Dibantu oleh chef cilik, Chef Aisyah...
Suka sangat dapat tolong gulungkan laksam tu :)
Takpe la guna tangan pun sbb nak terus makan :)
Dapatlah dalam 12 gulung laksam utk satu adunan
Next, gunting laksam sebelum dimakan
Masing-masing nak gunting sendiri-sendiri
Lepas Aisyah, giliran Irfan pula menggunting laksam
Danish memerhati Irfan menggunting laksam
Tiba giliran Danish, dia pun nak buat sendiri
Saya layankan ajer...
Akhir sekali, tiba masa utk makan :)
Budak-budak bertiga ni memang suka sangat makan laksam
Memang berbaloi mengukus laksam (tak sempat dinner semua dah licin)
NuKilaN:
Dulu kak Nurul duduk S'wak selalu jgk buat laksam nie dan bila dah di sini memang x pernah buat lagi sbb sini ada byk jual,klu nak mkn beli je.
ReplyDeleteSiap muncung2 si Danish mkn laksam,sedapkan.
Mmg sedap. Saya pun suka. Cantik rupanya. Guna tepung gandum campur tepung beras juga ke?
ReplyDeletekak nurul: Kalau dah ada depan mata, beli jer kan? saya pun mcm tu... muncing tu sebab dia nak sedut buat mcm makan mee... bukan main seronok dpt makan laksam :)
ReplyDeleteNoEn: Rasanya kalau mama dia duk UK pun mesti panai masak... hihihi
Ummi Iman: Yup, tambah juga sikit tepung gandum :)
Nisah jarang makan laksam.
ReplyDeleteorg kate kiahnya masam ye.
ingat-ingat lupa :)
wow mintak resipi sket...feveret nih!...=)
ReplyDeletepandai makan je x pandai buat. sib baik kat opis ni ada jual. x la terliur sgt...
ReplyDeleteas salam.. laksam....!!!
ReplyDeleterajin mak dia melayan anak2..
leh share resipi.. sy pernah cuba gak tapi bila nak gulung tu selalu patah2.. lelama fed up...:(
resipi kuahnya sekali ya.. jika ada.. slurrrppp.. da terasa2 kat tekak ni haaa.. sedapnya...
http://girlynicknack-twins.blogspot.com
alamak... sedapnya laksam... aduhai... ni nak cari gak ni (pesen malas nak baut sebab saya sorang je makan...)
ReplyDelete*eh nur, MENGUNDI tak kat sana?
sedapnya lagi2 bila dok diperantauan, betul tak nur?
ReplyDeleteNisah: Laksam ni glamer kat kelantan jer kot.. rasanya tak masam tapi lemak2 gitu....
ReplyDeleteFizah: Ok, nanti saya letak...
Ibu Lala: Saya dulu pun pandai makan jugak, tapi kat sini kena la buat sendiri :)
Umi E-ca: Hujung minggu aje la masa utk melayan anak2... kalau patah tu, member kata sbb tebal sangat... so kena kasi nipiskan lagi... Insya Allah, weekend nanti saya letak :)
NK: Hehehehe, kalau saya pun mcm tu jugak, beli jer kalau ada depan mata... bila jauh beribu batu ni, kena la buat sendiri :)
psst, saya tak mengundi... tak sempat nak daftar undi pos :(
Betul tu kak tini.. lagipun dah setahun lebih tak makan laksam... tu yg sekali hadap dah habis :)
ReplyDeletebestnya makan laksam yang dibuat sendiri.. pengalaman menarik bagi anak anak di perantauan ni.. hihi... lega klau ramai yang minat makan apa yang dimasak...
ReplyDeleteSebab tu saya berani buat.. mmg dah tahu budak2 bertiga sukakan laksam... ni mereka lagi suka sbb boleh gunting sendiri laksam tu, a new experience to them :)
ReplyDeleteWaaaa....dah buat laksam! Fevret saya jugak ni, tp tak tau pulak anak2 suka ke tak. Tak penah makan lagi dorang rasanya. Kuah laksam kelantan dgn terengganu punya sama ke tak yea?
ReplyDeleteKak Nur
ReplyDeleteLetak resipi buat laksam. Farah buat baru ni jadi keras. Gamaknya sbb letak tepung.
LL: Masa saya buat tu pun anak2 duk tanya, laksam tu apa? sedap ke? pernah makan ke? bila siap baru mereka ingat rasa laksam... Aisyah kata, "OOOoo, ni rupanya laksam.. kakak mmg suka sbb sedap"... dah setahun lebih, rupa laksam pun dah lupa... rasanya sama aje kot laksam kelantan/teganu... hehehe, saya pun kurang arif :)
ReplyDeleteFarah: Insya Allah, hujung minggu nanti akak update... yg ni pun saya letak tepung juga, tapi sikit aje la....
nak resepi bley?
ReplyDeleteInsya Allah, nanti saya letak kat blog :)
ReplyDeletehahaha..dok negara omputeh baru reti buat laksam ye...senang je kan:)
ReplyDeletehahhaha, redho aje la bila kena gelak... nak makan punya pasal, sanggup kukus laksam tu... kalau duk M'sia takde maknanya nak buat sendiri... beli lagi cepat :)
ReplyDeleteTu la, tak susah pun nak buat rupanya :)
Haha....okje yg org selatan ni pun suka makan laksam Bijen...tulahkan bila dah jauh dari tanah air benda yg selalu tinggal makan pun reti buat sendiri....
ReplyDeletetak sangka OKje pun suka makan laksam.... ingatkan tu selera orang pantai timur jer... tu la, sebelum ni rasa macam susahnya nak buat laksam... but finally we did it :)
Delete