Tuesday, October 1, 2013

Resepi jagung bakar

Hari ni nak share cara mudah dan sedap utk buat jagung bakar....

Mula2, buangkan kulit+bulu jagung hingga bersih.
Kemudian potong jagung mengikut saiz yang disukai. Kalau jagung besar, saya suka potong empat. Kalau jagung kecil, potong tiga pun dah memadai...
Lepas tu, sapukan butter pada sekeliling permukaan jagung dan letakkan dalam loyang utk dibakar.
Jagung yg dah siap disapu butter
Tutupkan loyang dgn aluminium foil.
Bungkus  lebih kurang mcm ni...
Masukkan dalam oven yang dipanaskan pada suhu 200C (atau guna gas 7) selama 30 minit atau sehingga masak.
Sedap dimakan panas-panas :)
Nyum nyum, siap utk dimakan!
Selamat mencuba!

Nota ummi,
Anak-anak suka makan jagung. Skrang ni musim jagung kot sebab boleh dapat 4 btg dgn harga sepound. Tapi, skrang baru saya perasan yg Danish mcm alahan dgn jagung. Lepas makan jagung2 bakar tu, terus dapat lelah. Kena pantang jagung la lepas ni....

19 comments:

  1. Naim pun cukup gemar makan jagung.. tapi yang rebus.. selalunya saya beli je di pasar malam..

    Kalau rajin lain kali boleh buat cara nur ni pulak...

    ReplyDelete
  2. Musim la kot kan sini pun saya tengok kat pasar murah2 jugak jual. Lastime saya ada beli, lama terperuk dalam peti tak tau nak buat apa. Hmmm pasni boleh la cuba bakar ur style ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang bakar lagu ni... senang dan sedap :)

      Delete
  3. Replies
    1. besar2... penuh dgn jus masa gigit tu :)

      Delete
  4. bestnyer kak... tak penah try bt jagung bkr gini selalu rebus or bt bubur je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni mmg suka buat benda cepat... kalau rebus, ambil masa jugak :)

      Delete
  5. Sedap jagung bakar tu Nur... akak anak beranak memang suka jagung, alhamdulillah tak ada pulak budak2 tu alah makan jagung... kesian Danish... cepat sembuh ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru jer perasan... Alhamdulillah, skrang dah ok :)

      Delete
  6. br tau ada yg alah ngan jagung....elakkan yer pasni..cian dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya baru tahu... ingatkan alah kat pisang jer, jagung pun a big no jugak utk Danish :(

      Delete
  7. kami pun 1 family suka jagung.. paling suka jagung mayonis..sllu nya jagung bakar kami beli....
    kesian danish..alahan plak ya...

    ReplyDelete
  8. salam nur….hehe!!!tmp kami ni hari2 ada org jual jagung. btw kros suka bakar gitu je biar ada hitam2 sikit (tanpa tutup dgn coil la) tapi budak2 ni klu yg hitam2 dah xnak. pasni blh la kros try cara nur ni plak utk 3A layan jagung bakar

    ReplyDelete
  9. sedapnya jagung bakar, biasa sy buat letak marjerin lps bakar..
    siannyer danish nanti takleh mkn jagunglah plak

    ReplyDelete
  10. wah jagung lah..suka tau makan jagung ni nur..anak2 pun suka makan..sll sy main kukus je..nanti d try main bakar pla

    ReplyDelete
  11. Sedap. Tp tulah kalau danish lelah, auntie pula senang nak sakit tekak lepas mkn. Kalau tak letak butter takpe pula

    ReplyDelete
  12. Jarang masak sendiri selalu beli je hehe...
    Ooo jagung ni pun alah utk org lelah yeh Bijen...

    ReplyDelete
  13. saya pun suka jagung bakar.. tp x pernah letak aluminium .. lps letak mentega .. sy bakar dgn pemangang ajaib

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails