Sunday, September 22, 2013

Resepi pancake II

Saya pernah letak resepi pancake yang Irfan tulis dari sekolah sempena Pancake Day. Tak sangka ramai juga yang rujuk resepi tu. Tapi resepi tu tak dapat pancake yg gebu. Hari ni saya share resepi utk pancake yg lebih gebu...


1 cwn tepung gandum*
#1 cwn susu segar
#1 biji telur
#2 sudu besar mentega (cairkan)
2 sudu besar gula*
2 sudu kecil soda bikarbonat*
sedikit garam*

Cara-cara:
1. Campurkan bhn bertanda # dalam satu bekas. Pukul hingga sebati.
2. Dalam bekas berasingan, campur bahan bertanda *.
3. Dengan perlahan-lahan, masukkan campuran # ke dalam bekas berisi campuran *.
4. Pukul perlahan-lahan hingga sebati. Tapi jangan overbeat.
5. Biarkan adunan selama 5 minit.
6. Panaskan non-stick pan dan tuang adunan mengikut saiz yg dikehendaki.
7. Terbalikan pancake bila permukaan atas dah menggelembung.
8. Bila dua2 bahagian dah masak, sedia utk dihidang.


Danish suka makan dgn nutela atau gula...
Habis muka penuh dgn gula... huhuhu
Nak tambah manis muka yea Danish?

NuKilaN:
   

27 comments:

  1. saya suka buat pancake. sebab senang dan cepat makan. mungkin nanti leh cuba resepi ni. tq sebab kongsi =)

    ReplyDelete
  2. Sy x pernah buat pancake sbb nasi menu wajib... Nnt nk try jgk sbb mudah... Tq share...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pancake ni mmg utk tea time jer atau side dish lepas makan nasi :)
      kami pun perut nasi jugak :)

      Delete
  3. dulu suka buat pancake..lalemer jd bosan lak..sy kalau buat pancake guna self raising flour..pernah cuba guna gandum biasa jgk, tp tgk sedaragunaself raising lebih gebu..bilacuba mmg betul...ade ms umminyer cuba yer ..tgk the difference...
    **keyboard saya nie spacebar nyer rosak..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, nanti saya cuba dgn self raising flour pulak... nak tahu juga beza dua tu :)

      Delete
  4. Salam nur...sy dh copy resepi ni..nk cuba ..insyaAllah n amik sikit ilmu dr ummuaidan...terimaksih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama... dah cuba tu, nanti update kat blog :)

      Delete
  5. Oh....danish makan banyak ye... kalau masak makanan yang anak gemar, rasa seronok kan? menarik nampaknya...lain kali kalau teringin nak makan pencake blh la cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danish dan Aisyah la peminat no 1 pancake ni.. betul tu AN... rasa puas hati jer bila masa dan mereka makan bersungguh :)

      Delete
  6. mmg nampak gebus betul lah kak... nnti nk try bt gk lah... tp almaklum kalu ada edy ni kire sampingan je kene msk menu lain yg lg berat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa cuba la.... saya pun buat side dish jer... kadang2 as reward kala Aisyah makan nasi habis, saya buatkan pancake favorite dia ni :)

      Delete
  7. Aduh memang gebussss akak tengok Nur... boleh cuba nanti ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gebu kak... pancake akak lagi special saya tgk :)

      Delete
  8. wah! gebu je tgk pancake tu Nur...
    mesti sedap ni..nak share lah resepi...TQ :)

    ReplyDelete
  9. gebunye pancakeee....msti sedap...

    ReplyDelete
  10. Saya tak letak butter and soda bicarbonate, gebu pun gebu jugak hi hi
    Thank you for sharing!

    Salam perkenalan
    http://ourwonderland.blogspot.co.nz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi guna self raising flour :)

      Delete
    2. Thanks singgah sini.... pernah juga tgk resepi letak self raising flour ni :)

      Delete
  11. sedapnya...mkn ngn madu + aiskrim pun sedap ni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi makan dgn aiskrim... nanti summer boleh cuba makan dgn aiskrim pulak :)

      Delete
  12. Mcm teringin pulak nak buat bila tengok resepi ni Bijen...selalu buat lempeng biasa je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tukar selera dgn lempeng versi omputih ni pulak okje.... hihihi

      Delete
  13. Muka Danish dah too sweet dah, no need gula anymore :D pancake macam ni makan dengan maple syrup oh syoknya especially masa sejuk pepagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh la cuba cari maple syrup jugak.... dah lama nak cari, tapi sampai skrang tak terbeli.... hihihi

      Delete

Related Posts with Thumbnails