Thursday, May 9, 2013

Dandelion


Baru tahu nama bunga rumput ni - Dandelion...
Fakta menarik tentang dandelion - bunga ni akan tidur pada waktu malam.
Akan berkembang mekar di waktu pagi :)

Saya baru juga perasan yang banyak juga bunga dandelion di belakang rumah.
Maklumlah, bunga ni masih tidur masa awal pagi.
Memang sikit pun tak perasan masa sediakan sarapan utk anak-anak.
Hujung minggu hari tu baru la perasan kewujudan mereka.
Apa lagi, terus capai kamera dan panggil model2 kecil sgb peneman :)

Dandelion yang sedang beratur di pagar rumah

Masa ni masih ada bunga yang masih tidur....
Kuning dan hijau
Pandangan sisi
Sekarang kita tgk telatah model2 cilik pula....
Agaknya apa yang Aisyah sedang fikir tu?

 Taraa..... dandelion girl!
Aisyah pilih bunga nak letak kat rambut rupanya
 Last but not least, Danish dgn dandelion pilihannya :)
Kiri bunga, kanan epal
Jangan silap masuk bunga dalam mulut sudah :)

NuKilaN:
 

34 comments:

  1. Replies
    1. walaupun hanya bunga rumput, tapi cantik utk dipandang :)

      Delete
  2. unikya tdo malam bunga ni? Flower boy di gamba last tu pun comel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, saya pun baru tahu bila google pasal bunga ni :)
      Flower boy yang masih dgn baju tidur... hihihi

      Delete
  3. Nice shot, kak! Cantik! Model pon cute n cheeky bposing dgn dandelion di telinga! Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Izu...
      Banyak lagi kena belajar... ntah bila nak dapat skill mcm Izu :)
      Suka sgt Aisyah dapat pakai bunga2 tu.. terus berangan jadi princess :)

      Delete
  4. cantik...

    wahh blog k.nur dah berubah... Cantik header

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Haza...
      seronok dapat berkongsi pengalaman :)
      Hehehe, tak lama sgt tak tukar header.. header lama tu masa danish 11 bulan lagi, skrang dah 3 tahun lebih :)

      Delete
  5. br perasan header dh tuko...ehe

    wah bunge tu mmg chantek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, alert juga Izan dengan header tu :)
      Kan? tapi syg tiada bau...

      Delete
  6. dalam fikiran sy dandelion yg terbang2 mcm cerita doraemon tu..tp dandelion kuning ni tetappp cantik!!

    and anak2 nur comeyy2 belake...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dengan saya pun... rupanya yang kat dalam ceriata doraemon tu adalah dandelion yang dah matang... lepas kelopak kuning tu gugur, baru akan bertukar bentuk ke gossamar ball - yg selalu ada dalam cerita tu :)
      Hehehe, tq tq :)

      Delete
    2. ahhh... gossamar ball tu melarutkan diri ke suatu episod mimpi sebuah kehidupan...

      macam tersedut ke dalam cerita doraemon tu..

      mungkin patut kata: tersedut ke kehidupan lalu di zaman kanak-kanak yg menggembirakan...ahhh nostalgia...

      ok dah merepek..ampun tuan rumah

      Delete
    3. hahahha, repekan yg buat tuan tanah senyum panjang :)

      Delete
  7. Dandelion nie kan sy cuma pernah tgk ms setup wallpaper dlm hendpon jer..tp blom tgk clearly..cantik, mmg cantik..satu kaler jer ker ade pelbagai nur...
    btw cantik baju baru blog..i like...
    psstt...nak check resepi kek pisang nur nie..heheh..ade pisang tak habes makan kat umah nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ada kaler kuning jer :)
      nanti bila dah buat, jangan lupa tempek kat blog :)

      Delete
  8. Cantiknya bunga tu dik.....
    Segar jer mata tengok bunga tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? saya pun suka tgk bunga2 tu.. sambil masak sambil cuci mata dgn bunga2 tu :)

      Delete
  9. waa.. so sweet aisyah ngan pose nye..
    dan kalau danish termakan pun rasanya boleh kot.. kalau tak silap saya mmg ada yg buat air
    http://totallytutorials.blogspot.com/2013/05/tutorial-how-to-make-dandelion-syrup.html
    mmg masa sy belajar dulu pun suka main tiup2 dandelion yg tua tu.. ehem.. masa bercinta sakan masa tu... ooo my sweet memories.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, saya pun pernah terbaca pasal tu.. teringin juga nak cuba, tapi masih banyak rasa was2.. maklumlah benda tak biasa makan :)
      Amboi, kemain romantik lagi yer.. main tiup2 dandelion lagi.. nak buat juga la lepas ni :)

      Delete
  10. Bagus juga bunga ni.. ada waktu tido rupanya...

    Cantik Aisyah dengan bunga tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, tu la.. macam kita juga.... kena cukup tido :)
      Suka sgt Aisyah dapat letak bunga kat rambut :)

      Delete
  11. cantik la bunga tu..tumbuh sendiri ke nur atau dtanam..

    suka tengok Aisyah ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bunga liar sebenarnya... tapi sebab cantik, biar macam tu jer.. makin dibiar, memang makin banyak :)

      Delete
  12. Cantik nya bunga tu Nur...i like yellow...hehe
    Aisyah jadi model bunga pepagi ye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisyah ajela model yang paling sporting...
      menarik kan kaler dia?

      Delete
  13. Replies
    1. Kan? mmg tak puas tgk ibila bunga2 tu berkembang :)

      Delete
  14. Cantik Nur bunga2 tu... blog pun cantik dihiasi bunga kuning tu.

    Yang pasti model2 cilik yang besar 2 orang tu sama muka, Danish je lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, tq tq.... naik seri blog dgn bunga2 kuning tu :)
      Yup, ramai yg kata mcm tu.. Danish mmg lain sikit compare tu abang dgn kakak.. kulit pun gelap sikit banding dgn yg lain... hihihih

      Delete
  15. Cantiknya bunga2 dandelion kuning ni.maha suci Allah.rasa gembira n ceria bila tgk alam sekitar ciptaannya kan.anak2 nur pun bijak2 hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ida.. tak puas tgk keindahan alam ciptaan Nya :)
      Insya Allah, moga anak2 kita terus membesar dgn bijak :)

      Delete
  16. Replies
    1. bunga ke atau model yg cantik? hihihihi

      Delete

Related Posts with Thumbnails