Saturday, January 12, 2013

Lamb chop, kentang putar dan sos lada hitam

Entah kenapa tiba-tiba rasa nak makan lamb chop. Kalau lamb chop yg dijual kat sini tak de gravy. Cuma lamb bakar yg dihidangkan dengan kentang goreng.

Kalau kat M'sia, saya tak makan lamb sebab berbau. Tapi lamb kat Bradford memang sedap. Langsung takde bau lamb dan dagingnya sangat sedap.

Disebabkan nak makan lamb chop bersama sos gravy, so kena buat sendiri. Balik pejabat saya singgah beli lamb segar di kedai halal. Balik terus perap dengan lada hitam, garam, gula dan sos tiram. Perap dulu dalam peti ais semalaman.

Esoknya saya bakar dalam oven dgn Gas 7 (rasanya dalam 180 degree celcius) selama 40 minit.  Resepi gravy dan kentang putar saya rujuk dari sini - Hanafzuan Abadi.

Saya copy and paste resepi kat sini...

Kentang Putar
Bahan-bahannya:
8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua - saya potong empat
50gm butter
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus) - saya guna ground black pepper
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Perasakan dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.

Gravy Black Pepper@ Sos Lada Hitam
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung
2 cube ayam maggie lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.

Maka, dapat lah menikmati lamb chop dengan sos lada hitam....


NuKilaN:
 

17 comments:

  1. kena rajin sbb nak makan, hehehe

    ReplyDelete
  2. Pandai nya Nur masak..nampak sedap je..sy tak makan lamb..hehe..hubby plak peberet dia ni lamb..:)

    ReplyDelete
  3. duk tempat orang kena belajar survive sendiri... ni my first trial.... nasib baik jadi :)
    lamb kat sini lain, sedap sgt... kalau kat M'sia mmg tak pandang pun lamb, ekekeke

    ReplyDelete
  4. hihi sedap sedap. mmg kena rajin buat sendiri kalau nak makan kan. pssttt its snowing here hehehhe.

    ReplyDelete
  5. dah snow? huhuhu, jeles... masih sabar menanti ni...
    Yup, kena rajin kalau nak makan... kalau tak, gigit jari aje la :)

    ReplyDelete
  6. Bl3h buka restoran dah ni hihi.

    ReplyDelete
  7. wah..mlm ni br je mkn chicken chop...beli je..hehe

    ReplyDelete
  8. Anis: jadi chef utk anak2 dan hubby jer, hehhehe

    Suhaina: apa lagi, ajak hubby makan lamb chop

    niriece: huwaa, jeles... kita nak makan kena masak sendiri.. sob sob!

    ReplyDelete
  9. Duduk oversea lama ni makin pandailah masak menu western ye.. Bagus tu..

    ReplyDelete
  10. Takde la pandai sgt... tapi boleh la utk makan anak-beranak :)

    ReplyDelete
  11. nak kata sedap sgt tu, xde la.. tapi kena la dgn anak tekak akak :)

    ReplyDelete
  12. Nurbijen... macam tering pulak nak makan benda ni... macam senang jekan nak buat...

    ReplyDelete
  13. Ummu Muhammad: sebab tu tak berbau, lamb kat sini tak berpeluh... ekekeke

    Hainom: Okje nak buat, senang sgt2... cuma tak tahu cara... nanti cuba tau :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails