Saya guna resepu ni.. dapat dari group Resepi Ringkas.
Biskut ni mmg saya pun kegemaran sedari dulu.
Tapi tak tahu pula yg senang aje cara nak buatnya.
Selalu orang kata, sagat jer doh nak dapat bentuk sarang semut tu.
Tapi tak boleh nak bayang lagu mana cara nak sagat doh.
Bila ada yg share gambar cara sagat tu, baru rasa confident nak cuba.
Tu dia, siap snap gambar lagi buat kenangan masa menyagat tuh...
Tapi tak tahu pula yg senang aje cara nak buatnya.
Selalu orang kata, sagat jer doh nak dapat bentuk sarang semut tu.
Tapi tak boleh nak bayang lagu mana cara nak sagat doh.
Bila ada yg share gambar cara sagat tu, baru rasa confident nak cuba.
Tu dia, siap snap gambar lagi buat kenangan masa menyagat tuh...
Lepas sagat doh, masukkan dalam paper cup dan susun dalam tray...
Lepas tu, hias lah sikit dgn coklat rice...
Lepas tu, hias lah sikit dgn coklat rice...
Dari biskut penuh paper cup, tinggal separuh cup jer lepas bakar....
Kenapa ek?
Rasa dah ok sgt... rangup dan kena dgn selera.
Cuma tu la, bentuk sarang semut tu tak kekal... dah hancuss lepas dibakar... huhuhu...
Nota ummi,
Dah ramai yg wish "Selamat Hari Raya"... Saya nak hold dulu sbb mmg akan bersiaran sampai raya kot. Maklumlah tak balik kampung tahun ni... takde org nak sponsor tiket... sob sob... Kejap lagi pun kena mengadap penyelia utk mesyuarat mingguan... sob sob lagi sekali...
Kenapa ek?
Rasa dah ok sgt... rangup dan kena dgn selera.
Cuma tu la, bentuk sarang semut tu tak kekal... dah hancuss lepas dibakar... huhuhu...
Nota ummi,
Dah ramai yg wish "Selamat Hari Raya"... Saya nak hold dulu sbb mmg akan bersiaran sampai raya kot. Maklumlah tak balik kampung tahun ni... takde org nak sponsor tiket... sob sob... Kejap lagi pun kena mengadap penyelia utk mesyuarat mingguan... sob sob lagi sekali...
Wah dah bertambah kuih raya tu Nur..
ReplyDeleteResepi ni tak letak tepung kastad pulak ye Nur..
Akak satu jer biskut raya .. sempirit susu tu eheh :)
Pernah buat. Dah tak nak buat lagi dah. menguju kesabaran,,,hehehe,,
ReplyDeleteSalam Aidilfitri dan maaf zahir batin ☺
Antara kuih favourite saya niee... :)
ReplyDeleteLaa igt kan susah nak buat kuih sarang semut ni hehe..tq for sharing kak Nur..klu tak ..tatau cara nak buatnya smpi sudah :D
ReplyDeleteBestnya buat kuih raya, igt tanak buat kuih thn ni tp igt nak buat jg la biskut cornfakes klu rajin..:)
ooo camtu rupanya cara nak buat sekut sarang semut ya Nur!akak tahu makan je..cam senang je kan...
ReplyDeleteKakak, selamat hari raya...
ReplyDeletemcm nak buat jugak jer sarang semuat nie nampak mudah...tapi adooiii penat woo nak kena beli butter lagi..berketul2 dah butter jadi cookies so far...hehehhe
ReplyDeleteselamat hari raya, mintak maaf yer kalo ade salah silap tu
wah sempat jugak berbsekut uols. eh sagat kita sama karer hahahaha, tapi tak terkenan biskut lagi la sagat ambe tu. selamat hari raya okeh, i baru lepas siapkan kuah kacang ni, satay semalam lagi dah cucuk2 semangat sangat hihihi.
ReplyDeleteYa Allah bijen....4 kali komen hilang....sampai ingat skrip hehe...
ReplyDeleteAnak sulung suka kuih ni Bijen....dia suh buat tp mcm biasa maknya....hehe memanjng mood tak mari!
Tengok resepi mcm semperit...
Saya tak pernah buat sarang semut yg jenis sagat ni...
ReplyDeletekuih sarang semut ni tak pernah sy buat..so tak tahu nak menjawab soalan2nya.hehe
ReplyDeleteNi lagi kes naya, Nur. Nama kuih sarang semut pun tak pernah jumpa. Janji sedap, dapat makan masuk mulut, okeylah. Apa ada pada rupakan ...
ReplyDeleteSupik tu bahasa apa ek?