Thursday, May 8, 2014

Kopipes...

Pertama kali jumpa gambar sendiri kat satu fanpage masakan di Facebook. Tanpa buang masa saya terus print screen dan komen sepatah dua supaya minta izin dengan tuan punya gambar dulu...

Mula-mula rasa terkejut... Lepas tu rasa bangga pun ada sbb ada yang sudi share gambar saya yang tak seberapa ni. Dah la hasil tangan anak-anak masa main masak-masak.

Tapi bila tgk lagi sekali, rasa tak patut pun ada. Dah la letak gambar tanpa pengetahuan saya. Minta izin pun tak. Tak minta izin takpe jugak kalau beri kredit dengan  meletak link blog picisan ni (dapat juga naikkan trafik blog - bertambah la juga sen dalam akaun nuffnang tu kalau bertandang masa BE tengah menari-nari, ahaks!).

Memang saya ni jenis malas nak letak watermark. Kalau mommies perasan, masa awal2 berblog dulu rajin la juga letak watermark kat gambar.

water mark dolu-dolu....
Tapi lama-lama jadi malas sbb malas nak edit gambar dan letak watermark. Biasa snap gambar dari phone dan terus upload.

Mungkin lepas ni saya kena cari application yang mudah utk letakkan watermark. Ada cadangan tak mommies, application apa yg senang utk letak watermark dari iPhone atau MacBook?

Nota ummi,
Teringat nak publish entry ni bila baca blog cikgu AN. Masih ada insan berhemah yang sudi meminta izin dan beri kredit kat blog kita. Kalau mcm tu, kita pun seronok, kan?

NuKilaN:
 

10 comments:

  1. baru nak kata baru baca pasal n dekat blog AN..samala kita.dulu2 masa memula berblog rajin la watermark..skang ni malas,so far tak pernah lagi nmpk gmbar sy dikomersilkan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Leceh nak letak watermark satu2....

      Delete
  2. Haha.. ni sebab kek Nur buat tu lawa sangat.. hihi.. tapi mmg risau juga kalau gambar kita disalahguna kan? Tapi kalau nk berwatermark bagai tu ambil masa pulak. Mmg lagi takde masa nak menulis banyak nati.

    ReplyDelete
  3. rupanya isu ni berlaku diblog..kalu fb isu lain lak!akak lg la..xtahu nak buat benda2 ni..

    ReplyDelete
  4. Bukan susah pun nak minta izin dan bagi kredit pada tuan punya blog kan Nur... sukar utk menilai sikap orang lain ni... akak pun tak letak watermark Nur.. tak ape lah akak halalkan dunia akhirat bagi mereka yg mengambil gambar tu tapi biarlah digunakan utk kebaikan.. kalau disalah gunakan seharusnya disaman ajer ..

    ReplyDelete
  5. sampai skrg takde ke dia bg kredit kt akak? mcm dana nih penah gk lah dulu org copy paste gambar manik2 tp dah mintak izin... n dana pun skrg mmg mls nk letak watermark kt gambar fb or blog... aduh la

    ReplyDelete
  6. same here... malas letak watermark da... cuma, kalau Nur da tau apa2 application mudah utk watermark, up n3 yer... bole jugak lia guna application tu... tq in advance ya...

    ReplyDelete
  7. Salam Nur,

    Mak Aji pun pernah kena juga - foto pokok hempedu bumi Mak Aji di upload dalam kumpulan penggemar pokok bunga. Mak Aji pun malas nak buat watermark sebab banyak kerja. Apapun Mak Aji maafkan ajelah tukang upload yang tak buat link address blog (memang patut letak sumber - kita fahamlah bukan untuk tujuan komersial tetapi kena ada tanggungjawab sosial di situ!) Dah ambik org punya foto kena beri kredit/letak link sumber foto!

    ReplyDelete
  8. Betul bila amik pic kita kena mitk izin kan...bkn xbg pun...sy gune aplikasi photo editor...sy de wat entry psl tuh...nti sy cri eh..

    ReplyDelete
  9. Gambar kek tu mengancam jiwa raga, itu yang kena kopipes. Tapi tak patutlah buat gitu tanpa minta izin. Terbaca kisah yang sama di blog AN, tapi mujurlah AN lebih bernasib baik kerana yang mengkopipes tu minta izin siap-siap.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails