Friday, May 10, 2013

Resepi laksam

Kali ni entry membalas hutang. Dah hampir dua minggu berlalu, baru berkesempatan nak update resepi laksam. Maaf yer, KuAzue, Farah, Umi E-ca, dan Fizah.

Sebenarnya saya ambil resepi ni dari Azie Kitchen. Dalam blog beliau, ada ditunjukkan cara mengukus laksam langkah demi langkah.

Mohon share resepi kat sini yer..

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air mendidih + 2 air biasa)
1/2 sk garam

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Satukan semua bahan dan kacau hingga rata.
3. Tuangkan dua senduk adunan ke dalam loyang/tudung periuk/dulang bulat. (Jika tidak menggunakan loyang non-stick, sapukan sedikit minyak sebelum adunan dituang).
4. Letak loyang ke dalam pengukus dan kukus hingga masak (lebih kurang 5 minit). Laksam dikira masak bila permukaannya menggelembung.
5. Keluarkan loyang dari pengukus dan biarkan sejuk sebelum digulung.
6. Ulangi langkah 3 hingga 5 sehingga semua adunan habis. Pastikan adunan dikacau rata sebelum menuang adunan ke dalam loyang untuk dikukus.

Rupa laksam yang siap dikukus
Pembantu yg tolong menggulung
Satu adunan dapat 12 gulung laksam
Guntingkan laksam dan sedia untuk dihidang :)

Insya Allah, lepas ni saya update untuk resepi kuah laksam kelantan pula :)

NuKilaN:
 

28 comments:

  1. Replies
    1. wah, peminat laksam juga rupanya Okje ni :)

      Delete
  2. thanks kak.. Nak try buat sendiri nanti kalau de masa.. Huhu..

    ReplyDelete
  3. assalam,
    makanan kegemaran bunda dan anak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dengan kami pun... tu sanggup mengukus sebb teringin nak makan :)

      Delete
  4. dah sama mcm kat kedai nur :-)
    elok aje nipis & gulungnya..

    p/s: ceria header baru...tenung2 3 permata hati nur, Irfan & Aisyah muka sama. Danish aje lain skit :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, first time buat... tak tahu lagi kena tebal mana... sbb tu dapat banyak gulung utk satu adunan :)
      Ramai yg kata macam tu, muka Danish lain dari yg lain :)

      Delete
  5. masih ingat lagi laksam nie mmg feveret dr dulu..tp ngada2 bila nak makan nak yg mak buat jer drp yg dibeli..tp mmg sedap n puas ati..kat sini padan muka nak makan laksam kena wat sendiri..uhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu namanya nak bermanja dgn mak... at least UA ada juga pengalaman buat sendiri... saya memang main ikut resepi jer... suka sgt bila menjadi :)
      Mmg first time masak laksam sendiri :)

      Delete
  6. nampak nipis je laksam ni, mmg laksam rajin ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, laksam rajin ek? sbb ada orang kata kalau buat tebal susah nak gulung... so ikut aje petua tu :)

      Delete
  7. sedapnya, lama akak tak masak laksam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana, boleh tunjuk jer bila terasa nak makan :)

      Delete
  8. Sama juga, kami dulu duduk di SYria pun pernah buat laksam juga. skrg di Msia, semua beli...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. tak pernah terfikir pun yang saya boleh masak laksam sendiri.... kalau tak merantau, rasanya sampai sekrang tak tahu cara masak laksam :)

      Delete
  9. laaa...entri kita sama la pulak hari ni hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi entry akak lagi full... semua aksesori laksam pun full... laksam akak pun nampak sedap, sampai saya pun rasa nak order :)

      Delete
  10. Kakak buat hari itu teballah pulak tak sedap lalu kakak makan dgn laksa kakak beli di kedai. Kuah dah jadi dah.. tengok di sini cantik aje gulungan dan yg dah bergunting suka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi betul la orang kata kena buat nipis2.... kalau tebal rasa kurang sedap..
      Nasib baik boleh back up laksa dari kedai... kalau saya jawabnya makan kuah dgn spagheti aje la... hihihi

      Delete
  11. wah! dah lama tak makan laksam.. last makan masa pegi Terengganu dulu2..
    boleh lah nak cuba nti...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cuba la buat, memang senang cuma perlu kesabaran masa mengukus.... kalau ada kukusan dua tingkat, mungkin laju sikit :)

      Delete
  12. nisah pernah mkn sekali je laksam ni..
    ptg ni cdg nk beli laksam kat pasar malam hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasar malam? best nyer... mmg rindu nak makan nasi kerabu kat pasar malam.. sob sob :(
      Laksam kat pasar malam mmg tak pandang, biasa selalu beli kat pasar siti khadijah :)

      Delete
  13. nampak senang nak buat...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang sangat... kalau saya boleh, Fizah pun boleh buat.... ni first time tau saya masak laksam :)

      Delete
  14. laksam ni boleh lagi buat...kuahnya camno?fail terus...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni saya duk buah kuahnya jer, tapi makan dgn spaghetti... hihihhi

      Delete

Related Posts with Thumbnails