Sebenarnya saya ambil resepi ni dari Azie Kitchen. Dalam blog beliau, ada ditunjukkan cara mengukus laksam langkah demi langkah.
Mohon share resepi kat sini yer..
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air mendidih + 2 air biasa)
1/2 sk garam
Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Satukan semua bahan dan kacau hingga rata.
3. Tuangkan dua senduk adunan ke dalam loyang/tudung periuk/dulang bulat. (Jika tidak menggunakan loyang non-stick, sapukan sedikit minyak sebelum adunan dituang).
4. Letak loyang ke dalam pengukus dan kukus hingga masak (lebih kurang 5 minit). Laksam dikira masak bila permukaannya menggelembung.
5. Keluarkan loyang dari pengukus dan biarkan sejuk sebelum digulung.
6. Ulangi langkah 3 hingga 5 sehingga semua adunan habis. Pastikan adunan dikacau rata sebelum menuang adunan ke dalam loyang untuk dikukus.
Rupa laksam yang siap dikukus |
Pembantu yg tolong menggulung |
Satu adunan dapat 12 gulung laksam |
Guntingkan laksam dan sedia untuk dihidang :)
Insya Allah, lepas ni saya update untuk resepi kuah laksam kelantan pula :)
NuKilaN:
okje layan jugak laksam ni....
ReplyDeletewah, peminat laksam juga rupanya Okje ni :)
Deletethanks kak.. Nak try buat sendiri nanti kalau de masa.. Huhu..
ReplyDeletesama-sama...
Deleteassalam,
ReplyDeletemakanan kegemaran bunda dan anak2...
sama la dengan kami pun... tu sanggup mengukus sebb teringin nak makan :)
Deletedah sama mcm kat kedai nur :-)
ReplyDeleteelok aje nipis & gulungnya..
p/s: ceria header baru...tenung2 3 permata hati nur, Irfan & Aisyah muka sama. Danish aje lain skit :-)
Hehehehe, first time buat... tak tahu lagi kena tebal mana... sbb tu dapat banyak gulung utk satu adunan :)
DeleteRamai yg kata macam tu, muka Danish lain dari yg lain :)
masih ingat lagi laksam nie mmg feveret dr dulu..tp ngada2 bila nak makan nak yg mak buat jer drp yg dibeli..tp mmg sedap n puas ati..kat sini padan muka nak makan laksam kena wat sendiri..uhuhuu
ReplyDeleteTu namanya nak bermanja dgn mak... at least UA ada juga pengalaman buat sendiri... saya memang main ikut resepi jer... suka sgt bila menjadi :)
DeleteMmg first time masak laksam sendiri :)
nampak nipis je laksam ni, mmg laksam rajin ni...
ReplyDeleteHehehe, laksam rajin ek? sbb ada orang kata kalau buat tebal susah nak gulung... so ikut aje petua tu :)
Deletesedapnya, lama akak tak masak laksam
ReplyDeleteKat sana, boleh tunjuk jer bila terasa nak makan :)
DeleteSama juga, kami dulu duduk di SYria pun pernah buat laksam juga. skrg di Msia, semua beli...huhu
ReplyDeleteTu la.. tak pernah terfikir pun yang saya boleh masak laksam sendiri.... kalau tak merantau, rasanya sampai sekrang tak tahu cara masak laksam :)
Deletelaaa...entri kita sama la pulak hari ni hehe..
ReplyDeleteTapi entry akak lagi full... semua aksesori laksam pun full... laksam akak pun nampak sedap, sampai saya pun rasa nak order :)
DeleteKakak buat hari itu teballah pulak tak sedap lalu kakak makan dgn laksa kakak beli di kedai. Kuah dah jadi dah.. tengok di sini cantik aje gulungan dan yg dah bergunting suka:)
ReplyDeleteJadi betul la orang kata kena buat nipis2.... kalau tebal rasa kurang sedap..
DeleteNasib baik boleh back up laksa dari kedai... kalau saya jawabnya makan kuah dgn spagheti aje la... hihihi
wah! dah lama tak makan laksam.. last makan masa pegi Terengganu dulu2..
ReplyDeleteboleh lah nak cuba nti...:)
Nanti cuba la buat, memang senang cuma perlu kesabaran masa mengukus.... kalau ada kukusan dua tingkat, mungkin laju sikit :)
Deletenisah pernah mkn sekali je laksam ni..
ReplyDeleteptg ni cdg nk beli laksam kat pasar malam hehhe
Pasar malam? best nyer... mmg rindu nak makan nasi kerabu kat pasar malam.. sob sob :(
DeleteLaksam kat pasar malam mmg tak pandang, biasa selalu beli kat pasar siti khadijah :)
nampak senang nak buat...=)
ReplyDeleteSenang sangat... kalau saya boleh, Fizah pun boleh buat.... ni first time tau saya masak laksam :)
Deletesebelum ni saya duk buah kuahnya jer, tapi makan dgn spaghetti... hihihhi
ReplyDelete