Friday, April 26, 2013

4 Tahap mendidik anak ikut sunnah Rasulullah

Salam Jumaat semua....
Irfan sekarang dah masuk tahap kedua, so kena ubah strategi sikit...
Masih dengan kasih sayang, cuma kena lebih tegas dengan arahan.
Kena mula bentuk disiplin dan beri tanggungjawab.
Irfan masih lagi belajar untuk solat dengan sempurna (latihan praktikal belum lulus lagi ni).
Insya Allah, akan terus pantau solat dia dari masa ke semasa :)

Doa utk anak-anak mudah solat...
"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku".
Amin amin amin Ya Rabbal alamin!
[Surah Ibrahim, ayat 40]

Selamat berhujung minggu mommies :)
Ke mana hujung minggu ni?
NuKilaN:
 

25 comments:

  1. insyaallah.. kalau boleh nak semua anak² jadi anak yg baik..

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah... semoga anak2 kita jd anak yg soleh/solehah...

    ReplyDelete
  3. saya pun tahap ke 2, inshaa Allah semoga kita sama2 praktikkannya..

    ReplyDelete
  4. masih tahap satu...harap tak salah guna tahap lain kat tahap 1 ni...kadang rasa mcm sy terlalu keras pulak utk tahap 1...hihu..doakan juga =)

    ReplyDelete
  5. terima kasih... mg anak kita soleh serta solehah

    ReplyDelete
  6. Mmg kalau didikan ikut sunnah nampak kena pd tempatnya..tidak terlalu ketat ataupun menyiksa anak2 kan.. moga2 anak2 kita semua terdidik dgn penuh keimanan..ameen...

    ReplyDelete
  7. Bab tegas tu mmg saya tak buat pada Iman. Jd skrg mmg terlebih manja. Bila tegur je menangis.. sabar je lah.

    ReplyDelete
  8. Yelah Bijen......jenuh pikir cara mendidik anak, ikut ajelah cara yg diberikan Rasulullahkan..... Macam OKje ni bila anak dah remaja, mmg lainlah cara nak tacklenya...tp mmg cukup mencabar ...rasa dah habis kawan dah..hehe

    ReplyDelete
  9. Tahap 1 rasanya terlaksana, tp tahap 2 tu rasanya saya terlebih strict. nampaknya Kena back to the guides yg dIajar oleh rasul kita. Thank for sharing nur :)

    ReplyDelete
  10. Masya: Insya Allah, amin.....

    Lia: Amin, mmg harapan kiat sbg ibu bapa, kan?

    RH: Insya Allah... moga kita sentiasa istiqamah dalam mendidik anak2 :)

    Mimi: :)

    Fizah: Kalau saya yg ada dua tahap ni, kadang2 pun keliru jugak... selalu ingat yg Irfan masih kecil... uhuhu

    Izan: Sama-sama... itu la harapannya :)

    ReplyDelete
  11. ummuaidan: amin amin.... tu la, kadang2 mmg agak terkeliru... especially bila Irfan tanya, "Kenapa adik boleh, tapi dia tak boleh?" Huhuhu, mencabar juga nak explain biar dia faham :)

    Ummi Iman: Insya Allah, tak terlewat lagi nak bentuk Iman tu.... kita sebagai mak ni pun kena hati kental juga, tak boleh mudah mengalah dengan suasana :)

    OKJe: Macam mana rasa dah habis kawan tu? Tapi Okje lagi banyak pengalaman, cara tinggal komen pun dah tahu OKje mmg byk pengalaman, gaya org yg matang gitu.... ;)

    LL: sama-sama... mmg bila anak2 makin besar, kita kena lagi strict.. kalau tak, mcm mana la nak bentuk sifat disiplin tu... hehehe, tapi tu la... harapnya ketegasan kita tu kena pada tempatnya :)

    ReplyDelete
  12. didik anak cara Rasullullah ni yang terbaik patut dicontohi..

    sy skrg masih tahap 1 dan 2..

    ReplyDelete
  13. TQ sharing Nur..
    InsyaAllah akan praktikkan cara Rasulullah ni..moga Allah mempermudahkan urusan mendidik anak2 kita...:)

    ReplyDelete
  14. Huhu izu plak tlebih strict padahal ank2 sume blom 7thn lg..astaghfirullahaladzim. Thanks kak Nur for sharing this..hopefully tak terlambat lg nak ikut sunnah Rasulullah dan ubah mana yg tak betul selama mdidik anak sblom ni..

    ReplyDelete
  15. Mama Rey: sama la kita, tapi saya baru jer bemula tahap dua tu :)

    Atie: sama-sama... Insya Allah, amin....

    Izu: Macam saya pun kadang2 keliru... rasa Irfan masih kecil api sebenarnya dia dah besar... kadang2 rasa macam Aisyah dah besar, tapi sebenarnya dia masih kecil... Insya Allah, kita sama2 amalkan :)

    ReplyDelete
  16. Bukan senang jadi mak ayah ni kan. Mudah mudahan anak anak kita menjadi anak yg soleh dan solehah.

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah... jomlah kita ikut apa yang disyorkan... sekarang ni anak anak bermasalah sebab cara didikan yang tak kena dan tak ikut sunnah... semoga dengan peringatan macam ni ramai yang lebih buka mata ...

    ReplyDelete
  18. kros skrg dlm fasa tahap 2. mmg agak bekeng dgn 3A ni (huhu!!!xleh manja2 sgt especially Anis coz jadi mengada2, tapi kalu kros bekeng2 sgt tu dlm doa selalu mitak ALLAH bg kesabaran skit handle 3A ni). btw alhamdulilah Arfa & ANis dah solat penuh walau kalau xmonitor dorg solat mcm robot (laju laaaa). Ahdia blm firm lagi tapi pandai menjawab "adik blm 7th, nanti adik year 1 adik solat la"........sabor jelah budak ni

    ReplyDelete
  19. Tq share nur.mmg sebagai ibubapa tugas kita sgt besar n beratkan. Kena tunjuk contoh yg baik utk anak2..takut juga kan...takut tersalah langkah.doakan kita sesama berjaya

    ReplyDelete
  20. Ibu Lala: Amin... kami masih lagi belajar jadi mak ayah yg bagus :)

    Aisy: Tu la, bila anak2 mula ada masalah, kita pun pening nak fikir cara penyelesaian... kena berbalik pada al quran dan sunnah juga baru boleh selesaikan masalah :)

    kak ros: sama la dengan Irfan pun... smyg dah boleh cukup 5 kali sehari, tapi tak sampai dua minit dah siap.. tu yg kena selalu pantau, takut terbawa bawa hingga ke besar... Ahdia tu pula sama dgn Aisyah, mcm tu la jawabnya bila saya suruh smyg :) mmg mcm tu peel budak2 rupanya :)

    TJ: Mmg rasa besar sgt peranan tu Ida... selalu doa biar Allah tunjukkan jalan terbaik dalam mendidik anak2....

    ReplyDelete
  21. tq for sharing! sama2lah kita berusaha mendidik anak2 kite mengikut sunnah Rasulullah:)

    ReplyDelete
  22. Insya Allah, harapnya anak kita terdidik dgn seimbang, dunia dan akhirat... amin!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails