Monday, November 24, 2014

Resepi kek epal yang mudah dan sedap

Masa kami bercuti kat Thorpe Park, ada kawan yang buatkan kek epal.
Lepas aktiviti apple picking, terus dia buatkan kek epal yang mabeles hingga saya pun terus jatuh cinta dengan teksturnya yang sgt gebu..
First time makan kek epal yang sedap macam tu.
Bila kak FM update resepi dalam blog beliau, terus saya cuba baking kat rumah...
Maklumlah resepinya yang mudah dan ringkas.
Tapi nak tempek juga resepi kek tu kat sini...
Minta izin yer, kak FM....

(Bahan A) Bahan-bahan kering untuk digaul rata
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula kastor
1 st soda bikarbonat             *st = sudu teh
1 st baking powder
1 st serbuk cinnamon
sedikit garam

(Bahan B) Bahan-bahan untuk diblender
3 biji telur
1 1/2 cwn minyak masak (saya guna sunflower oil)
1 st esen vanila

(Bahan C)  4 atau 5 biji epal merah dibuang tengah dan dipotong sesuka hati dadu.

Cara-cara:
1. Bahan A digaul rata.
2. Bahan B diblender hingga kembang.
3. Tuangkan adunan yang diblender (Bahan B) ke dalam mix bowl dan masukkan bahan A dan kacau hingga sebati.
4. Dah sebati, masukkan bahan C.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celsius (saya guna gas 4) selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Siap!

Sangat sedap dimakan panas-panas.

Ni rupa adunan sebelum dibakar....
Rupa kek epalku bila masak... Nyum nyum....
Sesuai juga dijadikan santapan sambil buat kerja....
Mommies, cubalah.... Tak rugi sebab senang dan sedap :)

20 comments:

  1. tang nak potong suka hati tu malas sikit.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. nampak sedap. boleh KY cuba ni..

    ReplyDelete
  3. kek apa pun akak tak pernah tolak hehe..sedap semuanya..

    ReplyDelete
  4. Mcm sedap. X pernh lg buat. Serata x buah epal?

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kek epal tu.. skrg nipun akak sedang makan kek, tapi muffin jer, kalaulah dapat rasa kek epal kan bagus..

    ReplyDelete
  6. Wah boleh cuba ni...sedap nmpk..

    ReplyDelete
  7. Kak Ja saya selalu buatkan kek kalau saya ke rumah dia, dah lepas kes kematian ni tak adalah lagi kami makan kek sejak hari tu.,sedih pula rasanya.. kalau x memang pantang ada resepi mudah, resepi baru, mmg dia nak try

    ReplyDelete
  8. memang senang ni, bolehlah akak cuba juga nanti, tp itula ovan kat rumah tu wayar sudah putus digigit tikus..akak nak try versi kukus lah..hehehe

    ReplyDelete
  9. boleh menerai nih kak hehehe macih share

    ReplyDelete
  10. festime sy bc review ttg kek epal nie..tp sy nie jenis yg sll takut tuk mencuba..takut tksedaplah..tk menjadi lah...to tgk ummi danish buat nie cm senang jer nie..sdap jer nie..:)

    ReplyDelete
  11. emmm nmpak sedapp!Oo kena hiris dadu je epal2 tu ya..ingt kena blend..

    ReplyDelete
  12. salams nur, gebunya nampak sedapppppppp:)

    ReplyDelete
  13. mudahnya.. epal tu hiris² je yer... rasa macam makan kek buah lah yer... tp rasa epal lebih .. sbb guna epal.

    ReplyDelete
  14. menarik la nur..sebijik2 nampak hirisan epal tu...terbayang2 manis die...pastu nur pun baking garing2 mcm nie...mmg lieya suke mcm nie...dah salin resepi ni...nanti kalo ade stok epal leh laa buat....org malaysia beli apple kat pasar malam jek laa dpt murah ekekeekekek....

    ReplyDelete
  15. Hmmm...tengok pun terliur belum lagi makan! Tapi bab nak buat tu walaupun senang, rasa macam malas pulak. Apahallah saya ni dilahirkan jadi malas ^_^

    ReplyDelete
  16. Sedap ke Bijen......pelik sikitlah okje rasa. Camne jadinya apple tu selepas dibakar ?
    Teringat blogger Izan mama mia dia selalu buat bingka apple ....mungkin sedap jugaklah tu agaknya hihi

    ReplyDelete
  17. nampak sedap... resipi pun senang juga... aih... lapar pulak rasa...! kena try ni....

    ReplyDelete
  18. belum penah cuba makan lagi
    apatah lagi membuatnya =)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails