Dah lama beli kepala ikan salmon yang entah berapa bulan tersimpan dalam freezer. Tunggu abah masak kari kepala ikan, tapi tak menjadi-jadi jugak. Saya bab kari mengari mmg fail sbb tu kena tunggu pakar yg masak. Sekarang saya baru pandai makan kari sikit2, tapi nak masak tu masih tak berapa konfident (lagi pun dah ada chef yg lagi pakar :).
Bila tgk kak Yati post entry pasal asam pedas portugis ikan senangin, terus berangan nak makan asam pedas ikan salmon. Kebetulan isi salmon pun banyak lagi beli masa Krismas hari tu.
Bila tengok resepi, banyak bahan yg ada kecuali bendi, daun kesum dan daun limau purut. Ala, belasah aje la masak dgn mana bahan yang ada. Tapi bila dengar saya nak masak asam pedas kepala salmon tu, cepat2 abah keluar pergi beli bendi kecik2 tu dalam cuaca sejuk yg menggigit :)
Tung tang tung tang, dapat lah hasil mcm ni....
Alhamdulillah, kena dengan tekak kami. Baru saya tahu yg kepala ikan lagi sedap dari isi ikan. Manis dia lain macam sikit. Tapi, tu la kan... mana boleh makan kepala ikan banyak2 masa belajar ni, nanti mudah lupa :)
Dah anak-anak dan suami suka, haruslah tempek kat blog sendiri supaya senang nak rujuk pada masa akan datang. Minta izin share resepi kat sini yer kak Yati :)
Bahan-bahan:
1 bahagian kepala salmon
200 gram isi salmon
5 sudu besar cili kering kisar
1 kuntum bunga kantan
bendi secukupnya
sedikit daun kesum
2 sudu kecil asam jawa dgn secawan air
garam secukup rasa
* 5 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 batang serai
* 1/2cm lengkuas
* 3 biji buah keras
Cara-cara:
1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan tumiskan bahan kisar berserta cili kisar hingga wangi.
3. Kemudian masukkan ikan, gaulkan mesra, lepas tu masukkan jus asam jawa tu.
4. Kacau sebati, kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan. Tunggu hingga bahan masak dan mendidih, masukkan bendi dan perasakan garam. Siap!
Nota ummi,
Pekena dengan nasi panas, telur dadar dan sambal belacan, memang berkali kali makan bertambah. Hancuss lagi diet saya hari tu, huhuhu.
bila masak asam pedas,kuahnya yg habis dulu-dihirup...last2 baru makan ikan..
ReplyDeleteini sudah sanaggt bagus ni Bijen, boleh la saya pun membuatnya. wahh cuaca sejuk2 ni sedap tul la ngan nasi panas.
ReplyDeletekebetulan saya hari ni menu asam pedas jugak tapi asam pedas ikan kembung ja.
ReplyDeleteasam pedas salmon ni nanti boleh la try ..anak2 lizz mesti suka...
saye pun xpndai masak kari..kalu teringin nk mkn kari,,kna g kedai or balik umah mak..hihihi
ReplyDeleteNi menu mahal kalau kat Malaysia...ikan salmon tu...hehe
ReplyDeleteMasak asam pedas memang peberet ni, sedap makan dengan nasi panas2
mmg sedap sgt le tuu asam pedas.. dh lama tak buat... terasa rasa nak makan le pulak... huuhhu.. saya malas nak diet..belasah je makan..hihi
ReplyDeleteAsam pedas kalau kat rumah kakak memang selalu ada Nur. Rasanya kalau seminggu sekali mesti kena ada. Dah macam sinonim. Tapi nak dapat ikan salmon tu yg payah. Kat sini mahal teramat sangat...
ReplyDeletesalah satu menu wajib kat rumah akak ni..nk kata tiap hari tipulah kan hehe
ReplyDeleteikan slmon ni nur..kar tmpat akak ni sekeping rm5 kecik jew..msa tu nk buat stick slmon lah konon ngan brokoli..sesekali tukaq western kaaaa :)
Asam pedas...sedap tu.
ReplyDeleteSedapnya.... ikan salmon pulak tuh... wah!
ReplyDeletejauh duduk ikan salmon tu dalam kuali bertemu jua jadi asam pedas hehehe
ReplyDeleteSaya pun suka salmon ni tapi part isinyalah. Kepala ikan, apa jenis ikan pun saya tak minat. Tapi tak pernah pulak terfikir nak masak asam pedas salmon. Kalau dah namanya salmon ni memang kena grill ajelah kat rumah ni!
ReplyDeletePernah buat sekali masa PIL bawa ikan salmon dari NZ dua tahun lepas. Saya guna isi je, tapi saya rasaya lagi suka grill. Ke saya yang tak pandai masak? Haha..
ReplyDeletekami (sy & kakak) baru beli salmon, bajet nk goreng jer tp x buat lg... berdebar rasa sbb x pernah kerjakan salmon hu3
ReplyDeleteSedapnye..br perasan dah lama x mkn asam pedas..nak kena masak ni sebelum bersalin.nnt kena pantang mkn lak
ReplyDeleteaduhh... sedapppnya asam pedas.. kat Sabah ni pun susah nak jumpa masak asam pedas Nur.. kena masak sndiri gak klu nak makan...hehe
ReplyDeleteHish Bijen suka tau nak buat lucu....badan cenggitu pun nak diet lagi ke?
ReplyDeleteTak pernah masam asam ikan salmon ni...jarang beli sebab mahal!