Saturday, December 7, 2013

Membilang dua versi

Aisyah dah lama boleh bilang dari 1 hingga 100 dengan lancar dalam English. Jadi saya cuba suruh dia bilang dalam bahasa melayu. Tapi, mak ai... terbelit lidah nak menyebutnya. Kena selalu praktis la kalau lagu ni.

Dengan gigihnya, saya cuba rekod dua-dua version dan upload dalam youtube.
Mula-mula kita tgk version English. Tak sampai dua minit, dah siap dia bilang hingga 100.


 Ni pula version bahasa melayu. Ke version bahasa kelate?


Masa lepas 10 tu sebenarnya dia nak sebut sepuluh satu. Hihihi, tu yg dia pause agak lama duk fikir sebelas tu dan ketawa mengekek bila saya betulkan jadi sebelas.

Kena selalu praktis la nampak gayanya. Kalau dulu, memang Aisyah boleh bilang hingga 7 jer. Lepas tu terus cakap "I don't know". Tapi lepas dipaksa, boleh juga dia bilang hingga 20.

NuKilaN:
 

19 comments:

  1. Haa.. Aisyah ni akan jadi mat salleh celop bila dah balik teganu ni.. terror BI daripada BM..takpe, bagus juga tu, nanti BInya bagus.. balik sini xda masalah kalau kls BI.

    Bmacam anak seorang kawan di sekolah..masa usia kecil ikut abah dia je UK, jadi BI dia memang fasih tapi kalau cakap BM kurang sikitla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat rumah pun anak-anak mmg cakap BI ke nur? Wah.. mmg pandailah diorang guna BI tu.. syoknya ... balik sini nanti cakap BI dengan slang.. haa...

      Delete
    2. Kat rumah kecek kelate jah… cuma kalau dgn Irfan, mereka cakap campur2…. kalau dgn rakan sebaya se'melayu' mereka lebih prefer cakap BI…
      Yg kelakarnya cakap english slang yorkshire…
      BI tu mmg xde masalah kot, cuma kena lebih effort utk belajar BM pula… xde masa nak mengajar mereka belajar BM kat sini… harapnya cepat la mereka dpt tangkap bila balik nanti

      Delete
  2. Hehehe..bunyi mcm version kelate tuh aisyah..kena byk praktis br perfect..tp umi ajar ngiro kot kelate ko..?

    ReplyDelete
  3. I yang tengok pun terpusing2 leher dengar hahahaa. tapi cute sangat ok, tunjuk kat papa JJ pun dia gelak jer. kecek melayu pun slang Yokshire dah set set mu ni Aisyah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slang yorkshire+slang kelate… pening ore nok pehe… hihihi
      Kalau papa JJ nak belajar kiro kot kelate, boleh la tgk video tu lagi… hahahha

      Delete
  4. Kelate versionnnn.. Haha cute!!
    Waitinh for new vids especially dua hero u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg hero besar tu, dah malu nak perform depan kamera… adik dan kakak jer yg agak sporting..

      Delete
  5. salam akak.. lame sangat tak jenguk belog akak.. IF pun da jarang update belog IF..
    Sibuk study je.. hehe.. pandai dah ank akk mengira.. takpe slow2 belajar..
    kirim peluk cium kat anak-anak akk.. rindu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, dah lama IF tak update blog…. fokus pada study dulu… jgn ikut mcm akak ni.. study pun sibuk juga tulis blog… hhihi

      Delete
  6. yg BI kemain dia slang mat saleh,BM pun slang mat saleh,bila umi nyapuk je tros keluar bahasa kmpg..mmg comellah aishah ni..gelak2 je sy tgok this video..kira Aishah ni sebaya anak sy Aiman la ekk..6tahun kan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena aura kg ummi la tu.. sbb tu terus tukar dialek…. ekkekeke
      Owh, sebaya dgn Aiman rupanya… saya pun baru tahu, tak sempat lagi nak belek entry2 PK...

      Delete
  7. Haha. .cute Aisyah..kena rajin practice ni..hihi..go..go.. Aisyah..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. ada masa kena praktis lagi…. hihihi

      Delete
  8. hehe takpe bagus utk mereka bila fasih byk bahsa...praktis lg..lgpun kanak2 cepat je boleh adapt

    ReplyDelete
  9. Harapnya mcm tu la… takut kesian juga bila balik baru nak catch semua benda….

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails