Monday, February 10, 2014

Petua ikat tali kasut utk elakkan muntah

Dalam entry lepas, saya ada cerita pasal Danish muntah2 masa hari Jumaat. Daripada komen2, nampaknya cuma Lia dan AN yang familiar dengan petua ni :)

Entah la, nak percaya atau tak dgn petua ni. Masa saya kecil2 dulu, bila kami adik beradik demam dan muntah, mak saya akan pakaikan tali kasut kat leher mcm ni...
Tak tahu secara kebetulan ke apa, mmg Danish pun dah tak muntah lepas tu. Susah juga nak buktikan secara sainstifik kaitan ikat tali kasut dileher dengan tahan muntah, tapi bagi Danish mcm menjadi :)

Macam Danish pagi Jumaat tu, saya cuma suapkan nasi dengan sup ayam. Tapi dalam sup tu, saya letakkan sebiji ubat 4Life (to boost his immune system... jadi badan sendiri yg lawan penyakit, bukannya ubat yg kurangkan penyakit). Memang nampak dia macam nak muntah lagi lepas sejam saya suapkan nasi, tu saya cepat2 capai tali kasut utk ikat di leher Danish. Eh, jangan ikat kuat tau, nanti tercekik pula anak sendiri. Ikat ala-ala necklace gitu :)

Lega saya bila Danish dah ok. Bukan apa, hari Sabtu saya dah lama booking tiket utk ke Manchester. Alhamdulilllah, bila danish dah sihat dapat la kami jalan2 ke Manchester dengan gembira :)

19 comments:

  1. selalu dengar pasal petua tali kasut ni tapi so far tak pernah lagi try. Kelakar kan petua orang lama tapi menjadi selalunya, buat tertanya2 jugak apa kaitan tali kasut ngan semua ni huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti boleh la mama JJ buat eksperimen jugak…. mana tahu jalan jugak utk JJ :)

      Delete
  2. Serius baru tahu pasal petua ni.....tp tu lah kan apa kaitan tali kasut dengan muntah tu semua...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Jenuh fikir apa kaitan adan dua2 tu….

      Delete
  3. wahh akk dtg manchester? ish kalo tau boleh jumpa. petua ni eta x pernah dgr lagi, tapi boleh try sebagai ikhtiar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah Eita, kebetulan ada urusan sikit…. ala, kejap sangat kami pergi, petang tu balik semula Bradford… nanti2 nak juga jumpa Eita sekeluarga :)
      Betul tu Eita… kadang2 petua orang2 lama ni berguna juga walau nampak mcm tak logik :)

      Delete
  4. akak tak pernah buat walaupun ada dengar petua mcm tu...mcm bayi yg diikat benang kat leher,kat tgn oleh mak bidan dulu2...pun akak tak pernah buat..

    ReplyDelete
  5. Haha... gini ke cara ikatnya? Mak saya oyt hari tu tapi sb tak tahu ikatnya taklah saya buat.. haha.. mmg xpenah atau tak ingat kot pasal benda ni..

    ReplyDelete
  6. Simpulan tuh ade caranya jugak kan..tak boleh main ikat jer..
    Apakah hanya tali kasut saja yg menjadi atau tali lain pun ok...
    agaknya muntah yg hendak keluar terasa cam sempit jer kan jalan ngan adenya tali kasut tuh..heheh memandai jer..selamat ker manchester :)

    ReplyDelete
  7. kami adik beradik pon mmg akan berkejar cr tali kasut kalau nak balik kampung masa kecik he3

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah dah sembuh Danish... ohhh baru plak tau petua ni Nur... tak pernah dengar...hehe..wahhh! dapat lah jalan2 ke Manchester nti... bestnya...:)

    ReplyDelete
  9. kadang2 petua orang lama ada guna pakainya..dan ada juga tak logiknyerr :) jika serasi apa salahnye kita amalkan tak rugi pon hehe..

    ReplyDelete
  10. waa yer ker nih...baru tau petua ikat tali kasut ni boleh elakkan muntah

    ReplyDelete
  11. betul ... lieya pun pes time tgk petua nie...eh bace petua nie...tapi lieya cube la nanti kalo berkesempatan....ye laa petua org lame2 ni kdg2 ade yg berguna kan...selagi boleh diguna pakai kite cube la kan...tak salah mencuba...

    wah seronoknye jalan2 manchester....abg ipar lieya ade dok sane...dah 4 tahun die kat sane, nanti up la pic dan story2 ke sane yeak...boleh lieya tumpang bace....mesti seronok tuh...

    ReplyDelete
  12. Petua org tua.tua...walaupun tak de bukti saintifik tp kalau serasi apa salahnya mencubakan.....boleh gi Manchester dengan happy....hehe

    ReplyDelete
  13. Ini second time baca petua ni. First kat blog AN. Entahlah macamana nak buktikan benda ni berkait ya...Saya tak pernah mencuba lagi.

    ReplyDelete
  14. saya pun first time dgr petua ni...

    ReplyDelete
  15. Baru fes time dgr petua ni. Nanti nak try. Jenuh pulak la nak cari tali kasut.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails