Rindu nak makan kuih bakar. Ambil resepi dari Azie Kitchen, tapi bakar dalam tray muffin. Dapatlah dalam kuih bakar macam ni...
Lemak manis secukup rasa. Memang kejap sangat licin.
Mohon share resepi kat sini. Senang nak rujuk bila teringin..
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwm air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
1 tin santan
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan-bahan dan blend hingga sebati.
2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sehingga masak (dalam 1 jam 15 minit).
Senang dan sedap... cubalah :)
NuKilaN:
Sy tgk kuih bakar nie jd rindu kat akok pulak...nampak cam lebih kurang jer kan caranya..mesti kena buat lagi lps nie tuh sbb kejap jer licin...:)
ReplyDeleteBetul betul betul... saya selalu kalau buat kueh bakar aka bengkeng ni, mesti buh telur banyak2 bagi lembik2 sikit pastu imagine akok. hahaha kesian kan kita.
DeleteUA: saya pun dah beberapa kali print resepi akok, tapi tak pernah buat lagi... tgk resepi kuih bakar ni, laju pula terus buat.... hihihi
DeleteNastyna: saya pun lebihkan telur jugak... mmg best makan lembik2.. kuih dua dalam satu... kuih bakar, tapi imagine makan akok.... hihihi
Suka makan tpi x suka masak... Hehe... Mmg sedp kuih ni..tmbh2 perisa pndan..
ReplyDeletekat M'sia, bila2 asa jer boleh makan even tak masak... jelas saya tau...
Deletewah sedap tuh...senang je rupanya tapi tak pernah buat sendiri lagi.tq share.nanti saya rujuk sini bila nak buat
ReplyDeletesenang sgt... blender lepas tu bakar :)
Deletewah..sedapnya...nyum!
ReplyDeletenampak sangat mneyelerakan Nur..:)
mmg sedap.. lain kali kena letak bijan banyak lagi.... hihihi
DeleteOKje pun suka gak kuih bakar ni Bijen...selalunya buat pakai loyang je malas nak bakar sikit-sikit hehe
ReplyDeleteBakar dalam loyang muffin senang budak2 nak makan.... nanti nak cuba bakar dalam loyang pulak mcm Okje :)
DeleteRasanya lagi sedap pakai bekas muffin tu Bijen...sebab kwsn garing dia banyak...
Deletekueh ni mmg sedap..rajin kak nur buat ye..hehe
ReplyDeleteKalau duduk kat sini tak rajin, tak makan kuih melayu ler jawabnya.... hihihi
DeleteNi sesuai dgn pepatah, nak seribu daya tak nak seribu dalih...
ReplyDeleteKami yg duduk di negara ni, tak buat. Orang merantau usaha macam macam utk masak...saya percaya air tgn nur ni mmg sedap..
Ha ah, kena sgt dengan pepatah tu... nak kata sedap sgt tu, xde la.. tapi kena la dgn tekak kami... hihihi
DeleteKuih ni mmg senang. Suka mkn tp tk suka yg manis sgt ;)
ReplyDeleteTu untung kalau buat sendiri, boleh ejas manis ikut tekak masing2 :)
DeleteDah lama x buat kuih ni. Ada satu masa tu asyik buat kuih ni je. Skrg musim beli pulak. Satu rm4 tau.
ReplyDeleteDulu saya pun selalu beli kuih ni bila balik kerja.... tapi skrang tak de pilihan... kena la bakar sendiri ... hihihi
DeleteTak pernah buat sendiri... sbb xde oven... Huhu tapi resepinya mmg nmpk mudah...
ReplyDeletePC mkn yang dari kedai je...tak pernah lagi mkn kuih bakar ni dari oven sendiri....hihihi;p
ReplyDelete