Monday, February 10, 2014

Petua ikat tali kasut utk elakkan muntah

Dalam entry lepas, saya ada cerita pasal Danish muntah2 masa hari Jumaat. Daripada komen2, nampaknya cuma Lia dan AN yang familiar dengan petua ni :)

Entah la, nak percaya atau tak dgn petua ni. Masa saya kecil2 dulu, bila kami adik beradik demam dan muntah, mak saya akan pakaikan tali kasut kat leher mcm ni...
Tak tahu secara kebetulan ke apa, mmg Danish pun dah tak muntah lepas tu. Susah juga nak buktikan secara sainstifik kaitan ikat tali kasut dileher dengan tahan muntah, tapi bagi Danish mcm menjadi :)

Macam Danish pagi Jumaat tu, saya cuma suapkan nasi dengan sup ayam. Tapi dalam sup tu, saya letakkan sebiji ubat 4Life (to boost his immune system... jadi badan sendiri yg lawan penyakit, bukannya ubat yg kurangkan penyakit). Memang nampak dia macam nak muntah lagi lepas sejam saya suapkan nasi, tu saya cepat2 capai tali kasut utk ikat di leher Danish. Eh, jangan ikat kuat tau, nanti tercekik pula anak sendiri. Ikat ala-ala necklace gitu :)

Lega saya bila Danish dah ok. Bukan apa, hari Sabtu saya dah lama booking tiket utk ke Manchester. Alhamdulilllah, bila danish dah sihat dapat la kami jalan2 ke Manchester dengan gembira :)

20 comments:

  1. selalu dengar pasal petua tali kasut ni tapi so far tak pernah lagi try. Kelakar kan petua orang lama tapi menjadi selalunya, buat tertanya2 jugak apa kaitan tali kasut ngan semua ni huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti boleh la mama JJ buat eksperimen jugak…. mana tahu jalan jugak utk JJ :)

      Delete
  2. Serius baru tahu pasal petua ni.....tp tu lah kan apa kaitan tali kasut dengan muntah tu semua...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Jenuh fikir apa kaitan adan dua2 tu….

      Delete
  3. wahh akk dtg manchester? ish kalo tau boleh jumpa. petua ni eta x pernah dgr lagi, tapi boleh try sebagai ikhtiar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah Eita, kebetulan ada urusan sikit…. ala, kejap sangat kami pergi, petang tu balik semula Bradford… nanti2 nak juga jumpa Eita sekeluarga :)
      Betul tu Eita… kadang2 petua orang2 lama ni berguna juga walau nampak mcm tak logik :)

      Delete
  4. akak tak pernah buat walaupun ada dengar petua mcm tu...mcm bayi yg diikat benang kat leher,kat tgn oleh mak bidan dulu2...pun akak tak pernah buat..

    ReplyDelete
  5. Haha... gini ke cara ikatnya? Mak saya oyt hari tu tapi sb tak tahu ikatnya taklah saya buat.. haha.. mmg xpenah atau tak ingat kot pasal benda ni..

    ReplyDelete
  6. Simpulan tuh ade caranya jugak kan..tak boleh main ikat jer..
    Apakah hanya tali kasut saja yg menjadi atau tali lain pun ok...
    agaknya muntah yg hendak keluar terasa cam sempit jer kan jalan ngan adenya tali kasut tuh..heheh memandai jer..selamat ker manchester :)

    ReplyDelete
  7. kami adik beradik pon mmg akan berkejar cr tali kasut kalau nak balik kampung masa kecik he3

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah dah sembuh Danish... ohhh baru plak tau petua ni Nur... tak pernah dengar...hehe..wahhh! dapat lah jalan2 ke Manchester nti... bestnya...:)

    ReplyDelete
  9. kadang2 petua orang lama ada guna pakainya..dan ada juga tak logiknyerr :) jika serasi apa salahnye kita amalkan tak rugi pon hehe..

    ReplyDelete
  10. waa yer ker nih...baru tau petua ikat tali kasut ni boleh elakkan muntah

    ReplyDelete
  11. betul ... lieya pun pes time tgk petua nie...eh bace petua nie...tapi lieya cube la nanti kalo berkesempatan....ye laa petua org lame2 ni kdg2 ade yg berguna kan...selagi boleh diguna pakai kite cube la kan...tak salah mencuba...

    wah seronoknye jalan2 manchester....abg ipar lieya ade dok sane...dah 4 tahun die kat sane, nanti up la pic dan story2 ke sane yeak...boleh lieya tumpang bace....mesti seronok tuh...

    ReplyDelete
  12. Petua org tua.tua...walaupun tak de bukti saintifik tp kalau serasi apa salahnya mencubakan.....boleh gi Manchester dengan happy....hehe

    ReplyDelete
  13. Ini second time baca petua ni. First kat blog AN. Entahlah macamana nak buktikan benda ni berkait ya...Saya tak pernah mencuba lagi.

    ReplyDelete
  14. saya pun first time dgr petua ni...

    ReplyDelete
  15. Baru fes time dgr petua ni. Nanti nak try. Jenuh pulak la nak cari tali kasut.

    ReplyDelete
  16. Mmg betul..saya pun tak pasti mengapa petua ni sgt berkesan utk anak2 kecil yg muntah2. Arwah bapa saya ajar tali kasut tu buat 7 simpul mati tp jgn ketat sgt . Setiap satu simpul tu bacakan surah..tp saya lupa surah ape. Yg saya buat saya bacakan surah fatehah . Bila dah siap 7 simpulan masa nak ikat kat leher bayi atau budak ..bacakan juga surah fatehah. Tawakal.kalau anak berak2 pun boleh gak buatkan insyaAllah akan cepat lega. Yakin Allah yg sembuhkan ye. Tali kasut tu asbab je. Tp dlm masa yg sama bantu juga dgn ubat2an yg doktor sarankan. Saua dah pernah buat masa cucu kedua masuk wad sbb cirit dan muntah2. Bila semua ubat tak serasi saya b tau doktor nak bawa cucu keluar. Sbb kat wad kanak2 tu saya pun tak selesa duduk dlm katil budak. Sampai rumah cari tali kasut yg agak panjang buatlah mcm kat atas tu. Alhamdulillah dgn izinNya muntah tu reda. Tak perlu mkn ubat. Satu lg. Bila muntah atau cirit anak dah berkurang buka simpul tu satu persatu tp bukan sekaligus ye. Ikut keadaan bayi atau anak tu. Apa yg lakukan masa buka simpul pun saya bacakan surah fatehah tu. Tawakal pd Allah yg menyembuhkan. Cuba lah ye.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails