Thursday, December 12, 2013

Belajar sifir satu

Biasanya bila saya bz buat kerja, Aisyah pun akan buat2 bz jugak.
Kelmarin, dia kononya buat praktis time table. Tapi dia kata cuma belajar sifir satu dulu kat sekolah. Sifir satu pun kena belajar rupanya :)

Ni kertas hasil kerja Aisyah.
Kalau perasan, ada tiga kolumn. Dia bahagikan kepada tiga tahap kesukaran - Highrisk, just little high risk, dan not very high risk.

Ni dua column yang pertama  - Highrisk dan just little high risk. Owh, yang buatkan high risk tu sebab ada sifir dua jugak.
 Ni pula utk column dua dan tiga....
Masa nak buat column yg tiga tu la dia byk tanya saya. Ummi, 50 times 1 ada tak? 60 times 1 ada tak? and list goes... Penat tau nak menjawab. Saya pun kata, anything can times with one. Even ummi pun you can times with one. Tu akhirnya she comes out with the conclusions as below....

Kah kah kah, nak gelak guling2 rasanya. Siap nama best friend dia pun ada sekali. Aisyah Aisyah....

Nota ummi,
Teringat kat cikgu add math saya masa form five.. dia selalu ulang... gajah rimau kalau kuasa satu, tetap gajah rimau. Sebab tu ter'apply' rule tu kat anak sendiri kot... ekekkeke

NuKilaN:
 

22 comments:

  1. Aisyah…haha..apapun hope aisyah membesar jadi anak yg bijak..amin

    ReplyDelete
  2. Haa... ni tandanya dia faham konsep sifir satu.. bestnya di fasa macam ni kan? Aisyah teruskan ye.. nanti kalau sifir lain cam mana pula tekniknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, faham la kot… math is all about concept… faham konsep, yang lain tu kacang jer, kan? hihihi
      Tu la, dulu Irfan… skrang giliran Aisyah pulak :)
      Sifir lain kena fikir dulu mcm mana… hihihi

      Delete
  3. salam..
    haha..kelako saya baca n3 nur hari ni..
    sometime kita tak terlayan kan..setip soalan dia orang tanya hehe..
    fakta mengatakan..seorang anak yg banyak bertanya, mempunyai iQ tinggi..insyaAllah Aisyah salah seorang dari nya.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak terlayan…. masa kita bz, masa tu la dia pun ada mcm2 nak tanya…
      Insya Allah…. moga anak2 kita tinggi IQ dan budi pekerti :)

      Delete
  4. wahhhh seyes menarik pemikiran Aisyah he3

    ReplyDelete
  5. hihihik..Aisyah..aisyah..memang bijak lah dia ni Nur... panjang juga dia fikir tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, main hentam jer…. tapi harapnya dia betul2 faham konsep :)

      Delete
  6. aisyah mmg bijak..muahaha..nmpk sgt dia faham apa yg mama ajar...cute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abah kata ummi ajar ajaran sesat…. sabo aje la… huhuhu

      Delete
  7. aitt....macam tu pun ada...hehehe..kala twin macamana ye aisyah...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 ado…. yg twin cikgu tak ajar lagi… hihihi

      Delete
  8. cepat dia berfikir ..bagus dia dh faham sifir...belajar rajin2 ya..Aisyah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, harapnya dia terus rajin praktis sifir :)

      Delete
  9. Aisyah ni rajinkan Bijen.....mungkin environment mommy yg study hard....anak pun ngikut rajin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy Aisyah ni bukannya rajin sangat pun Okje… Rajin ikut abah dia kot… hihihi

      Delete
  10. Abis semuanya darab dengan satu yek. Yang paling tak menahan tu, not very high risk nya column semua nombor besar2 belaka.... memang tak risky langsunglah pada Aisyah big numbers ni!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails