Monday, January 20, 2014

Pegang stereng

Hari ni dalam sejarah, haruslah catat dalam blog sendiri. Kali pertama bawa kereta kat UK lepas lebih dua tahun tak pegang stereng. Bila cuti pantang dua bulan dan kali pertama bawa kereta lepas pantang,  tu pun dah rasa nerbes. Inikan pula dah dua tahun lebih tak pegang stereng, sekali pegang lagi di negara lain pula. Boleh bayangkan tak betapa nerbesnya perasaan saya?

Tapi, Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Eh lupa pula nak cakap. Sekarang ni saya dalam proses nak ambil lesen. Alang-alang belajar kat sini dan dapat AP, rugi pula kalau tak manfaat sepenuhnya. Jadi lepas timbang tara apa yang patut, saya rasa perlu juga untuk ambil lesen kat UK ni. Ada yang kata  suami yg ambil pun takpe, boleh claim AP jugak. Ada pula yang kata pelajar jer yang dapat AP, pasangan tak dapat. Entah la, peraturan manusia ni berubah ubah. Jadi kami ambil langkah selamat, saya yang ambil lesen.

Lagi satu untuk dapat AP, kena guna kereta kat UK ni sekurang-kurangnya 9 bulan. Tempoh belajar kat sini pun dah tak lama. Tak boleh bertangguh lagi. Kena cepat2 dapatkan lesen sebelum dapat beli kereta idaman untuk melayakkan dapat AP.

Berbalik pada kisah belajar kereta hari ni. Pukul 10 pagi dah buat temujanji dengan cikgu yg mengajar, Inam. Dalam 10. 05 pagi, Inam datang jemput depan rumah. Dari luar saya tak cam kereta apa yg Inam pakai. Masuk jer dalam, agak terkedu bila tgk simbol "W". Haa, boleh agak tak kereta apa? Tak nak la main teka teki. Bila balik rumah baru hubby cakap tu kereta volkswagen polo.

Jangan main2... belajar kereta pun terus guna volkswagen. Tapi memang best la bawa kereta tu. Mmg takde adegan enjin mati. Cuma asyik tertukar signal dan wiper jer. Kereta saya sebelum ni, signal sebelah kanan, wiper sebelah kiri. Tapi kereta tu pula sebaliknya. Jadi asyik la terpasang wiper bila nak pasang signal. Huhuhu...

Sebelum balik, Inam beri nota ni utk ulangkaji sebelum kelas seterusnya hari Khamis depan...
Tiga benda yang saya belajar hari ni... Cockpit drill, moving off dan stopping :)

20 comments:

  1. memang kekok sikit kalodah lama tak pegang stereng tapi keja jer tu lelama mesti berdesup hehe...blajo dengan walkswagen tu kerlassss...

    ReplyDelete
  2. Betul tu Nur, manafaatkan peluang yg ada... nanti boleh akak tumpang kete oversea bila balik sini hehe :)

    ReplyDelete
  3. syoknya belajar drivinh pon ngan volkswagen..kat mesia ni memang takde la..
    gud luck kak..

    ReplyDelete
  4. haha dah nama kete oversea nur..volkswagen lagi..mmg kompom kalut sikit kan..nak hidup signal tetiba wiper yg hidup hehe :D
    good luck nur...

    ReplyDelete
  5. wahh...driver sit sblh kirikan nur?in sya Allah blh tu..?

    ReplyDelete
  6. pasti amat berbeza dgn keadaan di malaysia...

    ReplyDelete
  7. kat sana drive belah kanan ke kiri eyh?

    good luck...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum

    semoga berjaya...wah..tak lama lagi dah nak balik cni ker

    ReplyDelete
  9. wahhh! moga berjaya Nur.. betul tu alang2 dah kat sana, biar lah belajar & ambil lesen skali..moga di permudahkan ya...:)

    ReplyDelete
  10. Wah, belajar kereta pun dah drive Polo. Nangis akak dengar tau :) (tetiba jadi akak angkat bila dengar nak dapat AP) Kita dulu bawa kereta kancil manual pulak tu... Eh, lupa nak tanya...kenapa kena ambil lesen? Kat Malaysia Nur takda lesen ke or tak leh convert tu international driving license ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun nak tanya perkara yg sama. Tak tahu pasal ni..

      Delete
  11. wahh best2...abg ipar lieya pun dah nak balik dah bulan 6 die...die ikut wife die buat phd kat sane...tertunggu2 jugakketer ape laa yg die bawak balik nanti.....in sha Allah moga urusan dpt lesen dipermudahkan yeak ....haaaa agak2 keter ape laa tu bakal bawak balik yeak...lieya rase mesti mercs nie heheheh.....

    seronok dpt peluang belajar kat sane kan...husben lieya ari tu try jugak mintak hlp kat sane...tapi takde jeki...pastu saje mintak local dpt plak...rezeki kami mmg kat sini la kot ekekeekekeke.....

    ReplyDelete
  12. Untungnya dapat guna AP tuk beli kereta idaman...:)..
    mesti belajar sampai berjaya tau ummi danish..jgn lepaskan peluang keemasan tuh..hehe

    ReplyDelete
  13. salam.. saya pun nak ambik lesen ni.. blh tak share cara2 je.. maksudnya.. camne ngan nak belajar driving tu,, berapa jam.. pastu theory mcmana.. step by step lah.. hehehe.. tlg ek..

    ReplyDelete
  14. Inam tu bangsa apa Bijen...Wow! Balik Malaysia sure bawa keta power ni Bijen....syoknya....
    Belajar elok elok yeh....jgn sampai fail hehe....ada naik bukit jugak ke kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat lagi nak berkenalan lebih dengan Inam tu… Tak pasti pula bangsa apa…
      Baik la Okje…. kena belajar rajin2 ni… hihihi, first time bawa dah kena jalan berbukit tau… lagi byk jalan berbukit kat Bradford ni…. tak boleh nak lari dah :(

      Delete
  15. Wah untungnye dpt bwk keta volkswagen..

    ReplyDelete
  16. bagus ciku kt sana..siap bagi note lagi..moga cepat lulus..:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails