Antara masakan yang saya tak pernah masak semasa di Malaysia ialah Laksa Penang. Kalau rasa nak makan, sangat mudah nak beli di mana-mana kedai. Bila merantau ni, nak tak nak kena masak sendiri bila teringin nak makan.
Laksa kat sini memang susah nak cari, maka saya gantikan dengan spaghetti. Ke kena tukar nama jadi Spaghetti Penang Perantau? Macam tak best pulak, kan? Apa nama sekalipun, spaghetti pun sangat sesuai dimakan dengan kuah laksa penang. Sedap walaupun tak cukup aksesori laksa penang :)
Saya google resepi dari My Resepi. Resepi ni dari nrma710. Mohan share resepi tu kat sini yer.. senang nak rujuk lain kali :)
Bahan-bahan:
Satu tin sardin
1 labu bawang besar**
Segenggam cili kering (direbus dulu)**
Sedikit belacan**
Air secukupnya
Sebatang bunga kantan
4 keping asam gelugor
garam/gula secukup rasa
Setengah paket spaghetti
Ulaman-ulaman - hirisan timun, hirisan lettuce, nenas, cili merah, limau nipis
Telur rebus
Cara-cara:
1. Kisarkan semua bahan bertanda ** denga sedikit air dan masukkan dalam periuk.
2. Kisarkan ikan sardin dengan sedikit air (tapi jangan terlalu lumat). Tuangkan juga ikan ke dalam periuk yang sama.
3. Tambah air sehingga kepekatan kuah yang diingini (tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat).
4. Potong bunga kantan kepada empat bahagian dan masukkan dalam periuk berserta asam gelugor. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan rebus hingga menggelegak.
5. Di dalam periuk lain, masak spaghetti berdasarkan arahan pada pembungkus.
6. Apabila kuah telah menggelegak, boleh hidangkan bersama spaghetti, telur rebus dan ulam-ulaman.
Selamat mencuba :)
NuKilaN:
Spaghetti Penang Timur Perantau Nun Jauh Disana, nama paling sesuai. Hahaha dapat jugak merasa kan, I pun selalu pakai spageti goreng basah la hailam la. hihihi
ReplyDeletewalla.....spagethi laksa!!!
ReplyDeletesyabas....terliur dah ni nur....
***saya pun tak pernah buat laksa sendiri....kihkihkih
cepat2 sy dtg dengar laksa penang perantau..ingatkan ade jln utk masak laksa tanpa bunga kantan..rupanya tudak..huhuhu..anyway laksa tuh bolh buat sendiri ummu aisyah, guna tepung beras ngan gandum..kalo ade mesin marukku atau pasta mesin leh jer buat..senang jerr...
ReplyDeleteNastyna: Hahaha, panjang nyer nama... Tu la, bila dah lama merantau ni mcm2 dalam fikiran yg nak makan :)
ReplyDeleteDini: Dulu rasa kagum jer biala orang pandai wat laksa, hehehe, padahal mudah jer kot... bila terdesak, semua jadi :)
ummuaidan: hehehe, kalau tgk dekat resepi asal tu dia letak serbuk bunga kantan... tapi kebetulan ada kawan yang beri, so gunakan jer... oooo, senang jer rupanya.... tapi saya xde mesin pasta... nak boleh check dalam ebay, kalau murah boleh beli satu :) Terima kasih atas cadangan, really appreciated it :)
kami pon masa duduk merantau di syria, laksam buat sendiri, kuih seri muka, semualah buat sendiri..
ReplyDeletebalik msia, beli je..alasan nak makan sikit je...klu masak habis masa n kalau x habis berbuang je =P
Betul tu ustazah... takde makna nak masak sendiri bila makanan ada depan mata... tinggal nak bayar jer... dah la life kat M'sia sibuk sikit... kuih seri muka tu setakanat ni belum teringin lagi... hhihihi
ReplyDeleteNi pun fevret saya ni...kat sini laksa kering ada tp bunga kantan yg memang tak sampai ke Finland. Saya pulak jenis kalo masak nak kena cukup serba serbi hihii,..ni namanya perantau tak sedar diri. Masa balik 2011 dulu bwk bunga kantan sampai skrg duk jimat cermat still ada lg dlm freezer. Spagetti jd pengganti mee kuning. Selalu buat mee kari spaghetti :D
ReplyDeleteBila dah teringin kenalah buat ya..
ReplyDeleteLL: Saya jenis belasah jer, janji kena dengan selera tekak... hehehe, yg bunga kantan tu pun nasib baik ada orang bagi sebelum dia balik M'sia.. dah lama duk dalam fridge, akhirnya berguna juga :) Mmg macam2 boleh masak dgn spaghetti, tapi tak pernah lagi buat mee spaghetti kari.. pssst, saya tak pandai masak kari + tak berapa minat makanan berkari :)
ReplyDeleteummi Iman: Macam tu la... kalau tak bersilat, tak makan ler jawapnya :)
tukar jadi spegeti kuah penang lah...hehehe;p
ReplyDeleteSedap je tgk..
ReplyDeletewalaupun guna spaggeti tapi kuah tu tetap mantap..nyum! mesti sedap!..
nasib baik sy pn pndai buat laksa..hehe:)
PC: Hehhe, nak jugak ada nama perantau... tapi sebenarnya mmg spagheti kuah penang, lagi tepat.. ekekek
ReplyDeleteAtie: Untung Atie pandai buat laksa... saya mmg tak pernah buat, duk sini baru la belajar sikit2 :)
Bijen macam laksa johor....sebab kuah dia nampak pekat...
ReplyDeleteOkje kalau buat laksa penang pun pakai sardin je....sedap jugakkan....kalau ada daun kesum lagu sedapkan bijen...
Ooo dapat idea pulak bila baca ni.. Pg tadi saya buat laksam, kuah banyak lagi tu.. Boleh makan dengan spagetti lak esok.
ReplyDeleteOKje: Daun kesum saya semua dah mati sebab tak tahan sejuk.. sob sob.. Laksa johor tu mcm mana pula? tak pernah lagi makan...
ReplyDeleteAisy: Saya pun selalu juga makan spagheti dgn kuah laksa kelantan... sedap jugak :)
Nur, cer try spagetti dengan kuah laksa putih lak... hehe
ReplyDeleteHa ah, yang tu nanti saya buat nanti... pernah juga makan masa kawan buat, sedap juga rasanya :)
ReplyDelete