Monday, February 9, 2015

Kisah cinderella

Kisah hari Jumaat lepas.
Saya masuk ke dalam bilik ada gambar ni...

Dah agak, ni mesti kerja si anak dara.
Agaknya apalah yang dia nak cerita ni... detik saya dalam hati.

Tak lama Aisyah pun muncul.
"Ummi, have you seen the sheets?".
"Dah... " Jawab saya saya acuh tak acuh.
Tapi mmg biasa lah.... anak 'kecek' (baca cakap) omputih, tapi umminya tetap dgn bahasa ibunda.

"Which one do you like most?". Tanya dia lagi.
"Gambar yang pertama." Jawab saya lagi.

"Ummi, you know... this is cindrella... she dance with prince cahrming... she lost her shoe... bla bla bla...". Saya layankan ajer cerita dia.
Tapi rasa seronok pula tgk dia bercerita.
Lepas dengar cerita dia, saya cakap.. "Ummi suka dengar cerita kakak. Boleh ummi record video?".
Saya memang suka buat koleksi video anak2 selain dari koleksi gambar.

"You means you want to make a video and then upload it to Youtube?"
Amboi, ni namanya bagi betis nak paha.
Siap suruh upload dalam Youtube.
Tak pe, saya layankan ajer...

"Kakak nak ke ummi upload dalam Youtube".
Saya tanya dan Aisyah angguk tanda setuju.

Maka terhasilah video ni...


Tapi cerita dalam slang Yorkshire, not so British accent.. keh keh keh...

NuKilaN:
 

14 comments:

  1. Wah.. ada teknik menerang tu, pandai Aishah. Siap bgtahu kronologi sebelum mula tu, bijakla.. seronok saya tengok gaya confident ala2 lupa sikit Aishah ni.. bakal jadi pencerita yang hebat ni..

    ReplyDelete
  2. Wah.... kakak ada bakat jadi pensyarah ni... :)

    ReplyDelete
  3. suke dgr dia bercerita, lagi2 ngn slang yokshire tuh... dia blh berbahasa melayu tak kak? tp dia paham lah apa yg akak ckp malay ngn dia

    ReplyDelete
  4. tak dpt tgok videonya.nti dtg sini lg tgok..tp tgok lakaran gambar dh nmpk kreatif bijak aishah ni.comel sgt!

    ReplyDelete
  5. wow!!!! bestla citer kakak aisyah

    ReplyDelete
  6. nanti ptg2 baru nk mai balik tgk video ni ..skrg ni opis block lagi huhuuhu cam behxs je

    ReplyDelete
  7. thumbs up for aisyah! aunty sukerrr :) *clap clap clap*

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah .. Good job.. Tengok aisyah ni macam anak akak yg sulong Nabilah tu.. suka sangat bercerita.. Dia suka rakam gambar dia sendiri sambil bercerita.. selalu yg dia rakam tentang masakan ehe :)

    ReplyDelete
  9. cute ye dia bercerita :)

    salam perkenalan kak & jemput ke blog nana nanti kelapangan

    ReplyDelete
  10. Ayomaaa......comeynya Aisyah bercerita cakap omputih.....suka sangat okje dengar. Nampak sangat confident. Auntie terpaksa ulang tayang 2-3 kali video ni sebab nak faham cerita Aishah tau hihi

    Sok awak balik Malaysia anak anak sekolah mana agaknya yek Bijen. Dah fikir ke? Hihi...

    ReplyDelete
  11. hehe...best ler dgr citer komunikasi antara ank n ummi ni..nasib si ank paham ckp bahasa ibunda,kalu x jd cam aym n itik la...

    ReplyDelete
  12. seronok lieya tgk nur..bijak2 anak nur...ni kalo lik malaysia ni ni pi anta international sekul tau...syg plak kalo masuk sekolah biase heeheheh

    nur lieya nak tanye sikit boleh...kalo rajin nur jawab le kat komen blog lieya...mase kesane i means uk lah...anak2 nur mmg dah pandai speaking ke... dpt tau nak kene uk nur ade hantar dieorg english convesation tution dulu ke kat malaysia.... cepat tak dieorg adapt dgn sekul kat sane...lagi2 tang bahasa....bukannye ape best la dengar anak2 nur bercakap....

    ReplyDelete
  13. Pandainya aisyah cerita.... kemain siap kronologi tau.. hehehe cute!

    ReplyDelete
  14. Clap..clap..clap...loves to hear her accent!!! Nany ade kawan anak die perempuan , umur sebaya Aisyah lah ..dok kat Portsmouth..mmg best dengar die speaking..effortless betul slang die..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails