Monday, April 29, 2013

Daffodil

Bila spring, saya suka tgk bunga daffodil yang tumbuh merata-rata. Sekarang baru dapat menikmati kecantikan daffodil dengan lebih jelas sbb matahari dah mula menyinar dgn terang :)


Sebelum ni, kecantikan daffodil tenggelam dek snow yang tebal.



Menjawab soalan Kak Ros dalam entry lepas, "Dorang tak marah ke student/public petik-petik tu?". Hehehe, sebenarnya pokok2 tu cuma ditanam di laluan pejalan kaki. So, memang ramai staf/student/public people yang main petik memetik. Macam tahun lepas, bila tengok saya dan kawan2 tengah picking blackberries, ada juga beberapa staf yang join kami. Mereka kata, tak tahu pula buah blackberries tu sedap. Ha, kita yang international bukan jakun duk petik buah2 tu, tapi local people langsung tak kisah dan ambil tahu. Mereka cakap mereka selalu petik daun rosemary, tapi langsung tak terfikir nak petik blackberries :)

Nota ummi,
Sekarang baru rasa real spring sbb hujan jer memanjang.
Harapnya hujung minggu ni cuaca elok, tak sabar nak bawa anak-anak photoshot kat taman :)

NuKilaN:

21 comments:

  1. Cantikny bunga2 warna ceria ni.. Nama pun unik...seronoknya di kelilingi oleh pemandangan macam ni...

    ReplyDelete
  2. subhanallah! cantiknya bunga daffodil itu!

    ReplyDelete
  3. Aisy: Daffodil ni tumbuh bermakna bermulanya spring.. bila spring jer dapat tgk bunga ni, mmg comel :)

    Fizah: Kan? tak puas tgk... tanpa segan silu terus keluarkan kamera dan snap gambar, hihihi

    ReplyDelete
  4. Tu la, tak puas tengok.. tapi sayang bunganya tak tahan lama

    ReplyDelete
  5. Lepas ni meriah la blog nur tayang bunga2 :D
    Boleh la saya tumpang tengok keindahan spring kat UK. Kalau kat sini spring tak meriah dgn bunga2. Nak nampak bayang daffodil pun lambat lagi la jawabnya .

    ReplyDelete
  6. Tu la, tak sempat lagi nak posing dgn bunga2 tu... sempat snap gambar jer dulu... harapnya sempat la buat photoshoot sebelum bunga2 tu gugur... hihihi

    ReplyDelete
  7. sekali pandang macam bunga orkid hehe. sedihnya plan nak ke london musim bunga ni tak menjadi huhuhu

    ReplyDelete
  8. Anis: Ha ah, betul la... cuma yg ni bunga dia tak tebal mcm orkid.. la yeke? Insya Allah, ada la rezeki nanti tu :)

    Izan: Kan? ada tarikan sendiri :)

    ReplyDelete
  9. as salam...
    seronok nya.. masa spring baru nampak semua warna sangat cantik dan terserlah.kan??
    even langit nampak biru bersih.. dan rumput nampak hijau segar... bau pun macam freeeesh sagt... umpama mata kita di cuci bersih...

    share lagi bunga bungaan ya... pasal hati berbunga2 bila melihatnya...

    ReplyDelete
  10. cantiknye bunga tu..kalo tanam kt malaysia mst tak hidup kan..hehe

    ReplyDelete
  11. Cantik pula bunga tu Nur..:)
    wah! boleh lah berphotoshot lepas ni..mintak aisyah posing tau...hehe

    ReplyDelete
  12. hebatnya daffodil nie kan..dlm sajli pun boleh survive lagi kan..tengok bila dah settle down, mmg lawa..apa lagi nur tanamlah kat umah...:)

    ReplyDelete
  13. subhanallah... cantiknya... gmbr bunga tu masa snow pun cantik... auww

    ReplyDelete
  14. Umi E-ca: Tu la, kalau masa winter, semua pokok togel.... berseri semula bila spring :)
    Insya Allah, nanti saya upload lagi gambar2 bunga :)

    Fairus: Ha ah, tak boleh survive kot sbb ni bunga spring... masa spring jer ada :)

    Atie: Aisyah tu mmg model wajib saya, Insya Allah :)

    RH: saya mmg tak puas tgk bunga2 tu :)

    NoEn: cantik sgt...

    NK: Mmg dua-dua punya keunikan yg tersendiri.. lagipun bukan selalu boleh snap gambar daffodil dalam snow :)

    ReplyDelete
  15. wah!!!cantknye...subhanallah

    ReplyDelete
  16. Tu la, tak puas tgk.. tapi yg sedihnya daffodil ni tak tahan lama... berbunga sekejap jer :(

    ReplyDelete
  17. Eh.....bunga tu tahan sejuk yeh Bijen...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails