Tuesday, October 7, 2014

Rombongan cik Kiah

Raya yang kedua, iaitu hari Ahad lepas kami pergi shopping.
Kali ni special sikit sebab kaum2 ibu jer yang lepas gian utk shopping.
Shopping pinggan mangkuk mmg terapi terbaik utk kita kita, yg bergelar pompuan ni kan?
Siapa setuju sila komen "Like"... hahaha

Kebetulan hujung minggu lepas Portmeirion kat Stoke buat sale.
Sale sempena Aidiladha gamaknya.
Jadi banyak jugalah pound yang terkorban sempena raya korban tu... huhuhu.
Ini lah dua lokasi yang kami terjah...
Dalam pukul 8 pagi dah bertolak dari Bradford.
Dalam pukul 9.45 dah sampai ke tempat yang dituju.
Lokasi pertama yang kami terjah di Longton.
Kecil aje nampak outletnya...
Disebabkan kami sampai awal, jadi kami makan makan dulu dalam kereta.
Nak makan kat luar sejuk.
Suhu sekarang dah mula bawah 10 degree waktu pagi.
Haruslah isi tenaga secukupnya supaya dapat shopping dgn senang hati, tak gitu??
Tepat jam 10, kami terus masuk ke dalam kedai.
Memang kami pelanggan yang pertama.
Semangat sungguh nak beli pinggan mangkuk :p
Masuk aje ke dalam kedai, kami disapa mesra oleh pekerja kedai.
Hah, tgk lah cik cik kiah yang bukan main ralit membuat pilihan....
Korang tgk lah pinggan pinggan mangkuk ni....
Tak ke mabuk dibuatnya nak pilih yang berkenan di hati dan kena dengan budget?
Lama juga kami spent masa kat kedai yg pertama ni.
Banyak juga item yang dirembat.
Dalam pukul 12 baru kami terjah outlet yang kedua di Stoke.

Tak jauh pun kedai yang kedua ni, dalam lima minit perjalanan.
Orang kata memang kena pegi dua dua kedai sebab harga dan barang yang dijual di dua2 kedai adalah berbeza.
Ada barang yg lebih murah di Longton dan ada yang lebih murah di Stoke.
Jadi kalau nak borong pinggan mangkuk Portmeirion ni, kena lah rajin bandingkan harga di kedua dua kedai ni.
Macam kami ni, dah survey harga online.
Jadi dah boleh agak harga yang dijual adalah murah atau tidak.

Untuk ke kedai Stoke, dari jauh lagi dah nampak Factory Shop yang bukan main besar lagi bangunannya....
Letak juga gambar cik kiah yang dah tak sabar nak mulakan operasi kempiskan purse...
Lagi sekali tiba-tiba mabuk nak buat pilihan...
Masa shopping kat kedai Stoke ni, rasa mcm shopping kat M'sia pulak.
Bukan main ramai lagi jumpa dengan orang2 M'sia.
Bertegur sapa juga lah dgn mereka.
Ada dari Loborough dan Birmingham.
Tapi tak banyak pun borong kat sini.
Rasa harga sedikit mahal berbanding kat Longton tadi.

Dalam pukul 1, kami dah siap shopping dan siap sedia utk pulang.
Tak byk pun shopping berbanding dgn orang M'sian lain yg shopping penuh satu troli.
Ni sajalah hasil rembatan dari kami berempat....
Kalau shopping lebih dari GBP50, kita diberi pilihan utk pihak kedai poskan terus barang ke rumah. Jadi katakan kita nak ke tempat lain lagi lepas tu, atau singgah dalam perjalanan utk holiday mungkin praktical utk memilih perkhimatan pos ke rumah yang disediakan.
Utk kami ni yg mmg datang semata mata utk shopping, macam tak praktical jer kan.
Silap2 ada yang tak boleh tidur sbb barang yg dibeli takde depan mata... hihihi

18 comments:

  1. akak 'like'....setuju 200%..aktiviti yg boleh menenangkan jiwa hehe....syaratnya takde suami dan anak2 yg kacau..

    ReplyDelete
  2. Kakak yg cuma tengok gambar pun teruja apa lagi kalau depan mata.
    Lain kali kena dtg lagilah Nur agak-agak dah nak balik M'sia boleh borong dan minta dia poskan dulu ke M'sia.

    ReplyDelete
  3. seronok gitu Nur!xde pun pic rembatan Nur setelah berjimba2 kuar shopping tu?

    ReplyDelete
  4. salam kenal, brand ini fine porceline mcm Churchill kan? bestnye sebab bukan bone china kan?

    ReplyDelete
  5. Siapalah yang tak boleh tidur barang takda depan mata tu, dah tentu si tuan empunya bloglah tu ^__^

    Amboi, amboi, kita korban lembu mereka 'korban' pound rupanya di sana.... Ni mesti masing-masing kargo banyak kosong lagi nih, itu yang buat rombongan cik kiah ni.... Kalau kat Malaysia ni, rombongan cikjah, cikkiah dan cikbedah pergi ke Langkawi jek!

    Shopping ni terapi yang paling bagus untuk kita orang perempuan. Suami saya kata, kalau saya sakit je HD advise saya suruh gi shopping. Kalau duduk rumah katanya bertambah sakit saya jadinya *__*

    ReplyDelete
  6. Memang susah nak buat pilihanlah klu semua murah2 dan cantik .... :)

    ReplyDelete
  7. like.hehe..

    mmg betullah..klu dah beli tu dan2 balik mesti terus nak belek..klu takde depan mata mmg gundah gulana tak dpt tidur dibuatnya kan.:)

    ReplyDelete
  8. LIKE besar besar hahahaha.

    tapi kan... saya masih belum capai tahap suka shopping pinggan mangkuk lagi, suka jugak la tengok, better than tengok2 baju. hehehe sebab barnagna umah ni size semua muat, tak macam pakaian, cuma muat poket or not jer la kan. tapi saya sangat suka perkakas memasak.

    ReplyDelete
  9. Like like like.
    Wahhhh kalau sy pon mesti rambang mata nak pilih

    ReplyDelete
  10. Saya suka juga taoi macam kata mama jj saya oun kalau pinggan mangkuk ni sekadar ada je.. tak minat lagi nak beli banyak2.. taoi kalau sekali sekala masuk kedai yang ada set pinggan mangkuk lawa2 mulalah rasa lain. Mula rasa nak beli kononnya pasti lebih puas hati kalau makan dengan pinggan mangkuk lawa macam tu.. ni yang agaknya kena ke sana juga..

    ReplyDelete
  11. bestnyaaa.....LIKE..LIKE..LIKE...

    ReplyDelete
  12. LIKEE!!!!! setuju...soping pinggan mangkuk mmg terapi tuk kite kaum pompuan..... best2....

    abg ipar lieya pun baru dari teman wife die buat phd kat sane...mmg bawak balik pinggan mangkuk jenis ni berkotak2.....ari tu gi beraye umah die pun mmg guna pinggan mangkuk overse ni...rase sedap ajeeee lauk2 makan haahahaha...aura pinggan tu kot....

    ni balik malaysia ni mauu kontena panjang nur sewa nii kan heheheheh

    ReplyDelete
  13. salams nur,

    LIKE sangat-sangat....kak mieja tgk gambar nur pon dah teruja sangat...huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. Like jugak...tp tulah rumah sekangkang kucing jer Bijen, kalau nak shopping sakan kang ada org yg kena tido dgn pinggan jugak ni hihi...
    Org kata pinggan corelle, kaserol bagai tu murah kat sana Bijen betul ke?

    ReplyDelete
  15. wah best nyer dapat shopping pinggan mangkuk
    ni kalau saya dapat pun memang meriah
    habis juga ringgit! hehe
    tapi big bos saya cukup memantau aktiviti shopping saya
    dia kata ingat rumah stor ke? hehe

    ReplyDelete
  16. Salam Nur,

    Kat sana pun ada rombongan cik kiah ya, he he! Seronoknya memborong Portmeirion! Kat sini tak berani rapat, mahal macam bedil (arwah Mak Aji suka sebut gitu!).

    ReplyDelete
  17. Mcm mana nak tau ada sale kat kedai? Sbb kalau subscribe email just tau sale yg online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang kedai selalu juga ada sale utk certain items... Saya biasa tanya kawan yg duduk kat Stoke.. hehhehe

      Delete

Related Posts with Thumbnails