Friday, June 21, 2013

Siang terpanjang 2013

Baru perasan yang hari ni, 21 Jun 2013 adalah hari di mana siang paling panjang di musim panas. Saya perasan sbb tgk post Amazon UK dari facebook:

Panjang kan waktu siang? Hampir 17 jam kami menikmati suasana cerah.
Bila dah tiba hari siang yang paling panjang, lepas ni siang akan beransur-ansur menjadi pendek.
Harapnya bila tiba ramadhan, masa berpuasa juga jadi sedikit pendek.
Walaupun kena puasa dalam tempoh yang panjang, tak sabar nak tunggu bulan Ramadhan.
Isnin depan dah Nisfu Syaaban, tak lama lagi kita akan bertemu dgn Ramdhan, Insya Allah :)

Nota ummi,
Tak sangka dalam post lepas terberi soalan teka teki yang double meaning.
Maafkan saya, tak perasan langsung yg ada jawapan tersirat.
Yang cikgu saya kata dulu, jawapannya sbb PAUH... orang kelantan mana kenal mempelam. Cuba pergi ke kedai di Kelantan dan tanya kalau tak percaya (walaupun saya juga tak berapa percaya dgn jawapa cikgu saya tu.. sbb saya pun tahu org luar panggil PAUH tu mempelam)

NuKilaN:
 

24 comments:

  1. huhuhu..apakah perasaan nya pabila hari siang yg panjang..???dush..makin byk kerja lah kut...or burung2 balik tidur jam matahari terbenam or as schedule at certain time?.. i am wonder....plzzz jwap kan....tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapannya yg ketiga tu, as schedule at certain time.... yg paling susah bab tidur sbb malam masih cerah tapi tetap kena tidur.... banyak juga kena bersoal jawab dgn anak2 bila kita suruh tidur tp kat luar tak berapa gelap lagi.... huhuhu
      Yang saya alami skrang, rasa tak cukup tidur...
      Rindu M'sia time mcm ni :(

      Delete
  2. wah...so nanti bulan Ramadahan waktu siang berapa belas jam Nur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puasa nanti lebih kurang mcm tu jugak, dalam 16 jam... tapi dari pengalaman lepas, tubuh kita dapat adapt dgn puasa... kadang2 tak sedar pun bila masuk waktu berbuka, mind set punya pasal :)

      Delete
  3. Panjang tuh ...tp sy terbaca dlm blog ladylavender yg kat finland lg panjang siang mrk..sampai isyak kul 12.ebih subuh kul 3.00am..sian jgkkan..
    moga2 korang tabah tuk meneruskan cabaran puasa nanti..inshaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, orang kat Findland siang lagi panjang sebab berada hampir dengan kutub utara...
      Kami dikira bertuah sikit dari LL :)

      Delete
  4. Salam Nur..

    Ooh Nur di Bradford ye, dulu abang ummi pun ada sambung belajar kat sini.
    Nur..satu pengalaman baru bagi ummi waktu siang panjang ni,masa pegi Europe baru ni, rasa macam tak cukup tido, hehe..tapi yang best puas hati berjalan sebab siang panjang tu, banyak tempat boleh singgah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau melancong, mmg untung masa siang panjang... banyak tempat boleh cover dan boleh bergambar puas2....
      psst, ummiross ni adik dr Rosli ke?

      Delete
    2. Hehe..bukan Nur, adik Dr Kamaruddin, USM.

      Delete
  5. Kena bulan ramadhan kalau lambat berbuka kesian juga pada anak-anak yg baru nak belajar berpuasa ye Nur. Tapi untungnya disana taklah panas macam di Malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tahun lepas, Alhamdulillah Irfan boleh tahan puasa 17 jam... kebetulan bulan puasa pula jatuh masa cuti sekolah...
      Betul tu kakak, walau siang panjang, tapi kat sini tak panas mcm M'sia.... ada pro and cons :)

      Delete
  6. panjangnya masa..

    sama la nur tak sabar tunggu bulan rahmadan nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, tak sabar nak tunggu Ramadhan :)

      Delete
  7. Panjang btl masa siang ye Nur...17 jam tu..
    oh! kt Kelantan panggil Pauh ye..hehe..baru tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Atie pergi kelantan, kena cari Pauh... pauh yg saya paling suka Pauh lemak manis... even kulit hijau, tapi rasanya lemak manis.. sedap!

      Delete
  8. Pnjang tul klu 17jam tu... Hmm..

    ReplyDelete
  9. Bis tu, walaupun siangnya panjang, agak2nya mengantuk tak Bijen bila sampai waktu sepatutnya malam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat malam lagi mata dah mengantuk Okje... Tu masalahnya... kita penat, tapi nak tidur tak boleh sbb belum Maghrib.. jadi kena ambil nak juga seblah siang baru tahan mengantuk

      Delete
  10. Huhuhu tak lama dah puasa ni... Insya Allah... tabah la wahai hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, kita mampu... kena mind set betul2 :)

      Delete
  11. Saya sempat merasa siang panjang masa di korea hari tu.. Subuh kul 3.40 pagi dan kul 5 dah cerah macam kul 7 lebih malaysia.. Tapi tak pasti pula siang kat sna bape jam. Tp mmg faham penat orang yg tgl di tempat yg keadaan macam ni.. Ke yg dah biasa rasa ok je?

    banyakkan bersabar masa bulan puasa nanti ye.. Mencabar tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la, mungkin mereka dah biasa kot... kita yg dari negara khatulistiwa ni masih dalam proses biasakan diri....
      Kalau tahun lepas, bila puasa rasa ok jer... sblm puasa jer duk fikir mcm2 :)

      Delete
  12. Best la kak. Boleh biat mcm mcm aktiviti.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails