Tuesday, August 27, 2013

Manis rupanya gooseberries ni...

Sebelum ni saya pernah kata yang buah gooseberries ni masam (dalam link ni...)

Hari ni nak betulkan semula statement saya. Rupanya buah gooseberries ni manis bila betul-betul masak. Bila gooseberries betul-betul masak, buahnya bertukar ke warna merah pekat.

Buah yang saya petik sebelum ni bukan betul-betul masak rupanya (mcm pic kat bawah).

Tengok la, ada yg masih hijau pun. Bila betul-betul masak, buah tu lebih kurang macam ni...
Buah yang besar dan merah pekat memang manis. Ralit jer saya makan sebiji demi sebiji hingga habis.
 Ini la rupa gooseberries yang betul-betul masak... lagi besar buah tu, mmg lagi sedap!

Ada juga kawan letak buah gooseberries ni atas pavlova. Sedap jugak. Ada juga yang buat pie guna buah gooseberries ni. Tapi makan terus pun sangat nikmat... mmg tak sempat nak buat pie atau letak atas pavlova... ekekkek!

Nota ummi,
Buah ni petik kat taman uni. Bukan saya tanam sendiri. Yang penting, free of charge :)

NuKilaN:
 

36 comments:

  1. ooo..aritu kiranya blm musim masak lagi... Seronok dgn pelbagai pengalaman kat sana tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal... tak menyabar nak makan... last2 makan buah masam.... ekekkeke

      Delete
  2. untng dok obersea kan dpt mencuba segala buat sejuk2..untung lg dok bradford u dpt free tuh ..heheh.rsnya cam anggur tak umminya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh sekali dgn anggur... erm ntah la, tak pandai nak describe.... rasa mcm berries lain jugak...

      Delete
  3. sib baik akak tak ngidam, kalu tak, mau suh pos ke sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak pos, UA kena datang petik sendiri kat sini :)

      Delete
  4. ohooo gitu gaya kalu dia dh msk yek kak... dh nampak mcm blackcurrant lak skit2 kak... ohooo kirenyer akak lum penah mkn yg betul2 msk..itu psl akak kata msm ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, pandai pun... suka hati jer keluarkan yg buah ni masam... ekekkeke

      Delete
  5. Sedap nampaknya... tengok je la... hari tu pi Cameron pun ada jual buah ni
    .. tapi warna kuning... 1 pack tu akak makan sorang:) ..dah org lain tak minat... penghujung ada rasa pahit sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga yg warna kuning yer? ingatkan hijau dan merah jer..

      Delete
  6. Selalunya keluarga buah beri memang macam tu masaknya tu bila betul2 jadi sedikit kehitaman, sebelum tu masam tapi bila betul2 masak manis sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah, betul la kak Jun.. baru saya perasan :)

      Delete
  7. wah...nampak fresh je buah tu Nur..
    mmg sedap kot klu dimakan mcm tu..(bila lah nak merasa)..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petik2, basuh dan makan... mmg fresh!
      Ada kot buah ni jual kat M'sia....

      Delete
  8. Replies
    1. kan dah post gambar tu... sila sila....
      Jgn marah....

      Delete
  9. Replies
    1. Rupa mcm anggur, tapi rasa tak sama..... anggur lagi sedap

      Delete
  10. macam anggur la nur..mesti sedap dmakankan..baru petik..freshh gitu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa dia biasa jer... anggur lebih sedap... cuma buah free, tu yang rajin petik.. boleh la makan balik dari sekolah :)

      Delete
  11. Seronoknya Nur boleh petik sendiri ye..
    Kakak tengok macam buah letup-letup zaman kakak kecik dulu tapi ianya kecik, yg ini macam anggur sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka main buah letup2 tu masa kecik.... ramai yg kata macam anggur

      Delete
  12. Terima kasih nur atas sedekah fatihah utk m.cik anis....skrg ni anis dah makin ok. Tp bila teringat tu basah jugak pipi ni. Errr terliur tgk buah tu. Rasa mcm nk mintak tlg postkan sikit ke shah alam hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama....
      Orang yg kita rapat, mmg susah nak lupa... mmg sgt terasa dgn kehilanagannya...
      Takpe, tahun depan kita petik buah ni sama2, nak? hihihi

      Delete
  13. Replies
    1. lebih kurang sama, tapi tak serupa :)

      Delete
  14. Replies
    1. boleh la tahan.. tapi tak leh lawan buah rambutan :)

      Delete
  15. ish tengok pun dah terliur... yum yum... sedapnya nampak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ok la... tapi sbb buah free kan, makan la juga... kalau kena beli, tak beli kot... hahaha, baik beli buah stoberi :)

      Delete
  16. macam anggur ke texture buah dia Bijen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari luar ada rupa anggur, tapi bhgn dalam lain sikit sbb ada biji2... tapi biji2 tu boleh jer telan sekali dgn buah :)

      Delete
  17. Best la kat Uni u banyak tanam buah2 yang boleh dimakan ni, kat sini yg ada bertaburan masam jer rasa, nama apa tah saya pun tak tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? bagus juga inisiatif UoB... boleh la makan buah2 free.. gooberries ni mahal juga kalau nak beli kat kedai... ada yg free, boleh la merasa :)

      Delete

Related Posts with Thumbnails