Friday, December 6, 2013

10 tips untuk membina hubungan yg kukuh dengan anak-anak - Part 2

Lagi sambungan tips untuk membina hubungan yang kukuh dengan anak-anak.
5 tips yang awal boleh rujuk entry ni  (Part 1)





Semoga bermanfaat utk semua.
Selamat berhujung minggu mommies :)

NuKilaN:
 

16 comments:

  1. Yeahhhh... part 2 dah mai ehe...

    Betul Nur... anak melihat kita sebagai role model jika yg kita tunjukan negetif... maka negetif lah yg di ikuti... perlu sentiasa positif dalam kehidupan kita seharian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Selalu kena ingat bila jadi mak ni.. budak2 ni mmg mudah meniru apa yg kita buat.. kalau kita byk buat baik, anak2 pun baik la jadinya :)

      Delete
  2. org kata anak tu mencerminkan ibu bapanya..klu anak buat salah,cuba tgok dan renung ikut perangai siapa.hehe..pendek kata kena tunjuk nilai yg baik2 saja depan anak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu PK…. mmg bila ada perangai anak yg saya tak senang, selalu saya cuba muhasabah diri… mmh last2, baru nampak yg itu semua salah kita…. kena cepat2 berubah sebelum melarat :)

      Delete
  3. sangat bermanfaat Nur..TQ sharing ya..sama2 kita praktik kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Atie… Insya Allah, sama2 kita praktikkan :)

      Delete
  4. Thanks for sharing again. Memang betul tu, kita ni bak cermin kepada keperibadian anak-anak. Kalau nak mengajar anak-anak, seharusnyalah kita pun menunjukkan contoh yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Tak perlu nak cari salah orang lain…. cari mana silap bila ada sikap anak2 yg kita tak berapa berkenan…. Insya Allah, kita masih boleh perbaiki ke arah yg lebih baik :)

      Delete
  5. thx for sharing this....
    kepimpinan melalui teladan kan...
    semoga kita semua dapat menjadi ibubapa yg berjaya membina keperibadian yang elok untuk anak-anak kita......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, gitu la lebih kurang… Amin, saya pun sedang menuju ke arah itu… masih byk yg kena belajar :)

      Delete
  6. Jangan biarkan emosi mempengaruhi...

    Mmg sesuai dgn saya.. kadang2 balik dgn penat n banyak kerja ..ada ank2 jadi mangsa.. mungkin tak dimarah pun, mangsa tak dilayan.. mak rela tidur atau relax dulu sebab nk tenangkan fikiran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul…
      Kalau tak sempat layan tu, kena terang elok2…. Insya Allah, anak-anak ni mudah faham :)

      Delete
  7. Byk info utk kita belajar cara mendidik anak tp kdg2 cara kita dididik mempengaruhi hidup dn cara kita mendidik pula...terimaksih nur....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama wir…
      Setuju… mana yang baik dari cara kita dididik, kita ikut… dalam masa yg sama, tambah lagi ilmu seluas mungkin dan cuba praktikkan… Moga kita terus diberi peluang utk memperbaiki diri sendiri :)

      Delete
  8. salam nur..
    timekasih sharing this info..

    around..
    " jangan bertindak mengikut nafsu "

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama…
      Yup, gunakan fikiran yg waras :)

      Delete

Related Posts with Thumbnails