Friday, January 9, 2015

Salji atau salju?

Rentetan entry "Salju" ni, saya terlintas nak google ada beza tak antara salju dan salji bila baca komen kak Kamsiah dan YY.
Suka hati jer guna salju tanpa tahu maksud.
Suka hati jer tekan key board "u" instead of "i".
Kalau maksud lain, tak ke naya jadinya.... huhuhu

Pembantu setia Mrs Google beri penerangan ni....
Ini wikipedia dari Indonesia.
Kalau tengok pada maksudnya, sama lah kan dengan salji?

Konklusinya, salju tu dalam bahasa Indonesia.
Kita orang M'sia biasanya panggil salji.
Jadi lepas ni boleh lah nak guna salju pun.
Sekali sekala berbahasa Indonesia kat blog sendiri.
Janji mommies faham, mommies layankan aje lah yer...
Letak juga gambar Danish yg seronok sledging dalam salju...
Ni kisah Danish main salju Feb 2013.
Nampak sgt dia masih baby masa tu.
Pakai topi pun tak nampak mata sebab topi lebih besar dari tuan punya badan.
Apapun, tak sabar nak main salju yang tebal cenggini :)

14 comments:

  1. mornink kak..

    bestnya main salji hehehe..

    ReplyDelete
  2. seronoknyaa dapat main saljii :D

    ReplyDelete
  3. wahhhhh anak aku minat betui nk main salji ... cam dekat je pikir kan .. kos pun die tatau ... once day nanti nak rasai pengalaman ini

    ReplyDelete
  4. betul tuh kak.... klu kt malaysia nih guna perkataan salju utk yg puitis2.... mcm tajuk lagu, tajuk puisi ke tajuk drama...

    ReplyDelete
  5. Tak kisahlah salju ke salji yg pasti bestnya main gelongsor
    Danish, auntie nak ikutlah sayang:)

    ReplyDelete
  6. Mau kejang tangan main salju macam tu...:)

    ReplyDelete
  7. Yelah memang tak salah pun guna salju...... nampak lebih puitis gitu Bijen..... mcm sasterawan weyh hihi....la ni belum tebal lagi ke?

    ReplyDelete
  8. oooo...saya ingatkan maksud dia berbeza
    anyway nice sharing =)

    ReplyDelete
  9. saya selalu dengar orang indonesia sebut salju

    ReplyDelete
  10. Haha.. dia siap google.. saya selama ni anggap dua perkataan ni sama maksud tanpa terfikir nk rujuk kamus pun, hihi dasyat tul cikgu ni kan.. mujur agakan saya betul..kalau x nati buat ajaran sesat pulak..

    ReplyDelete
  11. kalau dalam lirik lagu...biasa disebut salju,kan...

    ReplyDelete
  12. kok bisa ajer nur!!!bahasa indon byk diguna dlm bait2 lagu...lebih puitis gitu!!hiii...

    ReplyDelete
  13. Salam Nur,

    Kalau rujuk Kamus Dewan, sama erti sahaja salji atau salju tu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails