil

rupa lobak putih yang siap di potong potong
Mula mula tumis bawang merah, bawang putih dan sup bunjut hingga naik bau. Kemudian masukkan isi + tulang ayam. Biarkan seketika dan tambah air. Biarkan sup mengelegak. Bila menggelegak, perlahankan api dan masukkan lobak putih dan tambahkan garam secukup rasa. Bila lobak putih dah masak, tutup api dan sup sedia utk dihidang.

Sangat senang, kan?
Tak sampai 30 minit dah siap masak :)
Selamat mencuba....

5 comments:

  1. x pernah lagi mkn lobak putih..nak try masak mcm nilah..org kata lobak putih boleh menambah susu badan..bagus utk yg still BF anak

    ReplyDelete
  2. sup lobak putih dah jadi kegemaran kami. sedaaaap

    ReplyDelete
  3. lobak putih ni baik untuk ginjal (senang buang air kecil) dan baik juga utk ibu2 yg menyusukan anak... tq 4 the recipes..

    ReplyDelete
  4. kakyong pun suka masak mcm ni.. simple mudah & bagus utk BF mom

    ReplyDelete
  5. nieda: sy pun masa bf ni baru makan lobak putih... sblm ni x pernah pandang pun lobak putih kat kedai :)
    umialya: sama la kita :)
    aeino: ooo, bagus utk ginjal juga... susu pun sgt meriah bila makan lobak putih ni :)
    kak yong: mmg sgt senang!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails